Μπαράζ εκκλήσεων στον Παπανδρέου να μην κάνει κόμμα

Ομαδική επίθεση φιλίας δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου, με αποκορύφωμα την χθεσινή ημέρα, οπότε και άκουσε δια ζώσης ή δια δηλώσεων όλες τις γενιές του ΠΑΣΟΚ να τον καλούν να μην κάνει κόμμα. Ο ίδιος πάντως, φέρεται να έχει πάρει τις αποφάσεις του και το νέο κόμμα βρίσκεται προ των πυλών. Αναμένεται δε, να ανακοινωθεί στην αυγή του 2015.

Με όλες τις δημοσκοπήσεις να επιμένουν ότι ένα νέο κόμμα Παπανδρέου θα στοιχίσει στο ΠΑΣΟΚ σοβαρές απώλειες κυρίως στις τριεδρικές περιφέρειες, όπως μεταξύ άλλων οι νομοί Αρκαδίας, Λακωνίας και Αργολίδας, όπου εκλέγονται αντίστοιχα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Γιάννης Μανιάτης, τα πλέον κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχουν «πέσει πάνω» στον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας τον σε ενότητα και συμπόρευση ως τις εκλογές. Ως «αντάλλαγμα» προτείνουν ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές, με τους πιο τολμηρούς εξ αυτών να ζητούν σε αυτό να τεθεί και θέμα ηγεσίας…

«Περιμένω τον κ.Παπανδρέου να ανταποκριθεί στο καθήκον του», είπε μιλώντας στον Σκάι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας ότι θα πρέπει να στρατευθεί στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ όπου θέλει και να συμβάλει σε ένα Συνέδριο μετεκλογικά. Εκτίμησε μάλιστα ότι «θα ανταποκριθεί».

Κάνοντας πίσω στο αίτημα για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και προανήγγειλε από τη στιγμή που η χώρα και η παράταξη θα είναι σε νέα φάση μετά τις εκλογές, όπως είπε, ο κ.Βενιζέλος χαρακτήρισε αδιανόητο, εκτός ιστορικού ορίζοντα και εκτός της πολιτικής μας ζωής, μια και δεν έχει ξανασυμβεί, το ενδεχόμενο να ιδρύσει κόμμα ο πρώην πρωθυπουργός με την προεκλογική περίοδο να έχει ήδη ξεκινήσει και επισήμως.

Λίγες ώρες νωρίτερα, αμέσως μετά το πέρας της τελευταίας ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χθες, έξι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ «εισέβαλαν» στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή, σε μία ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψουν από τη δημιουργία νέου κόμματος. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Δριβελέγκας του ζήτησαν να κάνει πίσω από τους σχεδιασμούς του, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός επισήμανε πως «ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου πάνε μαζί», προειδοποιώντας μάλιστα πως «αν αυτά τα δύο σπάσουν, θα χάσει ο Παπανδρέου και όχι το ΠΑΣΟΚ», ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος του ζήτησε να προασπίσει την ενότητα του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του.

Εξερχόμενοι της συνάντησης, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έμειναν με την εντύπωση πως ο κ.Παπανδρέου δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει. Ο ίδιος όμως, προσέχοντας ιδιαιτέρως τι τους είπε, περιορίστηκε στο ότι θα σκεφτεί όσα του είπαν. Η απόφασή του άλλωστε είναι ειλημμένη.

Ίσως ακριβώς για αυτό, το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά στελέχη του κόμματος, προέβαιναν χθες σε δηλώσεις υπέρ της ενότητας και κατά της ‘διάσπασης’ του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Για «ολέθριο λάθος», μίλησε ο Κώστας Λαλιώτης, αναφερόμενος σε οποιαδήποτε απόφαση οδηγήσει στη διάσπαση του κόμματος, απειλώντας μάλιστα με εσωκομματικό ‘εμφύλιο’ σε μια τέτοια περίπτωση.

Στις δικές του επαφές τόσο με τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως ενώ από την συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό είχε φύγει με τη βεβαιότητα ότι δεν είχε σχεδιασμούς εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά και πως διαφωνούσε με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης, ακολούθησε η συνάντησή του πρώην πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου λίγο αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου.

Έντεκα ημέρες αργότερα, ο πρώην υπουργός είδε, όπως λέει, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και του ζήτησε να πάρει πρωτοβουλίες υπέρ της ενότητας του χώρου, χαρακτηρίζοντας λάθος την πρωτοβουλία για Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης πριν από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και προτείνοντάς του την ένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ως επικεφαλής του.

Ερμηνεύοντας λίγο αργότερα την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στις 26 Δεκεμβρίου ως οι προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού να είχαν γίνει αποδεκτές στο σύνολό τους, ο πρώην υπουργός, ζητούσε με τη δήλωσή του το ΠΑΣΟΚ να δώσει ενωμένο την μάχη στις επικείμενες εκλογές.

Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον πρώην πρωθυπουργό, του ‘υπενθύμιζε’ ότι «κρινόμαστε για όσα πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό», εκφράζοντας με νόημα την ελπίδα να μη δώσει την ευκαιρία σε κάποιους ‘φίλους’ που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίσουν χάριν της ‘ομπρέλας’ που τους παρέχει το όνομα Παπανδρέου…

Αντιστοίχως, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο Κώστας Σκανδαλίδης του ‘υπενθύμιζε’ ότι «τα έσχατα τιμούν τα πρώτα», καλώντας τον να μην ‘τυφλωθεί’ από κάποια σκοπιμότητα της στιγμής. «Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της», έλεγε.

«Ελπίζω πως την τελευταία στιγμή ο κ.Παπανδρέου θα συμπαραταχθεί μαζί μας», δήλωσε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, μη βρίσκοντας κανέναν πολιτικό λόγο ώστε να μην συμπορευτούν.

Να δεχθεί τέλος να συμμετάσχει στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Αίσθηση πάντως, προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση, που εξ αρχής έχει ταχθεί υπέρ ενός κόμματος Παπανδρέου.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε αίφνης μία πρόταση-έκπληξη, εισηγούμενος να κατέλθει το σύνολο των στελεχών υπό το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με δέσμευση όμως του τελευταίου ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα γίνει συνέδριο του κόμματος με εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκλεισε η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις 14.30 (ώρα Βελγίου) την Πέμπτη 12 Ιουλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού . Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει την Τετάρτη από το Λονδίνο, στις Βρυξέλλες[…]

Περισσότερα »

Ζ. Γκάμπριελ: Ναι στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Να υποστηρίξουν τo δημοψηφίσμα στην Ελλάδα συμβούλευσε τους ευρωπαίους ηγέτες, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Σε συνέντευξή του, σε κρατικό ραδιόφωνο επεσήμανε ότι η ιδέα στην Ελλάδα δεν είναι καινούρια, «αυτή τη φορά θα ήταν σώφρον να ακολουθήσουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως ένα δημοψήφισμα θα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *