Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι τελευταίες δύσκολες «πινελιές»

0 σχόλια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην προγραμματισμένη νέα διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πρέπει να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες εκκρεμότητες ώστε στο αυριανό Euro Working Group να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η οποία ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα -είχε προηγηθεί μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής- πιστοποιήθηκε ότι έχουν κλείσει τα περισσότερα από τα ανοικτά μέτωπα, όπως είναι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, το θέμα των γενόσημων φαρμάκων, οι εκκρεμότητες με τη διοίκηση των τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και το θέμα της εξεύρεσης των ισοδύναμων για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Παρέμεινε, ωστόσο, ανοικτό το φλέγον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό, θέμα το οποίο ουσιαστικά θα αποτελέσει και το μοναδικό πεδίο διαπραγμάτευσης κατά τον σημερινό νέο γύρο επαφών, που θα ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι.

Το γεγονός ότι και χθες δεν υπήρξε συμφωνία πιστοποιείται και από τις χθεσινοβραδινές πληροφορίες που άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας να καθυστερήσουν μέχρι και την Κυριακή και να κλείσουν ώρες ή και… λεπτά πριν από την έναρξη του EWG, αλλά αυτό αποτελεί το λιγότερο πιθανό σενάριο.

Χθες πάντως η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να συγκλίνουν οι δύο πλευρές όσον αφορά στα τρία κριτήρια που θα προστατεύουν την κύρια κατοικία από τον πλειστηριασμό, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η νέα ρύθμιση.

Για την αντικειμενική αξία του ακινήτου ο «πήχης» φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή περίπου στις 160.000-180.000 ευρώ, ενώ για το εισόδημα ο κοινός τόπος φαίνεται να εντοπίζεται στην περιοχή των 20.000-30.000 ευρώ.

Αν όλα κυλήσουν βάσει του προγραμματισμού, η συμφωνία για την οριστικοποίηση της πρώτης υποδόσης, δηλαδή των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει αύριο στο πλαίσιο του Euro Working Group.

Και νέο πολυνομοσχέδιο

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση ότι θα φέρει ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία κατάθεσης την Τρίτη ή την Τετάρτη (σ.σ.: κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρξει ψήφιση μνημονιακών διατάξεων πριν από την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου).

Το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνει την τροποποίηση της διάταξης για τις 100 δόσεις, την κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης που έφερε τον ΦΠΑ 23% σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και την επιβολή του ειδικού φόρου στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα είναι και το ισοδύναμο των περίπου 300-350 εκατομμυρίων ευρώ που αναζητούσε η κυβέρνηση.

Πληροφορίες που έφερναν τους εκπροσώπους των δανειστών να απαιτούν την «εδώ και τώρα» κατάργηση του αγγελιοσήμου δεν επιβεβαιώθηκαν και το θέμα φαίνεται ότι θα παραπεμφθεί να συζητηθεί ως «πακέτο» με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό (σ.σ.: το καυτό θέμα του ασφαλιστικού θα πρέπει να κλείσει με την ψήφιση του σχετικού νόμου το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου).

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα βρίσκονται και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, καθώς με το που θα κλείσει η 1η λίστα με τα προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ανοίξει η 2η λίστα η οποία και οδηγεί στην εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ.

Επονται τα «κόκκινα» δάνεια

H 2η λίστα προαπαιτούμενων περιλαμβάνει δεκάδες καυτά θέματα, μεταξύ των οποίων την εξεύρεση οριστικής λύσης για το θέμα των «κόκκινων» δανείων (σ.σ.: μέσα στην εβδομάδα έπεσε πρόταση των δανειστών στο τραπέζι το θέμα των «κόκκινων» δανείων να κλείσει «πακέτο» με το θέμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, αλλά τελικώς επικράτησε η λύση να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις, καθώς το θέμα αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ), αλλά και το σύνολο των φορολογικών μέτρων (σ.σ.: αύξηση φόρου στα ενοίκια και τους αγρότες, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, τα νέα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης από το Δημόσιο, την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στη ναυτιλία κ.λπ.).

 

 

 

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *