ΝΔ: Συζήτηση για την επόμενη ημέρα

Η ήττα της Κυριακής, σε συνδυασμό με την προοπτική σταθερότητας, τουλάχιστον για τους προσεχείς μήνες, που φέρεται να έχει η νέα κυβέρνηση, οδηγούν αναπόδραστα στο άνοιγμα της συζήτησης για το μέλλον της κεντροδεξιάς στη χώρα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται, με την ορκωμοσία της κυβέρνησης, να ανοίξει τα χαρτιά του, συγκαλώντας τα κομματικά όργανα, την ίδια στιγμή που στελέχη όχι μόνον με δεξιό πρόσημο, όπως οι Βορίδης και Γεωργιάδης, αλλά και του μεσαίου χώρου, όπως ο Μαξ. Χαρακόπουλος, τάσσονται δημοσίως υπέρ της ανάγκης να υπάρξει αναλυτική και εις βάθος συζήτηση για τα αίτια της ήττας και για το στίγμα του κόμματος,
Υπό τους Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη μία σειρά στελεχών εμφανίζονται να έχουν εντονες ενστάσεις για την πολιτική μετριοπάθειας που ακολουθήθηκε και να θεωρούν ότι αν είχε ακολουθηθεί η μετωπική προσέγγιση του Αντώνη Σαμαρά, η Ν.Δ. θα ήταν σε καλύτερη μοίρα. Επί του παρόντος, η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στο πρόσωπο του αρχηγού, ωστόσο θεωρείται σαφές ότι σύντομα θα φτάσει και σε αυτό. Οι σχετικές συζητήσεις αναβιώνουν πάντως και σενάρια επιστροφής του κ. Σαμαρά στην πρώτη γραμμή, εξέλιξη που μοιάζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα στελεχών, παρά το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ουσιαστικά δικαιώθηκε για τις επιλογές και προειδοποιήσεις του. Είναι, δε, εξαιρετικά αμφίβολο εάν η κριτική των Βορίδη και Γεωργιάδη έχει ως στόχο την επιστροφή του κ. Σαμαρά ή, μάλλον, το δικό τους πλασάρισμα, και μάλιστα με σαφές δεξιό στίγμα, στην εσωκομματική αρένα της ΝΔ.
Ως προς τους δελφίνους, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης απέτυχε να εκλεγεί, λόγω των ιδιοτροπιών του εκλογικού νόμου, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται επιφυλακτικός όπως και η Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ετοιμοπόλεμος. Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη παρείχε στήριξη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προκρίνει την παραμονή του στην ηγεσία.
Κάτι, άλλωστε, που μοιάζει να είναι και επιλογή του κυρίαρχου καραμανλικού στοιχείου του κόμματος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις να παραμείνει στην ηγεσία, αφού βέβαια λάβει επαναβεβαίωση σύμφωνα με το καταστατικό, και προς τούτο δεν αποκλείεται οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, με τα πρώτα κομματικά όργανα να συγκαλούνται ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Σε αυτές τις συνεδριάσεις αναμένεται να υπάρξει και το πρώτο δείγμα προθέσεων των δύο πλευρών καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ των μεσαιοχωρητών και των δεξιών καλά κρατεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ναι στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο τραγικό αδιέξοδο» προέβλεψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ενώ τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού αλλά υπέρ της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου. «Δεν θα έλθει η ανάπτυξη διότι οι[…]

Περισσότερα »

Μπ. Ομπάμα: Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα

Με θερμά λόγια για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν οι αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις με δύσκολα και επώδυνα βήματα, συνοδεύει το νέο μήνυμα που στέλνει ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», δεν παραλείπει για μια ακόμη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *