Οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Brussels Group

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται τελικά το πακέτο μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές της χώρας. Το πακέτο περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και ανώδυνα μέτρα που στοχεύουν στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση προσήλθε στις συζητήσεις με νέα πρόταση για τους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και με σχέδιο για την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ειδικότερα η Αθήνα προτείνει:
1. Το νέο σχέδιο ΦΠΑ προβλέπει την εφαρμογή τριών συντελεστών:
– Χαμηλού, 7%, για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, περιοδικά κλπ.
– Ενδιάμεσου, 14%, που θα επιβάλλεται στη διαμονή σε ξενοδοχεία, εστίαση, ηλεκτρικό ρεύμα, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κλπ.
-Διατήρηση του υφιστάμενου υψηλού, 23%, για ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα κλπ.
– Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου που προέβλεπε μειωμένους συντελεστές κατά 30%. Μέτρο που κόστιζε στον προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα του κατά περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.
2. Τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών. Το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την επιβολή τέλους 0,1% στις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Θα εξαιρεθούν οι κινήσεις μέσω των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και οι χρεωστικές κάρτες. Από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να εισρεύσουν περί τα 300 εκατ. ευρώ.
3. Εισφορά αλληλεγγύης. Αύξηση των συντελεστών για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ στα προ περικοπής επίπεδα (όπως ήταν πέρυσι).
4. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.
5. Η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων, αλλά και της νομιμοποίησης αδήλωτων εισοδημάτων.
6. Εξετάζεται το θέμα της διακοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των κινήτρων που μπορεί να δοθούν για να μην εξέρχονται πρόωρα οι εργαζόμενοι από την εργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρύθμιση-εξπρές κόκκινων δανείων, προτάσεις

Ρυθμίσεις – εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάλογα με το ύψος και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, ζητά από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, τη Δευτέρα. Στόχος είναι να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από τα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ[…]

Περισσότερα »

Πέτσας: Σήμερα κατατίθεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι 120 δόσεις

«Σήμερα θα κατατεθεί το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τις επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής. Δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *