Μικρότερη ύφεση το 2015 προβλέπει το ΚΕΠΕ

Μικρότερη ύφεση θα παρουσιάσει φέτος η ελληνική οικονομία, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, όπως αναφέρει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στο μηνιαίο δελτίο του.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΚΕΠΕ, λόγω και των ιδιαιτεροτήτων της τρέχουσας συγκυρίας στην Ελλάδα, η ύφεση το 2015 θα κλείσει κοντά στο -0,3% έναντι αρχικών προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και ΕΕ, από -1,4% μέχρι -2,3%.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 2015, η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο -1,4%, έναντι προγενέστερης πρόβλεψης για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% (εαρινές εκτιμήσεις 2015 Ευρωπαϊκής Επιτροπής). Πρόκειται, ωστόσο, για μία εκτίμηση που είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο και του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2016, ενώ συγκλίνει με την εκτίμηση του ΟΟΣΑ.

Όσον αφορά το 2016, οι περισσότερες αναλύσεις εκτιμούν ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -1,3%, με μόνη (οριακή) εξαίρεση τον ΟΟΣΑ που προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι στο -1,2%, ενώ όλοι, επίσης, συγκλίνουν στο ότι η εγχώρια οικονομία θα έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017.

Στο δελτίο του, το ΚΕΠΕ υπογραμμίζει, επίσης ότι στα τέλη του Νοεμβρίου του 2015 και υπό το φως των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών εξελίξεων και γεγονότων που χαρακτηρίζουν την ελληνική, ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια πραγματικότητα, η αντιμετώπιση των πρωτοφανών για τη χώρα προκλήσεων απαιτεί ως ελάχιστες προϋποθέσεις τη διασφάλιση ενός σταθερού εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος και την προοπτική σταδιακά βελτιούμενων οικονομικών συνθηκών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμάται από το ΚΕΠΕ ότι μπορεί να συνεισφέρει θετικά η όποια πρόοδος αναφορικά με την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και την επίλυση των βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων της χώρας.

Κρίσιμο χαρακτηρίζεται ακόμη, να επιτευχθεί η συγκράτηση της αναμενόμενης ύφεσης για το 2015 σε επίπεδα χαμηλότερα από τα αρχικά εκτιμώμενα, “κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του έτους”, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του δελτίου.

Τέλος, σημειώνεται ότι: “Η ικανοποίηση των παραπάνω προϋποθέσεων εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που συνδέονται με τις εξελίξεις σε βασικά συνολικά οικονομικά μεγέθη, αλλά και την εφαρμογή στοχευμένων δράσεων και πολιτικών. Σε θεσμικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο τομέας της δημόσιας διοίκησης. Στο επίπεδο των επιχειρήσεων, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορά στον άξονα της χρηματοδότησης. Σε όρους απασχόλησης καίρια είναι η ανάδειξη κλάδων που συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

New York Times: Η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη της ευρωζώνης

Η οικονομία της ευρωζώνης απολαμβάνει εκ νέου ισχυρότερη και μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης, μετά από μια βραχύβια υποχώρηση λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης, με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα από την Eurostat. Όπως σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα τα στοιχεία έδειξαν ότι η ανάπτυξη[…]

Περισσότερα »

“Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση…”

«Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου» δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο Ευρωπαίος αξιωματούχος, προειδοποιώντας όμως πως «αν ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά». Εντωμεταξύ τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *