Ντράγκι: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αθήνας

Θα συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε τις τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals. Πολιτική απόφαση η στήριξη της Ελλάδας. Θα εξετάσουμε το όριο των εντόκων όταν υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για συμφωνία. Δεν είναι (μόνο) ευθύνη των άλλων η δραματική κατάσταση στη χώρα.

Όπως για κάθε χώρα μέλος η ΕΚΤ ακολουθεί τους κανόνες της, είπε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε πως ο κανονισμός του SSM είναι αυτός που μετέτρεψε την κεντρική τράπεζα σε επόπτη των ελληνικών τραπεζών, ενώ η ΕΚΤ μετέχει στους θεσμούς.

“Θα αποφασίζουμε με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό μας. Αυτό τον κανόνα ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Ηδη διατέθηκε ρευστότητα 118 δισ. ευρώ, διπλάσιο ποσό από το 2014. Περίπου 66% του ελληνικού ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών”, είπε.

Κατά τον κ. Ντράγκι, “την περασμένη εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να μην αντιταχθεί σε περαιτέρω αύξηση στο ταβάνι για τον ELA, κατά 2,3 δισ. ευρώ στα 83 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ρευστότητα όσο οι τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν επαρκή collaterals.

Ωστόσο, σε μια κατάσταση που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 123 της Συνθήκης για την λειτουργία της ΕΚΤ. Αυτός είναι ο λόγος, μαζί με παράγοντες που έχουν να κάνουν με την εποπτεία, που υπάρχει το όριο στα έντοκα γραμμάτια.

Για να επανεξεταστεί αυτό το όριο από το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης και εκταμίευση δόσης. Αυτό θα βελτιώσει και την προσπάθεια για πρόσβαση της χώρας στις αγορές”.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως “η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι κεντρικούς τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε μια σκληρή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Ως τέτοια εννοώ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα”.

“Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη. Πρέπει να γίνει το «τελευταίο μίλι» αλλά η μπάλα ανήκει αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας” επισήμανε.

Στην διάρκεια των απαντήσεων στους ευρωβουλευτές επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικός οργανισμός. Στηρίζεται σε κανόνες που προϋπάρχουν.

«Αχαρτογράφητα νερά» χαρακτήρισε την πιθανότητα πτώχευσης και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όπως είπε η τράπεζα θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ. Σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δείχνει ότι η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα.

Παραδέχτηκε ότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα είναι δραματική, ειδικά σε ότι αφορά την ανεργία των νέων. Στάθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από τους δανειστές, το PSI αλλά και την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Τα στοιχεία αυτά τα επικαλέστηκε απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Μαριά προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι η δραματική κατάσταση δεν είναι ευθύνη των άλλων ή μόνο ευθύνη των άλλων.

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει στο τι θα γίνει αν δεν πληρώσει η Ελλάδα τους πιστωτές της. Οπως είπε η Αθήνα έχει δηλώσει ότι θα καλύψει τις υποχρεώσεις της, οπότε δεν υπάρχει νόημα να γίνεται σπέκουλα για το τι θα γίνει σε διαφορετική περίπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διπλάσιοι οι άνεργοι από το 2008 στην ΕΕ

Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση. Σχεδόν το[…]

Περισσότερα »

Πρόσθετα μέτρα στήριξης ζητεί από τις κυβερνήσεις το ΔΝΤ

Προειδοποίηση για την λήψη πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία, και η οποία “κάθε άλλο παρά έχει περάσει”, απηύθυνε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Foreign Policy, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και η επικεφαλής οικονομολόγος Γκίτα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *