Μ. Βορίδη vs Γ. Σταθάκη: «Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο»

Aνάπτυξη με πλεονάσματα ή με ελλείμματα; Στήριξη στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα; Παραγωγή με υψηλούς ή χαμηλούς μισθούς; Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε debate του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΑ, σε ζωντανή μετάδοση από τη «Ν».

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε «μία ακόμη ήττα της δεξιάς» το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα «μιλάμε με την ορολογία του μνημονίου», για να διερωτηθεί χαρακτηριστικά: «Δηλαδή μετά το μνημόνιο, για παράδειγμα δεν θα έχουμε δημοσιονομική πειθαρχία; Θα επιστρέψουμε στην προμνημονιακή εποχή των ελλειμμάτων;».

Αναδεικνύοντας τους παράλληλους στόχους της αύξησης των θέσεων εργασίας, της μείωσης της φορολόγησης και της αύξησης των εισοδημάτων, επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κ. Σταθάκη, ότι δεν έχει ξεκάθαρες θέσεις για το πώς θα πορευτεί η χώρα από εδώ και στο εξής.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ σταθερών φορολογικών συντελεστών αλλά με μείωση δαπανών στις περιόδους ύφεσης, μίλησε για την ανάγκη επιτάχυνσης δομικών αλλαγών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και έδωσε έμφαση στην υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το κράτος δεν έχει αγγιχτεί στον βαθμό που θα έπρεπε».

«Υπάρχει πιο απλό και αυτονόητο πράγμα από την αξιολόγηση;», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης μίλησε για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους «προκειμένου να καταστεί βιώσιμο» αλλά και αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους. Χαρακτήρισε «λανθασμένη και απολύτως προβληματική» τη συνταγή του μνημονίου, μίλησε για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας «τα τελευταία 4 χρόνια» και εξέφρασε χαρακτηριστικά την άποψη ότι «το πρόβλημα δεν ήταν οι υψηλοί μισθοί».

«Οι ιδιωτικοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς γιατί η οικονομία ήταν ήδη πολύ ιδιωτικοποιημένη», είπε ανάμεσα σε άλλα και προέτρεψε για την εφαρμογή πολιτικών «ακριβώς στον αντίποδα του μνημονίου».

«Χρειάζονται θεσμικές μεταρρυθμίσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν φταίει το κράτος».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε: «Από πού τεκμαίρεται ότι εμποδίζουν την οικονομική ανάκαμψη;».

«Χρειάζεται ένα μίνιμουμ συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων που θα καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο εθνικό σχέδιο οικονομικής ανόρθωσης της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Σήμερα φάνηκε ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να κάνουν διάλογο και γιατί όχι να συνεργαστούν», παρατήρησε από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων του LSE Μαρία Ξυτάκη.

Μπαρδούνιας Νίκος

Μπαρδούνιας Νίκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κλείδωσε» η λίστα με 48 προαπαιτούμενα – φωτιά

Κατά την τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης το απόγευμα της Παρασκευής, εγκρίθηκαν οι δύο δέσμες των ορόσημων και των προαπαιτούμενων στη βάση της συμφωνίας με τους θεσμούς, με την υλοποίηση των οποίων θα εκταμιευθεί η υποδόση των 2+1 δισ. ευρώ.  Όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, το EWG, στο οποίο την[…]

Περισσότερα »

“Η Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας ήταν πάντα σημαντική”

Η Ελλάδα ως λίκνο της δημοκρατίας και των θεωρητικών επιστημών ήταν πάντα πολύ σημαντική και πολύ ελκυστική για τον ίδιο, καθώς ήδη από τα μαθητικά του ακόμη χρόνια μεγάλο ήταν πάντα το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα, τονίζει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Χάιντς Φίσερ, σε μακρά και πολύ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *