ΝΔ: Συζήτηση για την επόμενη ημέρα

Η ήττα της Κυριακής, σε συνδυασμό με την προοπτική σταθερότητας, τουλάχιστον για τους προσεχείς μήνες, που φέρεται να έχει η νέα κυβέρνηση, οδηγούν αναπόδραστα στο άνοιγμα της συζήτησης για το μέλλον της κεντροδεξιάς στη χώρα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται, με την ορκωμοσία της κυβέρνησης, να ανοίξει τα χαρτιά του, συγκαλώντας τα κομματικά όργανα, την ίδια στιγμή που στελέχη όχι μόνον με δεξιό πρόσημο, όπως οι Βορίδης και Γεωργιάδης, αλλά και του μεσαίου χώρου, όπως ο Μαξ. Χαρακόπουλος, τάσσονται δημοσίως υπέρ της ανάγκης να υπάρξει αναλυτική και εις βάθος συζήτηση για τα αίτια της ήττας και για το στίγμα του κόμματος,
Υπό τους Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη μία σειρά στελεχών εμφανίζονται να έχουν εντονες ενστάσεις για την πολιτική μετριοπάθειας που ακολουθήθηκε και να θεωρούν ότι αν είχε ακολουθηθεί η μετωπική προσέγγιση του Αντώνη Σαμαρά, η Ν.Δ. θα ήταν σε καλύτερη μοίρα. Επί του παρόντος, η συζήτηση δεν επικεντρώνεται στο πρόσωπο του αρχηγού, ωστόσο θεωρείται σαφές ότι σύντομα θα φτάσει και σε αυτό. Οι σχετικές συζητήσεις αναβιώνουν πάντως και σενάρια επιστροφής του κ. Σαμαρά στην πρώτη γραμμή, εξέλιξη που μοιάζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα στελεχών, παρά το γεγονός ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ουσιαστικά δικαιώθηκε για τις επιλογές και προειδοποιήσεις του. Είναι, δε, εξαιρετικά αμφίβολο εάν η κριτική των Βορίδη και Γεωργιάδη έχει ως στόχο την επιστροφή του κ. Σαμαρά ή, μάλλον, το δικό τους πλασάρισμα, και μάλιστα με σαφές δεξιό στίγμα, στην εσωκομματική αρένα της ΝΔ.
Ως προς τους δελφίνους, ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης απέτυχε να εκλεγεί, λόγω των ιδιοτροπιών του εκλογικού νόμου, ο Νίκος Δένδιας εμφανίζεται επιφυλακτικός όπως και η Όλγα Κεφαλογιάννη ενώ μόνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ετοιμοπόλεμος. Από την πλευρά της, η Ντόρα Μπακογιάννη παρείχε στήριξη στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προκρίνει την παραμονή του στην ηγεσία.
Κάτι, άλλωστε, που μοιάζει να είναι και επιλογή του κυρίαρχου καραμανλικού στοιχείου του κόμματος. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις να παραμείνει στην ηγεσία, αφού βέβαια λάβει επαναβεβαίωση σύμφωνα με το καταστατικό, και προς τούτο δεν αποκλείεται οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, με τα πρώτα κομματικά όργανα να συγκαλούνται ακόμη και εντός της εβδομάδας.
Σε αυτές τις συνεδριάσεις αναμένεται να υπάρξει και το πρώτο δείγμα προθέσεων των δύο πλευρών καθώς η διελκυστίνδα μεταξύ των μεσαιοχωρητών και των δεξιών καλά κρατεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αισιοξία για αξιολόγηση και συμφωνία με αγρότες

Αισιόδοξος ότι «θα έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης» πριν από την 27η Μαρτίου εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κατρούγκαλος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Συμφωνία, όπως εκτίμησε, θα υπάρξει και στο θέμα των αγροτών, με τις πρωτοβουλίες[…]

Περισσότερα »

Μέτρα για τη μεσαία τάξη ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας

Τον «οδικό χάρτη» για έξοδο από το Μνημόνιο παρουσιάζει την Παρασκευή και το Σάββατο στην ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ το βράδυ σήμερα συνεδριάζει για την προετοιμασία της συνεδρίασης το Πολιτικό Συμβούλιο κυβέρνησης-κόμματος και αύριο η Πολιτική Γραμματεία. Παράλληλα, και στο πλαίσιο επανασύνδεσης του κυβερνώντος κόμματος με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *