Μονιμοποιούνται τέλος επιτηδεύματος και η έκτακτη εισφορά

Του Νίκου Μπαρδούνια…
Παρατείνεται και πέραν του 2016 το μέτρο της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος σύμφωνα με όσα συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα και πέρασε στα «ψιλά». Επίσης καταργούνται οι όποιες φοροαπαλλαγές και οι φόροι υπέρ τρίτων που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα απέφυγε, προς τα παρόν τουλάχιστον ( λόγω ευρωεκλογών) τις πιέσεις για κύμα απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Για να κλείσει η διαπραγμάτευση χωρίς πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα φέτος, όπως προκύπτει από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη, η κυβέρνηση αποδέχτηκε να αναλάβει δεσμεύσεις ότι θα παρατείνει υφιστάμενα μέτρα ή να λάβει και νέα, για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015-2016.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι ως τότε θα τα έχουν καταφέρει και δεν θα χρειασθεί να επιβληθούν τα μέτρα αυτά.. Ούτως ή άλλως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015-2018 θα ετοιμαστεί τον Μάιο, με συνέπεια στην κυβέρνηση να μην θέλουν να κατατρίβονται από τώρα –και σε προεκλογική περίοδο μάλιστα- σε πρόωρες συζητήσεις για μέτρα που μπορεί να μη χρειαστεί τελικά να ληφθούν.
Επίσης, στο ενδεχόμενο να παραταθεί η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ως δέσμευση της κυβέρνησης για την συμφωνία., στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν αύξηση του εισοδηματικού ορίου, πολύ πάνω από τα 12.000 ευρώ από τα οποία τώρα καλείται κάποιος να πληρώνει έκτακτη εισφορά, ενώ δεν αποκλείεται και μείωση των συντελεστών 1% έως 4% που επιβάλλονται σήμερα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
Οι δανειστές, πάντως, στην ανακοίνωσή τους θέτουν από τώρα στόχο στην κυβέρνηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Οι ίδιοι διαπιστώνουν σταθεροποίηση της οικονομίας και πτώση τιμών στην αγορά, με συνέπεια να δημιουργούνται δυνατότητες για αναστροφή της ύφεσης.

Η ανακοίνωση της Τρόικας.

Για κάθε θεματική κατηγορία, μεταξύ άλλων αναφέρεται : 1) Δημοσιονομικά: Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 υπερέβη τις προβλέψεις τους στόχους. Ωστόσο ένα μικρό μέρος του θα μεταφερθεί στο 2014. Οι στόχοι θα επιτευχθούν και το 2014 χωρίς επιπλέον μέτρα.
2) Εργασιακά- Δημόσιο: Για 3 ή 6 μήνες αργότερα, σε επόμενους ελέγχους, παραπέμπονται οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις της εργατικής νομοθεσίας (δηλαδή οι ομαδικές απολύσεις και οι τριετίες) καθυστερούν αλλά οι αρχές έχουν δεσμευθεί να τις υλοποιήσουν σταδιακά εντός του 2014. Με την Τρόικα συμφωνήθηκε, ακόμα, να μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και οι φόροι υπέρ τρίτων. Παρά τις καθυστερήσεις, καταγράφεται, επίσης , πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, μείωση της γραφειοκρατίας και βήματα για βελτίωση υπηρεσιών προς τον πολίτη.
3) Ανεργία: Η Τρόικα δέχτηκε να δοθούν παροχές για ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας όσων πλήττονται από την κρίση, αλλά και να επεκταθούν τα κοινοτικά προγράμματα πρόσληψης νέων και άνεργων εργατών.
4) Αγορές-Επαγγέλματα: Η Τρόικα δέχτηκε να υλοποιηθεί «πολύ μεγάλο μέρος» και όχι το 100% των μεταρρυθμίσεων, όπως ζητούσε, τις οποίες προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Οι αλλαγές που αποφασίστηκαν θα γίνουν στις αγορές προϊόντων, στους τομείς της μεταποίησης τροφίμων, του τουρισμού, των υλικών οικοδομών και του λιανικού εμπορίου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε επίσης για συγκεκριμένα μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και ενοικίασης, αλλά και να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα.
5) Ενέργεια: Η Τρόικα απέσπασε δεσμεύσεις ότι για μεταρρυθμίσεις στην αγορά Ενέργειας: (α) αλλαγή των τιμολογιακών πολιτικών, για να αποφευχθούν οι συγκαλυμμένες επιδοτήσεις, (β) διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού σε δύο φορείς πριν από την ιδιωτικοποίηση και (γ) δρομολόγηση ουσιαστικής μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποχωρούν (και άλλο) οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε νέα ιστορικά επίπεδα υποχωρούν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Το θετικό κλίμα που επικράτησε στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά τις αποφάσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, διατηρείται μέχρι και σήμερα. Έτσι οι τιμές των δεκαετών ομολόγων συνέχισαν και σήμερα την[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *