Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό ανέπτυξε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος Μιχάλης Κριτσωτάκης.
Σε εκδήλωση που διοργάνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κριτσωτάκης, αφού υποστήριξε τη θεσμική υπόσταση του υπουργείου Τουρισμού, επισήμανε ότι θα αρθούν οι επικαλύψεις.
Όπως είπε, θα στηριχθεί ο ΕΟΤ και τα γραφεία του και προανήγγειλε την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Προώθησης και Προβολής (ΟΣΠΠ) μεσοπρόθεσμης διάρκειας, με στόχο την ισχυροποίηση του προϊόντος που θα καταρτιστεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Στο σκέλος των αναπτυξιακών δομών της χώρας, ο κ. Κριτσωτάκης ανάφερε ότι στο πλαίσιο της εθνικοποίησης-κοινωνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της ύπαρξης μιας αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, με μετασχηματισμό μιας υπάρχουσας ή δημιουργία μιας νέας που θα στηρίζει προγράμματα του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της αναπτυξιακής τράπεζας θα μπορούσε, όπως είπε, μια διεύθυνση ή θυγατρική να εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση της τουριστικής ανάπτυξης.
Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε, είναι να αρθούν τα προγράμματα αποκρατικοποίησης, να γίνει νέος εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, να επανασχεδιαστούν οι όροι χρήσεις γης, όπως επίσης να επανακαθοριστεί το όριο του κορεσμού, ώστε να υπάρξει ακριβής σχεδιασμός.
Στη καθ’ εαυτήν τουριστική ατζέντα ο κ. Κριτσωτάκης στάθηκε στην ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου ως ΝΠΔΔ (η μετατροπή του υπάρχοντος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε τουριστικό) στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι σχετικές με τον τουρισμό δραστηριότητες. Για τις οφειλές των ΜμΕ υπογράμμισε ότι θα γίνονται ρυθμίσεις και όχι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, ενώ σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ τόνισε ότι αυτός θα είναι μειωμένος για τις εταιρείες που θα εμπλέκονται άμεσα η έμμεσα με τον τουρισμό. Μάλιστα, με αφορμή τη φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι αντίθετος στην παρούσα αύξηση, καθώς όπως τονίστηκε έγινε χωρίς διαβούλευση και είναι ταξικά άδικη.
Στον άξονα μεταφορές, ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην ίδρυση δημόσιου κοινωνικού φορέα παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, όπως επίσης και την ίδρυση δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα, με αυτοτέλεια, διαφάνεια και συμμετοχή εργαζομένων στη διοίκηση. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι θα ακυρωθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο αξιοποίησης αεροδρομίων και προανήγγειλε τη δημιουργία και ενίσχυση ενός λειτουργικού πλαισίου αξιοποίησης των περιφερειακών αερολιμένων με τη συμμετοχή του κράτους.
Τέλος, για το ΣΥΡΙΖΑ έμφαση θα δοθεί και στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, προαναγγέλλοντας για επανασχεδιασμό του συστήματος, εκπαίδευση, κατάρτιση, πρακτική άσκηση και απασχόληση στον τουρισμό. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι θα δημιουργηθεί μια θεματική εκπαιδευτική δομή τουρισμού η οποία θα ελέγχεται και θα εποπτεύεται από το υπουργείο παιδείας και θα εντάσσεται σε ένα διετές δημόσιο σύστημα μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Στη μεταλυκειακή εκπαίδευση θα εντάσσονται και οι σχολές ξεναγών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Πορτογαλία ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή – Το πρόγραμμα επαφών του

Την Πορτογαλία επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας, την Παρασκευή και το Σάββατο, προκειμένου να συμμετάσχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική συνάντηση των αρχηγών κρατών και ηγετών που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Δεκεμβρίου. Στη συνάντηση, θα τεθούν μεταξύ άλλων, τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *