Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, υποστηριζόμενη από το Αμερικάνικο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole ολοκλήρωσε την ψηφιακή υποβρύχια αποτύπωση και τρισδιάστατη απεικόνιση ακριβείας στην περιοχή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων στο διάστημα από τις 9 μέχρι τις 16 Ιουνίου.

Στην περυσινή  αντίστοιχη αποτύπωση είχε καταγραφεί η περιοχή της θέσης του ναυαγίου απ’ όπου ανελκύστηκαν το 1900 τα περίφημα γλυπτά και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (70Χ30μ. περίπου). Εν τούτοις η γειτνίαση του με δεύτερη θέση όπου εντοπίζεται φορτίο αμφορέων και άγκυρες ίδιας χρονολόγησης κατέστησε αναγκαία την αποτύπωση του ευρύτερου χώρου (350Χ45μ. περίπου), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν όλα τα ευρήματα και να εξαχθούν συμπεράσματα για την πιθανή σχέση των δύο θέσεων.

Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η λεπτομερής αποτύπωση δημιουργεί  σαφέστερη εικόνα για  την σχέση των δύο θέσεων, ενώ η τοποθέτηση  των ευρημάτων στον αποτυπωμένο πλέον χώρο ενισχύει στην κατανόηση  του συνόλου των ευρημάτων στις δύο θέσεις.

Η αποτύπωση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου του Sydney με τη χρήση του αυτόνομου υποβρύχιου οχήματος Sirius. Οι πόροι για τη διενέργεια της έρευνας/ανασκαφής εξασφαλίζονται από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο WoodsHole, αμερικάνικους, ευρωπαϊκούς και ελληνικούς φορείς, για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα και εξειδικευμένο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό. Στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης σημαντική ήταν η συμβολή της παραχώρησης από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σκάφους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως βάση της ερευνητικής ομάδας.

Η ΕΕΑ και οι συνεργάτες της προγραμματίζουν την δεύτερη φάση για το 2015, στο τέλος της θερινής περιόδου, οπότε θα γίνει η έναρξη της συστηματικής υποβρύχιας ανασκαφικής διερεύνησης του Ναυαγίου, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άν. Ματθαίου – Γ. Τσακίρης: Η κοινωνική εξαθλίωση ήταν πάντα εμπορεύσιμο αγαθό

Συνέντευξη στη Γεωργία Δαλιανά*… Ο Γιάννης Ρίτσος, ένας απ’ τους σημαντικότατους ποιητές μας και επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε, στο ποιήμα του “Νύξεις” (1970-71), αφιερωμένο στον Γιώργο Σαββίδη είχε γράψει μεταξύ άλλων: “Ένας άνθρωπος μόνος χαμογελάει μέσα στο σκοτάδι. Ίσως γιατί μπορεί να διακρίνει μέσα στο σκοτάδι. Ίσως γιατί μπορεί να[…]

Περισσότερα »

Επιστρέφει το νάυλον και το shocking pink στην μόδα!

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου… Μια μόδα που θα κατακλύσει την επόμενη χρονιά τις βιτρίνες είναι μίνι φορεματάκια φτιαγμένα από υπερσύγχρονα υλικά, με σιλικόνη και μεταλιζέ δέρμα σε μαύρο, λευκό, navy blue και shocking  pink στολισμένα  με γυάλινες παγέτες, μικρά βολάν με φιόγκους, και μανίκια πουφ! Ενα ντύσιμο που συνοδεύεται  από πλαστικά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *