Ναι στο WPA2 με όσο το δυνατόν πιο σύνθετο password

Του Γιάννη Δημητρίου

Αχιλλέας Τσιτρούλης (Brunel University, UK), ο Δημήτρης Λαμπούδης (ΠΑΜΑΚ, Θεσσαλονίκη) και Μανώλης Τσεκλεβές (Lancaster University, UK) χρησιμοποίησαν την μέθοδο του de-authentication και παρατήρησαν ότι αποτελεί μεγάλη αδυναμία στη δομή του 802.11.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που πραγματοποιεί custom brute force attack για να βρει το password του WPA2 (όσο μεγαλύτερο το password, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται) και βρήκαν ότι κατά τη διαδικασία του de-authentication (επανασύνδεση και εκ νέου διαμοιρασμός κλειδιού ασφαλείας στις συνδεμένες συσκευές) υπάρχει ένα κενό χρονικό διάστημα που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος hacker ή λογισμικό malware.

Επίσης εντόπισαν τρόπους που η επίθεση μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, στόχος τους δεν είναι η παραβίαση του WiFi και το hacking, αλλά η βελτίωση αυτού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο απολύτως ασφαλές. Για το λόγο αυτό, στην δημοσίευση τους κάνουν λόγο και αναφορές για τρόπους που μπορεί να θωρακιστεί αποτελεσματικά το όλο σύστημα.

Μέχρι να δούμε κάποιο νέο πρωτόκολλο ασφαλείας, καλό θα είναι να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το WPA2 με όσο το δυνατόν πιο σύνθετο password και ταυτόχρονα να δηλώνετε τις συσκευές που επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση μέσω MAC address.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου, 2014 στο Int. J. Information and Computer Security, 2014, 6, 93-107 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα online παιχνίδια… βοηθούν στις επιδόσεις στο σχολείο

Οι έφηβοι που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια είναι περισσότερο πιθανό να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας στην Αυστραλία. Την έρευνα πραγματοποίησε το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (RMIT) και διαπίστωσε ότι οι μαθητές που παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια σε καθημερινή βάση, έχουν καλές επιδόσεις στα μαθηματικά, στα[…]

Περισσότερα »

Βλέπουμε το «έξυπνο» κινητό μας 1.500 φορές την ημέρα

Ο μέσος χρήστης «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου (smartphone) χρησιμοποιεί πλέον τη συσκευή του πάνω από 1.500 φορές την ημέρα, ξεκινώντας από τις επτάμισι το πρωί, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Πολλοί χρήστες, ελέγχουν τον λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους και το facebook, διαβάζουν τις τελευταίες ειδήσεις ή ενημερώνονται για τον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *