Μετά από 42 χρόνια δεν έχουν ανοίξει οι φάκελοι της Κύπρου

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Ήταν 20 Ιουλίου 1974 όταν οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλλαν στην Κύπρο για να «αποκαταστήσουν την νομιμότητα», μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο πέντε μέρες νωρίτερα υπό της καθοδήγηση της χούντας των Αθηνών.

Η επιχείρηση «Αττίλας» που θα έφερνε την ειρήνη στο νησί, με σκοπό της προστασία των τουρκοκυπρίων, έσπειρε τον όλεθρο και την καταστροφή στο πέρασμα της, με αποτέλεσμα να καταλάβει το 37% της μεγαλονήσου.

Αν και η νομιμότητα αποκαταστάθηκε με την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα στις 24 Ιουλίου 1974 και την επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, εν τούτοις οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις παραμένουν ακόμα στο βόρειο τμήμα του νησιού, έχοντας κουβαλήσει εκεί εκατοντάδες χιλιάδες εποίκους από την Τουρκία.

«42 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα και την κατοχή, η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», έγραψε στο Τουίτερ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως συμπλήρωσε «Η Ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης λύσης στο Κυπριακό που θα διασφαλίζει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία».

Ο τουρκικός στρατός φυσικά δεν έχει σκοπό να φύγει ειρηνικά από την Κύπρο, αλλά ακόμα κι αν γίνει αυτό υπάρχει το τετελεσμένο των εποίκων που μάλλον έχουν ξεπεράσει σε πληθυσμό τους τουρκοκύπριους. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα την επόμενη μέρα κυρίως ως προς το ιδιοκτησιακό και όσους Ελληνοκύπριους θέλουν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Σαράντα δύο χρόνια πέρασαν αλλά είναι ακόμα πολλά τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά έγινε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, κατά του Μακάριου και φυσικά πως οδηγηθήκαμε στην αποφράδα 20η Ιουλίου 1974.

Πολλοί κατηγορούν τον ίδιο τον Μακάριο ότι με την τοποθέτηση του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19 Ιουλίου για παρέμβαση των Εγγυητριών Δυνάμεων ουσιαστικά προσκάλεσε την Τουρκία να εισβάλλει στην Κύπρο.

«Η 39η Μεραρχία των Τούρκων που ήταν στη Μερσίνα, το λιμάνι στα παράλια απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου, στις 8 Ιουνίου 1974, ένα μήνα και μία εβδομάδα πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, μπήκε σε αυστηρά επιφυλακή. Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών και απαγορεύτηκε η απομάκρυνση από τη θέση τους από τον διοικητή, τον Μπεντρεντίν Ντεμιρέλ που ηγήθηκε της εισβολής στην Κύπρο, μέχρι τον τελευταίο φαντάρο. Αυτό σε απλή στρατιωτική γλώσσα σημαίνει “πάμε για πόλεμο”. Αυτό το γνώριζαν και η Αθήνα και η Λευκωσία. Και τι έκαναν; Απολύτως τίποτα! Πλέον είμαι βέβαιος ότι όλα ήταν σχεδιασμένα από πριν. Το σχέδιο ήταν να θυσιαστεί η Κύπρος ως άλλη Ιφιγένεια, για να μπορέσει το μετέπειτα καθεστώς να εδραιωθεί, να μας κάτσει στο σβέρκο και να μας οδηγήσει εδώ που μας οδήγησε σήμερα», είπε πριν δύο χρόνια ο πρόεδρος του Συλλόγου «Βετεράνοι Κύπρου 1974» κ. Νίκος Αργυρόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1, με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ετών από την εισβολή του Αττίλα.

«Όταν έγινε στην Ελλάδα η μεταπολίτευση, στις 24 Ιουλίου 1974, οι Τούρκοι κατείχαν μόλις το 2% της Κύπρου και αυτό όχι ενιαίο. Κατείχαν τρία σημεία, στο Πεντεμίλι, στο Κιόνελι και στην Αγύρτα. Εμείς “τους είχαμε” τους Τούρκους και θα τους πετάγαμε στη θάλασσα, αλλά τους έσωσε η «εκεχειρία» η οποία προκάλεσε όλο το δράμα. Όταν έγινε η εκεχειρία αυτοί προωθούντο, η δική μας πλευρά είχε διαταγή “μην ρίχνετε γιατί είναι εκεχειρία”, κάποιοι που δεν καταλάβαιναν από τέτοια έλεγαν “χτυπάνε αυτοί χτυπάμε και ‘μείς” και απαντούσαν. Δεν υπήρχε όμως οργανωμένη, συγκροτημένη και κυρίως ενιαία αντεπίθεση από Ελληνικής πλευράς», λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Αργυρόπουλος.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Έρχεται δηλαδή ο Καραμανλής στις 24 Ιουλίου κι αντί να δώσει διαταγή στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων να χτυπήσουν τους Τούρκους και να τους αφανίσουν, αφήνει τους εχθρούς να αναπτυχθούν, να προωθήσουν τις δυνάμεις τους και στις 14 Αυγούστου, αφού έχουν κατεβάσει στην Κύπρο τη… μισή Τουρκία, να μετατρέψουν τα κατεχόμενα σημεία του 2% του Κυπριακού εδάφους σε ενιαίο χώρο που κατελάμβανε το 18%… Ενώ μπορούσαν να εμποδίσουν την προέλαση των Τούρκων, να βάλουν τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση και να επανέλθει η νομιμότητα στο νησί με την επάνοδο του Μακαρίου, του εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν το έκαναν».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Βετεράνοι Κύπρου 1974» αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ και του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Στεφανάκη τον Μάρτιο του 1975, που επικυρώθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή και είναι νόμος του κράτους, σύμφωνα με τις οποίες: «Για να μην διαταραχθούν οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, αναστέλλεται η ποινική δίωξη κατά απάντων των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας».

«Δηλαδή σε αυτούς δεν μπορεί να κάνει κάποιος μήνυση, δεν μπορεί να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Αργυρόπουλος. Όπως είπε, ο σύλλογος του οποίου προεδρεύει ζήτησε στις 11 Νοεμβρίου 2008 να αρθεί αυτή η απόφαση αλλά η απάντηση του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνου Τασούλα ήταν ότι: «Οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την απόφαση συνεχίζουν να συντρέχουν ως σήμερα και ως εκ τούτου κρίνεται επάναγκες η συνέχιση της ισχύος της απόφασης αυτής».

Ο νυν Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ζήτησε τον Ιούλιο του 2014, ως πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και βουλευτής της Αντιπολίτευσης, το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου, αλλά εδώ και ενάμιση χρόνο ως στέλεχος της κυβέρνησης δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε ανάλογη κίνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Εθνομάρτυρας Ν. Καπετανίδης φωτεινό παράδειγμα

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στη Δραπετσώνα οι εκδηλώσεις «Καπετανίδεια 2016», που διοργάνωσε η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας στη μνήμη του Εθνομάρτυρα, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας «Εποχή» της Τραπεζούντας Νίκου Καπετανίδη. Οι εκδηλώσεις άρχισαν το απόγευμα της[…]

Περισσότερα »

“Ο Πειραιάς θα προχωρήσει και χωρίς αυτούς που κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον”

Του Ηλία Κατσαφάδου*… Επ’ ευκαιρία της συνεντεύξεως του δημάρχου ειπώθηκαν αλήθειες για τα προβλήματα του Πειραιά. Αλήθειες που προεκλογικά ορισμένα ΜΜΕ απέκρυβαν φιμώνοντας τις φωνές εκείνες που έλεγαν τότε όπως και σήμερα αυτά που ο δήμαρχος μετά από 2,5 χρόνια παραδέχεται. Τα προβλήματα της πόλεως μας πολλά και διαχρονικά. Η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *