ΟΑΕΕ: Απόφαση “ανάσα” για τις συντάξεις

Της Κωνσταντίνας Πετούση

Λύσεις σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην απονομή σύνταξης από τον ΟΑΕΕ όταν υπάρχουν παράλληλες οφειλές του ασφαλισμένου, δίνει απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, την οποία γνωστοποίησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της προς τις Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων.

Ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Παγώνης μιλώντας στο Κανάλι 1 για την απόφαση αυτή, έκανε λόγο για δικαίωση αλλά και προστασία των ασφαλισμένων.

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η δικαιοσύνη έχει αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης σε ένα τόσο “καυτό” θέμα που αφορά τους ασφαλιστικούς κανόνες. Πηγαίνει αντίθετα στην γραφειοκρατία και στην στενή ερμηνεία των διατάξεων του ασφαλιστικού πλαισίου και εφαρμόζει το νόμο, δικαιώνοντας και προστατεύοντας όχι μόνο τo Ασφαλιστικό Ταμείο αλλά και τον ασφαλισμένο, σε ορισμένες μάλιστα ακραίες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που παρουσιάζουν οι αποφάσεις των Ταμείων» τόνισε ο κ. Παγώνης.

Όπως εξήγησε «εάν κάποιος χρειάζεται 35 χρόνια ασφάλισης για να βγει στη σύνταξη και έχει δουλέψει 40 χρόνια, που σημαίνει ότι έχει περάσει το όριο των ασφαλιστικών υποχρεωτικών χρόνων, μέχρι πρότινος ο ΟΑΕΕ απαιτούσε την εξόφληση όλων των ετών ασφάλισης για να δώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Με αυτή όμως την απόφαση κατοχυρώνεται ότι αφού χρειάζονται 35 χρόνια, αυτά θα απαιτήσει το ασφαλιστικό ταμείο και όχι τα 40. Εάν δηλαδή ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει το σύνολο των ετών τότε θα δικαιούται και την ανάλογη σύνταξη, εάν όχι θα δικαιούται μόνο για τα χρόνια που έχει πληρώσει πάνω από το απαραίτητο όριο».

“Είναι μία απόφαση που πραγματικά δίνει λύσεις σε πολλές περιπτώσεις” υπογράμμισε ο κ. Παγώνης αναφέροντας ειδικότερα ότι στην περίπτωση του ελεύθερου επαγγελματία που μπορεί να έχει ξεκινήσει την εργασία από πολύ μικρή ηλικία και να έχει 45 χρόνια ασφάλισης, κατοχυρώνει το ασφαλιστικό του δικαίωμα ακόμη και εάν δεν μπόρεσε -κυρίως λόγο της κρίσης- να πληρώσει την τελευταία 5ετία”.

Συνοψίζοντας ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας, επισήμανε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να προσεγγίζονται με νηφαλιότητα και προσοχή, ενώ οι προτάσεις που γίνονται από τους φορείς πρέπει να είναι συγκεκριμένες. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε ουσιαστικές κατακτήσεις όπως η ρύθμιση των οφειλών για μη καταβληθέισες ασφαλιστικές εισφορές, η μείωση των ασφαλιστικών κλάσεων κατά 2 κατηγορίες, η νοσοκομειακή περίθαλψη και η πρωτοβάθμια υγεία των ανέργων αλλά και των ανενεργών εμπόρων, η μείωση των ποινικών διώξεων για οφειλές, η αναστολή των μέτρων κατάσχεσης κ.α.» τόνισε ο κ. Παγώνης, εκτιμώντας ότι «μέσα από σκληρή και έντονη διαπραγμάτευση μπορούν να γίνουν πολλά όχι όμως όλα. Χρειάζεται σωστή προσέγγιση τόσο στην πλευρά των ασφαλισμένων, οι οποίοι πρέπει να βοηθηθούν σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς, όσο και στην πλευρά του ασφαλιστικού φορέα ο οποίος είναι αναγκαίος και πρέπει να μείνει ζωντανός».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνόπολη… Ταξίδι στην δεκαετία των ΄80s

Του Αλέξανδρου Τσάκου… Στην δεκαετία των 80s θα ταξιδέψουν το κοινό ο Δήμος Αθηναίων και η Στέγη του ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς στην Τεχνόπολη από τις 25 Ιανουαρίου και για δυο μήνες. «Η έκθεση είναι ένα κοινωνικό γεγονός που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την Ελλάδα από[…]

Περισσότερα »

Ηράκλειο: Προφυλακίσθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο 27χρονος και o 24χρονος οι οποίοι απολογήθηκαν για τα επεισόδια στον αγώνα Ηρόδοτου-Εθνικού, ενώ ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 22χρονος -με χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα όταν παίζει ο Ηρόδοτος. Στους τρεις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *