Μ. Σακέλης: Οριακή η κατάσταση στις άγονες γραμμές

Της Βαρβάρας Βαγιανού

Τα προβλήματα που έχουν προκύψει στα μισθώματα των ακτοπλοϊκών εταιρειών για την εκτέλεση δρομολογίων που αφορούν στις άγονες γραμμές, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23%, είναι μεγάλα.

Μιλώντας στο Κανάλι Ένα ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης τόνισε: «Η ακτοπλοΐα ως τουριστικός παράγοντας πλήττεται γενικότερα από την αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μείωση δηλαδή της έκπτωσης στα νησιά. Υπάρχουν θέματα όμως ειδικότερα και με τις άγονες γραμμές , γιατί αυτή τη στιγμή τα μισθώματα έχουν συμφωνηθεί ληχτά, ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται το Υπουργείο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μειώνονται κατά 10% . Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς οι άγονες γραμμές αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται οριακά. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα πλοία και τα μισθώματα που προσφέρονται δεν είναι ικανά να προσελκύσουν νέα και σύγχρονα πλοία».

«Πιστεύω ότι από το νέο έτος θα έχουμε σοβαρά προβλήματα γι αυτό και εμείς ήδη έχουμε τοποθετηθεί στο Υπουργείο για το θέμα, τονίζοντας ότι υπάρχουν γραμμές, τις οποίες, εάν τα πλοία που τις εξυπηρετούν σήμερα για κάποιο λόγο αποχωρήσουν, δεν θα υπάρξουν άλλα να τα αντικαταστήσουν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη», ανάφερε χαρακτηριστικά.

«Συνεπώς αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το ΦΠΑ, που δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα είναι και τα μισθώματα, που ήταν ήδη πολύ χαμηλά για τις γραμμές αυτές που είναι πολύ δαπανηρές, θα υπάρξουν κι νέα σοβαρότερα προβλήματα. Είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να συζητηθεί με τον υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να βρούμε λύσεις», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λ. Κατσέλη: Οι τράπεζές μας δεν θα χρειαστούν τα 25 δισ.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ) Λούκα Κατσέλη εκτίμησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Handelsblatt ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες. «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισεκ. ευρώ», είπε η κα Κατσέλη στη γερμανική εφημερίδα. Από το τρίτο πακέτο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *