Οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Brussels Group

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται τελικά το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας. Το πακέτο περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ανώδυνα μέτρα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση προσήλθε στις συζητήσεις με νέα πρόταση για τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και με σχέδιο για την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ειδικότερα η Αθήνα προτείνει:
1. Το νέο σχέδιο ΦΠΑ προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστών:
– Χαμηλού, 7%, για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, περιοδικά κλπ.
– Ενδιάμεσου, 14%, που θα επιβάλλεται στη διαμονή σε ξενοδοχεία, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.
-Διατήρηση του υφιστάμενου υψηλού, 23%, για ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα κλπ.
– Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Μέτρο που κόστιζε στον προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα του κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.
2. Τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την επιβολή τέλους 0,1% στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι κινήσεις μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και οι χρεωστικές κάρτες. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ.
3. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ στα προ περικοπής επίπεδα (όπως ήταν πέρυσι).
4. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
5. Η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, αλλά και της νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων.
6. Εξετάζεται το θέμα της διακοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των κινήτρων που μπορεί να δοθούν για να μην εξέρχονται πρόωρα οι εργαζόμενοι από την εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελλάδα: Έξοδος από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος

Η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος αναμένεται να δρομολογηθεί σήμερα Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC) που συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα »

Οι φόβοι στη διεθνή αγορά επηρέασαν τo 10ετές ομόλογο

Ανοδικά κινείται την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου που «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαΐου, αγγίζοντας το 6,8%, με αποτέλεσμα να ανοίγει όλο και περισσότερο η «ψαλίδα» σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές φοβούνται ότι τα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *