Μπουμ στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία το Σεπτέμβριο

Επιπλέον 851 χιλιάδες φορολογούμενοι προστέθηκαν στα 2,45 εκατομμύρια που είχαν ήδη χρέη προς την Εφορία, αναμένοντας τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ελάχιστα έχουν αποδώσει οι έως τώρα ρυθμίσεις.

Μια νέα γενιά οφειλετών προς το Δημόσιο δημιούργησε η καθυστέρηση της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων την οποία είχε σπεύσει να προαναγγείλει.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ μόνο το Σεπτέμβριο 851.201 φορολογούμενοι προστέθηκαν στο 2,45 εκατομμύρια που είχαν ανεξόφλητες οφειλές με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να εκτοξευτεί στα 3,3 εκατ. ευρώ

Τα χρέη έφτασαν στα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από αυτά, τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ τα 16,67 δισ. ευρώ ήταν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.

Η αποτυχία των έως σήμερα ρυθμίσεων αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι στις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ενταχθεί μόνο 187.000 οφειλέτες.

Από τα 68,4 δισ. ευρώ των συνολικών χρεών μόνο 2,27 δισ. ευρώ, το 3,3% του συνόλου εντάχθηκαν σε μια από αυτές. Από το τελευταίο ποσό μόνο το 1,09 δισ. ευρώ, έχει καταλήξει στο ταμείο της Εφορίας.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι και τα χρέη που δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο θα μπορέσουν να εξοφληθούν σε 100 δόσεις.
Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου το αργότερο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου να είναι έτοιμες οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι, με τις οποίες θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες που θα θέτουν σε λειτουργία τη νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.
Χθες, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος που περιλαμβάνει τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση και εντός της επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να είναι έτοιμες οι εγκύκλιοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντυπωσιακή επάνοδος του Χρηματιστηρίου με κέρδη 7%

Ισχυρή ανοδική αντίδραση, με κέρδη της τάξης του 7%, σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, αποδεικνύοντας ότι οι δηλώσει στήριξης από Κομισιόν και Βερολίνο, το δώρο της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, και η δήλωση του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά ότι η χώρα συζητά με τους εταίρους για γραμμή προληπτικής πίστωσης πιάνουν τόπο. Μετά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *