Μέτρα 4,346 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016

Μέτρα συνολικού ύψους 4,346 δισ. ευρώ προϋπολογίζει να λάβει η κυβέρνηση μέσα στο 2016 προκειμένου να κλείσει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά. Από αυτά, τα 1,851 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών. Κυριαρχεί η μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ (τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αυτή τη συρρίκνωση δεν έχουν εξειδικευτεί), αλλά και η μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 105 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ψαλίδι πέφτει στη συνταξιοδοτική δαπάνη.
Η δαπάνη για τις συντάξεις του δημοσίου προϋπολογίζεται να μειωθεί κατά 281 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό πακέτο μέτρο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης φτάνει στα 987,3 εκατ. ευρώ.
Στο σκέλος των εσόδων, τα μέτρα φτάνουν το 2016 στα 2,494 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος έχει ο ΦΠΑ (1,417 δισεκατομμύρια ευρώ) ενώ από την αναμόρφωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης προϋπολογίζονται επιπλέον 301 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 361 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν και τα νομικά πρόσωπα λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
Για το 2016, προβλέπεται ύφεση 1,3% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 25,8% του ΑΕΠ. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς διατηρείται στις προβλέψεις της συμφωνίας (0,5%).
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:
• στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,
• στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,
• στην αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
• στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,
• στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και
• στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.
Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:
• στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,
• στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και
• στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.
Τα παραπάνω μεγέθη αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σε αυτο το στενό πλαίσιο εξασφαλίστηκαν πρόσθετοι πόροι για την κοινωνική προστασία και την οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα:
• Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.
• Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
• Τέλος, προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurogroup: Προς επιπλέον παροχή βοήθειας στην Ελλάδα

Ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ζητά από τους δανειστές της η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προκειμένου να μπορέσει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.  Οι πρώτες πληροφορίες δε λίγο μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, ανέφεραν πως το έκτακτο Eurogroup[…]

Περισσότερα »

Βουτιά Δεικτών και μεγάλη αγωνία στο Χρηματιστήριο

Κάθετη πτώση στο – 6,82%  είναι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς η χώρα βρίσκεται στο δρόμο των εκλογών, ενώ αντίστοιχη επιδείνωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων αφού η απόδοση των 3ετών τίτλων εκτινάσσεται πάνω από το 10% και με τάση για το 11%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 74,11 τιςεκατ. ευρώ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *