Η Νέα Υόρκη των ELBOW στο “Take off and landing of everything”

Του Γιώργου Πατριάρχη

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα από τα καλύτερα άλμπουμ για το 2014. Είναι η καινούργια δουλειά των Elbow που επιστρέφουν μετά από τρία χρόνια και την σπουδαία επιτυχία που είχαν τότε με το “Build a rocket boys!”. Είναι το 6ο άλμπουμ της μπάντας από το Manchester που μαζί με άλλα σχήματα και κυρίως τους Doves, εμφανίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας των ’00 ως ένα καινούργιο βρετανικό ρεύμα με κοινωνικό στίχο ντυμένο με μουσική ατμοσφαιρική και μελαγχολική.

Από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο μουσικό αυλάκι των Elbow και δεκαεπτά χρόνια μετά την δημιουργία της μπάντας τους καταφέρνουν να εξαργυρώσουν την προ τριετίας επιτυχία τους με τον καλύτερο τρόπο, δημιουργώντας ένα άλμπουμ σε γενικές γραμμές καλύτερο από το προηγούμενο.

Το “Take off and landing of everything”, που είναι ηχογραφημένο αρχικά στα Real World Studios του Peter Gabriel και ολοκληρώθηκε στα Blueprint Studios στο Σάλφορντ , είναι ένα άλμπουμ επηρεασμένο από την Νέα Υόρκη και από τον δύσκολο όσο και άσχημο χωρισμό του σαραντάρη πια Guy Garvey με την χρόνια σύντροφο του Emma Unsworth. Σίγουρα όμως δεν είναι άλλο ένα άλμπουμ «χωρισμού».

Είναι πολλά περισσότερα! Ο Garvey μετακομίζει στην Νέα Υόρκη και εκεί το νέο περιβάλλον τον βοηθά να ξεπεράσει τον χωρισμό του και τελικά να αναληφθεί τον «μικρό θάνατο» που βίωσε, όπως είναι ένας χωρισμός, ως ένα στάδιο πριν την γέννηση μιας καινούργιας ζωής. Μέσα λοιπόν από μια ατμόσφαιρα θλίψης και μελαγχολίας οι Elbow, μουσικά και στιχουργικά αφήνουν εδώ και εκεί ζεστές χαραμάδες φωτός που λειτουργούν αν όχι λυτρωτικά , τουλάχιστον θεραπευτικά.

Τα δέκα νέα τραγούδια έρχονται να εξισορροπήσουν τις ανησυχίες της μέσης ηλικίας (ηλικία στην οποία βρίσκονται περίπου τα μέλη της μπάντας) και τελικά να αναδείξουν την αποδοχή ότι στην ζωή υπάρχουν σε διαδοχή ο θάνατος και η ζωή, η χαρά με την λύπη. Μετά από δεκαεπτά χρόνια πορείας και έξι πολύ καλών άλμπουμ οι Elbow συνεχίζουν να είναι μια από τις πιο σημαντικές ροκ μπάντες στην Βρετανία αυτή την στιγμή. Με το καινούργιο τους άλμπουμ έκλεισαν από τώρα μια θέση στα δικά μου καλύτερα άλμπουμ για το 2014.

Δείτε το καινούργιο τους single “New York Morning” στο http://www.elbow.co.uk/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Ακρόπολης: Μουσικό ταξίδι με τους ήχους της αρχαίας ύδραυλης

Με μια σπάνια μουσική εκδήλωση, ένα ρεσιτάλ με ήχους από ύδραυλη και άρπα, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα του Παρθενώνα, το Μουσείο Ακρόπολης καλωσορίζει

Περισσότερα »

H Μάγκυ Χαραλαμπίδου φιλοξενούμενη στους 90,4

Μια θρυλική μορφή του ελληνικού ραδιοφώνου, τη Μάγκυ Χαραλαμπίδου φιλοξένησε το Κανάλι Ένα στους 90,4 και η εκπομπή σε «πρώτο ενικό». Το δίδυμο των Νίκου Παπαϊωάννου και Σπύρου Μιχαλόπουλου γιορτάζοντας τον 8ο χρόνο παρουσίας του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο του Πειραιά γιόρτασε και «πάρταρε» με τη μοναδική μουσική παραγωγό και DJ.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *