Με το βλέμμα στραμμένο στο… μαξιλάρι του ΤΧΣ ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών προκάλεσαν ανακούφιση και το παιχνίδι στην πολιτική σκακιέρα περνά στην επόμενη φάση: στο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ και πώς αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Κατά πολλούς, μάλιστα, η διαχείριση των 11, 6 δισ. ευρώ που παραμένουν ανέγγιχτα, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει και την αφορμή για την επόμενη σφοδρή σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση.

Τα δύο σενάρια του Μαξίμου

Συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη «προίκα» αποτελεί μία πολύτιμη μεταβλητή τόσο για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, όσο και για τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των πιθανών εκλογών του ερχόμενου Μαρτίου.

Στο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούν να επιστραφεί το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ στους δανειστές, προκειμένου να διαγραφεί από το δημόσιο χρέος και με τον τρόπο αυτό, να μπορεί η κυβέρνηση να υποστηρίξει ότι επιστρέφοντας τα 11, 6 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας τους τόκους και τις ωριμάνσεις για το ποσό αυτό, καθιστά… μονομερώς το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα διαχειρίσιμο.

Μ’ άλλα λόγια, ότι η Αθήνα από μόνη της, χωρίς να χρειαστεί κάποια «διευθέτηση» από τους δανειστές, καταφέρνει να ρίξει το χρέος της κάτω από το 120% του ΑΕΠ για το 2020.

Βεβαίως, μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι επιθυμητή, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιη, αφού οι δανειστές επιθυμούν να αποτελέσει αυτό το ποσό τον βασικό άξονα της «προληπτικής γραμμής πίστωσης».

«Αποτυχία»

Στην Κουμουνδούρου έχουν ήδη μιλήσει για «νέο Μνημόνιο με τα ίδια λεφτά», υπονοώντας πως αν η κυβέρνηση δεχθεί επιπρόσθετες δεσμεύσεις και μέτρα για την προληπτική γραμμή πίστωσης που θα συγκροτηθεί με το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, τότε επί της ουσίας θα έχει δεχθεί νέα μέτρα, χωρίς να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη οι δανειστές.

«Τα χρήματα του ΤΧΣ έχουν ήδη εγγραφεί στο δημόσιο χρέος και έχουν ήδη επιβληθεί σκληρά μέτρα γι’ αυτά. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε κι άλλα μέτρα οι δανειστές, χωρίς να δίνουν άλλα λεφτά», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως αν τελικά η κυβέρνηση συρθεί σε μία τέτοιου τύπου συμφωνία, θα πρόκειται για «φιάσκο».

Ωστόσο, πέραν της αποτυχίας που καταλογίζουν στην κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα παραμένει: τι ακριβώς θα γίνει με το πολύτιμο «μαξιλάρι» του ΤΧΣ; Το ιδανικό σενάριο για την Κουμουνδούρου θα ήταν να παραμείνουν τα 11,6 δισ. ευρώ «παγωμένα» στο ΤΧΣ και, αν γίνουν εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, τότε να αποτελέσει το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ άλλο ένα πεδίο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Μ’ αυτά τα λεφτά, μπορούμε να στηρίξουμε πολύ αποτελεσματικά την υλοποίηση όσων ήδη υποσχεθήκαμε», τονίζουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, παραδεχόμενοι πως το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ θα ήταν πολύτιμο για τον στρατηγικό σχεδιασμό μίας «κυβέρνησης της Αριστεράς».

Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη επί ποδός πολέμου και δε θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως… όσο αγωνιά η κυβέρνηση για την τύχη αυτών των χρημάτων, άλλο τόσο αγωνιά και η αξιωματική αντιπολίτευση…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραμένουν κάποιες ελλείψεις στα εξωτερικά σύνορα

Η Ελλάδα έχει ακόμα να αντιμετωπίσει «κάποιες ελλείψεις» στα εξωτερικά της σύνορα, ώστε να είναι «δυνατή η προοδευτική κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μέχρι τον Νοέμβριο», δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει στις 12 Μαΐου το τελικό της πόρισμα για τη διατήρηση[…]

Περισσότερα »

Με στρατιές προσφύγων απειλεί ο Τούρκος υπ. Εσωτερικών

Απειλές κατά της Ελλάδας ότι η Τουρκία θα ανοίξει τις… πύλες των μεταναστευτικών ροών εκτόξευσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, μιλώντας σε συνέδριο νεολαίας στις 6 Μαΐου. «Κάποτε περνούσαν μέσω της Ελλάδος 8. 500 πρόσφυγες απο τη Συρία. Σήμερα ο αριθμός αυτός έπεσε στους 61. Μέσος όρος 61[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *