Μαξίμου προς τρόικα: Ό,τι δώσαμε – δώσαμε

Έντονη νευρικότητα επικρατεί σε Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο από την στάση της τρόικας που ακόμα δεν έχει απαντήσει στις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως κάθε μέρα που περνάει, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά, καθώς η κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία έστω και πολιτική, πριν από το τέλος του χρόνου.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως το mail που εστάλη στους δανειστές είναι και το τελευταίο αφήνοντας να εννοηθεί πως στην περίπτωση που η τρόικα στείλει αρνητική απάντηση τότε θα επέλθει ρήξη μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο συνομιλητές του Α. Σαμαρά εκτιμούν πως τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε αυτό το σημείο και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ήδη σε Βερολίνο και ΔΝΤ αρχίζουν και χαμηλώνουν τους τόνους σημειώνοντας πως τα χρονικά περιθώρια δεν έχουν εξαντληθεί. Παράλληλα τονίζουν πως η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα και πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. Στο υπουργείο Οικονομικών κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τις προτάσεις που έστειλαν και μόνο ορισμένα σημεία έχουν διαρρεύσει χωρίς όμως να έχουν δοθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Γι αυτό τον λόγο οι βουλευτές της συγκυβέρνησης κρατούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν τα σημεία της συμφωνίας, αν και ορισμένοι τονίζουν πως ενδεχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό αλλά και νέες τροποποιήσεις στο θέμα των 100 δόσεων δύσκολα θα περάσουν από τη βουλή.

Ο Πρωθυπουργός σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Υόρκη, τόνισε πως «η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της». Παράλληλα αναφέρθηκε και στις θυσίες που έχει κάνει τα δύο τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός «χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους Έλληνες, σε όλους τους τομείς έχουν επέλθει σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η αντιμετώπιση εκτεταμένων ανεπαρκειών».

Χαρδούβελης: Να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα

Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και εργαζόμαστε για να κλείσουν και τα υπόλοιπα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει πλέον σταθεροποιηθεί και έχει μπει σε θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, επισημαίνοντας ότι μετά την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχουν προοπτικές να εκτοξευθεί, καθώς θα λήξει η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα.

Βενιζέλος: «Δεν θα θιγούν εισοδήματα, μισθοί και συντάξεις»

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι «η χώρα δεν πρέπει και δεν θα ξαναεμπλακεί σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις».

Παράλληλα σημείωσε ότι «η νομοθεσία που εφαρμόζεται, γιατί ισχύει σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, χρειάζεται ελάχιστες προσθήκες ή βελτιώσεις και ως εκ του τούτου ένα κλίμα πανικού που κάποιοι επιδιώκουν να καλλιεργήσουν είναι παντελώς αβάσιμο και δεν σχετίζεται με τη φιλοσοφία της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ναι» στη συλλογική λειτουργία, «όχι» στη συλλογική ηγεσία

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στο εσωτερικό του νέου φορέα στην Κεντροαριστερά, στέλνει η Φώφη Γεννηματά, διαμηνύοντας αρμοδίως ότι το «Κίνημα Αλλαγής» θα έχει συλλογική λειτουργία, αλλά όχι και συλλογική …ηγεσία. Η νομιμοποίηση που πήρε εξάλλου από τους 212.000 πολίτες που πήγαν στις κάλπες της Κεντροαριστεράς, δεν αφήνει περιθώρια για[…]

Περισσότερα »

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο

Πλέον είναι έντονες είναι οι αντιδράσεις όλης της αντιπολίτευσης για το πολυνομοσχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε από την πλευρά της ΝΔ, την απόφαση για καταψήφιση των φορολογικών μέτρων του πολυνομοσχεδίου, αλλά τη στήριξη στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί συνολικά επί της κυβερνητικής πρότασης όταν αυτή γίνει γνωστή.  Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *