Νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό τον Σεπτέμβριο

Νέα μεγάλη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με την εφαρμογή ριζοσπαστικών μέτρων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν νέες αναδιανεμητικές προτάσεις και νέους πόρους, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Είναι η στιγμή των μεγάλων πολιτικών αποφάσεων και ο καθένας θα πρέπει να αναμετρηθεί με τη συγκυρία και την ιστορία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Στρατούλη και τον ειδικό επιθεωρητή του ΣΕΠΕ Απόστολο Καψάλη παρουσίασαν, στο υπουργείο Εργασίας, τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με όρους αξιοπρέπειας. «Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτό σημαίνει ότι θα έχουν επικρατήσει οι πιο ακραίες φωνές που δεν νοιάζονται για το εάν η χώρα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά για το πώς δεν θα επεκταθεί το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη».

Ο υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε, επίσης, βέβαιος τη ότι τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου για τα εργασιακά θα συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία με τους δανειστές.

Τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία, που θα έχουν αρμοδιότητα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία εξήγγειλε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθούν 13 νέα ελεγκτικά κέντρα του ΙΚΑ και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Οι αλλαγές αυτές θα περιλαμβάνονται σε τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, οι έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία θα ενταθούν, θα περιλαμβάνουν όλους τους κλάδους που εμφανίζουν αυξημένη παραβατικότητα, θα είναι επαναλαμβανόμενοι και θα διενεργούνται σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες της εβδομάδος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι αναμένεται να εισπραχθούν μέσα στο 2015 136 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και 100 εκατ. από τους ελέγχους για ανασφάλιστη εργασία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ρυθμίσεων των οφειλών σε 100 δόσεις, ο κ. Στρατούλης ανέφερε ότι έως τώρα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους 155 χιλιάδες οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει συνολικά οφειλές 3,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ταμεία έχουν εισπράξει 115 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, διαβεβαίωσε ότι η κατάργησή της θα γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Στην ένταση των ελέγχων για ανασφάλιστη εργασία απέδωσε ο ειδικός επιθεωρητής του ΣΕΠΕ Απόστολος Καψάλης το υψηλότερο καταγεγραμμένο ισοζύγιο προσλήψεων, τα τελευταία χρόνια, που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ο κ. Καψάλης ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την ερχόμενη Πέμπτη θα ξεκινήσει τις εργασίες της η Διαρκής Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας με τη συμμετοχή των συνδικάτων και των παραγωγικών φορέων.

Ανέφερε, τέλος, ότι εντός του 2015 έχουν αναφερθεί 19 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, και ζήτησε τη συνδρομή των εργαζομένων και των συνδικάτων στο έργο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαλαμίνα: Δύο συλλήψεις μετά από επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπού

Ένας 24χρονος και ένας 18χρονος συνελήφθησαν στη Σαλαμίνα με την κατηγορία της ρατσιστικής επίθεσης σε βάρος αλλοδαπού. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των δύο ατόμων, χτες το βράδυ οι δύο άνδρες εντόπισαν τον αλλοδαπό στη λεωφόρο Σαλαμίνος και ο 24χρονος κατέβηκε από τη μηχανή και αφού άρχισε να τον ξυλοκοπεί τον[…]

Περισσότερα »

Μια εβδομάδα νωρίτερα το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας της απόφασης για έναρξη μια εβδομάδα νωρίτερα της επόμενης σχολικής χρονιάς, στις 5 Σεπτεμβρίου, δηλαδή, αντί του συνηθισμένου 11 ή 12 του μήνα. Αντίστοιχα η λήξη του σχολικού έτους προγραμματίζεται για τις 15 Ιουνίου 2015 για τα δημοτικά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *