“Να δεις τι σου ’χω για μετά”… Οι φορολογικές υποχρεώσεις

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Να δεις τι σου ’χω για μετά

Οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Ο χρόνος τελειώνει και έρχονται και άλλες επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους.

Έως 28.11.2014 η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Έως 28.11.2014 η 3η δόση του ΕΝΦΙΑ για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Έως 31.12.2014 η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Από 1.11.2014 έως 31.12.2014, τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών 2015.

Τέλη κυκλοφορίας

Πάνω από ένα δισ. υπολογίζει ότι θα συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών από τα τέλη κυκλοφορίας και φέτος. Βέβαια αρκετές θα είναι και οι καταθέσεις των πινακίδων για μια ακόμη φορά. Δεν θα είναι καταθέσεις όμως για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, ούτε και δεύτερων αυτοκινήτων, αλλά καταθέσεις πινακίδων μικρών αυτοκινήτων, μιας και οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν πλέον να τα έχουν ενεργά, σε κίνηση.

Τι τέλη θα πληρώσετε;

Μα τα ίδια που πληρώσατε και πέρυσι.

Ακούσατε κάτι για αλλαγές και τέλη κυκλοφορίας κατά μήνα ή τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου;

Πώς το λένε εκείνο το ανέκδοτο: Διάβασα ότι το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στην υγεία και το έκοψα. Ποιο; Το κάπνισμα; Όχι, το διάβασμα!!!

Έτσι κι εσείς, να πάψετε να ακούτε τι σας λένε. Καλές οι προθέσεις και οι εξαγγελίες, αλλά καλύτερη η πραγματικότητα και το κατά πόσο μπορούν να εφαρμόσουν αυτά τα… «φιλολαϊκά» που λέμε.

Όμως δεν έχουμε μόνο αυτό το πρόβλημα. Είπαν ότι θα αλλάξουν και τη διαδικασία κατάθεσης των πινακίδων, αλλά σήμερα, λιγότερο από δυο μήνες από το τέλος της χρονιάς, δεν έχουμε κανένα νέο.

Δυο χρηστικές πληροφορίες:

α) Αν τα τέλη κυκλοφορίες δεν πληρωθούν έως στις 31.12.2014, το πρόστιμο είναι ισόποσο του αντίστοιχου τέλους.

β) Αναφορικά με τα Έντυπα Τελών Κυκλοφορίας 2015, στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας αυτοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών δημιουργούνται ειδοποιητήρια πληρωμής τελών κυκλοφορίας για τον ΑΦΜ κάθε συνιδιοκτήτη, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανάκτηση μέσω διαδικτύου και η πληρωμή τους από αυτόν που το επιθυμεί.

Δηλαδή τα τέλη κυκλοφορίας καταβάλλονται μόνο από τον έναν συνιδιοκτήτη και τούτο διότι, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν, τα τέλη κυκλοφορίας είναι αδιαίρετα.

ΕΝΦΙΑ: Νέος ΕΝΦΙΑΛτης για 2 εκατ. φορολογούμενους

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια φορολογούμενοι εκτιμάται ότι θα πρέπει να ξανακάνουν ή να διορθώσουν, από το τέλος της επόμενης εβδομάδας οπότε αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα, λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει στο Ε9 με αποτέλεσμα είτε να καλούνται να πληρώσουν περισσότερο φόρο είτε να χάνουν τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές καθώς οι επισκέψεις στον λογιστή και οι διορθώσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα σε 20 ημέρες. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Βέβαια για όλο το χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι δηλαδή να ανοίξει το σύστημα και να κάνουν τις διορθώσεις, θα εξακολουθούν να πληρώνουν τη δόση τους με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό. Αποτέλεσμα, που το έχουμε δει κυρίως σε κατοίκους του εξωτερικού που πλήρωσαν τον Αύγουστο όλο το ποσό και μειώθηκε το ποσό του εκκαθαριστικού, να βάλουν «κάβα» στην εφορία το υπόλοιπο ποσό για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, αν υπάρχει μέχρι τότε.

Από τα βασικότερα λάθη που έχουν γίνει είναι το ακίνητο να είναι κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο, αλλά η εφορία να μην το έχει βρει για να κάνει αυτόματα την μείωση.

Για να γίνει η έκπτωση, η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΓΓΔΕ έλαβε από τον ΔΕΔΔΗΕ τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση. Με κριτήριο τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ αναζήτησε αν αυτά έχουν δηλωθεί στο Ε9 και μέσω του Ε2 εντόπισε και αν αυτά ήταν δηλωμένα για 12 μήνες ως κενά. Η έκπτωση μπορεί να έχει «χαθεί» σε οποιοδήποτε σημείο. Δηλαδή, μπορεί να μην έχει δηλωθεί σωστά ο αριθμός του ρολογιού στο Ε9 ή μπορεί να μην έχει δηλωθεί καθόλου. Μπορεί επίσης το διαμέρισμα να φαίνεται ως κενό αλλά για λιγότερους από 12 μήνες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η έκπτωση δεν έγινε.

Όσοι δικαιούνται έκπτωση φόρου αλλά δεν την έχουν λάβει, θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων Ε9. Αυτό θα συμβεί ή την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ή στις 11 Νοεμβρίου. Ο νόμος προβλέπει ότι όλες οι διορθώσεις στο Ε9 μπορούν να γίνουν χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Συζητείται ήδη, η παράταση της προθεσμίας. Ωστόσο απαιτείται τροποποίηση του νόμου.

Επιτέλους ψηφίστηκε η μείωση της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης»

Πάντως για να σας διαψεύσει η κυβέρνηση, ψήφισε το πρώτο μέτρο φοροαπαλλαγής.

Σύμφωνα με το άρθρο 52 του νόμου που ψηφίστηκε στις 24 Οκτωβρίου, μειώθηκε κατά 30% η «έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης».

ΦΠΑ εστίασης και εισφορά αλληλεγγύης

1. […]

2. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα του άρθρου 29 του Ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152/Α’) επιβάλλεται και στα εισοδήματα που αποκτώνται κατά τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 με μειωμένους τους συντελεστές των περ. α’, β’, γ’, δ’ και ε’ της παρ. 3 του άρθρου αυτού κατά 30%.

 Τι; Ήταν να τελειώσει σαν μέτρο το 2014 και επεκτάθηκε δυο χρόνια ακόμη (2015-2016);;

Με τι λεπτομέρειες κάθεστε και ασχολείστε τώρα!!

Απ. Αλωνιάτης

Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας
Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γνώμη: Θα μιλήσουν ειλικρινά Αλέξης και Κυριάκος;

Toυ Χάρη Παυλίδη… Τον Αύγουστο είναι παχιές οι μύγες- έτσι λένε αλλά εμένα μου φαίνονται όλες ίδιες- και ισχνές οι ειδήσεις. Εν προκειμένω είναι ισχνά και τα έσοδα, κι ας λένε οι έχοντες κάθε λόγο να επιμένουν ότι τα δημόσια ταμεία γεμίζουν αργά αλλά σταθερά. Όλα αυτά θα τα δούμε[…]

Περισσότερα »

Ένας Έλληνας που τον έλεγαν Φερνάντο…

Γιώργος Νασμής… Η φράση «ευχαριστώ πάρα πολύ τους Ελληνες, πάντα στην καρδιά μου» του Σάντος και μάλιστα στη γλώσσα μας, συγκλόνισε την Ελλάδα. Ακόμα και εκείνους που πριν από δύο χρόνια έκαναν το παν για να τους αδειάσει τη γωνιά. Δεξιοτέχνες της κιβδηλείας τον αποκαλούσαν «μανάβη» και «καρπουζά του Εστορίλ».[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *