Μελίνα Κανά… Η Θεσσαλονίκη “άλλαξε” το ελληνικό τραγούδι

Του Παναγιώτη Φύτρα

Γενέθλια σήμερα για τη Μελίνα Κανατά κατά κόσμο Μελίνα Κανά, που γεννήθηκε το 1966 στη Θεσσαλονίκη. Το τραγούδι το συνάντησε στα εφηβικά της χρόνια αφού η πρώτη της αγάπη ήταν η φιλολογία όπου και πήρε το πτυχίο της από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ενώπιον του κοινού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο «Πλατώ» της Συμπρωτεύουσας το 1987 και την περίοδο αυτή γνωρίζεται με το σπουδαίο συνθέτη Σταύρο Κουγιουμτζή και κάνουν μαζί συναυλίες. Πάντως θεωρείται μαθήτρια του Νίκου Μαμαγκάκη, ενώ το καλοκαίρι του 1899 υπήρξε σταθμός για εκείνη αφού γνωρίζεται με το Σωκράτη Μάλαμα και το Νίκο Παπάζογλου. Αυτοί οι τρείς έβαλαν και το θεμέλιο λίθο για την εναλλακτική μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης.

Ένα μουσικό ρεύμα που θα πλημμυρίσει την Αθήνα που ανανεώνοντας θεματολογικά και ενορχηστρωτικά το ελληνικό τραγούδι τη δεκαετία του 1990, σε μία εποχή που το ελληνικό τραγούδι κινδύνευσε να κυριαρχηθεί από τους «σκυλοποπ» ήχους. Η Μελίνα Κανά θα γίνει ευρύτερα αγαπητή στο ελληνικό κοινό το 1992 με τα τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα σε στοίχους του Γιάννη Τσατσόπουλου και Μανώλη  Ρασούλη. Μαζί κάνουν το δίσκο της μέρας και της νύχτας και εκεί η Κανά θα ερμηνεύσει το περίφημο «Να βάλω τα μεταξωτά» ένα τραγούδι που γνώρισε πολλές επανεκτελέσεις.

Της ευχόμαστε πολλά – πολλά τραγούδια ακόμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *