Ο δρόμος για τις δηλώσεις είναι στρωμένος με… ασάφειες

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Με συνεχείς εσωτερικές παρατάσεις προχωράει και εφέτος το άνοιγμα του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Τα προβλήματα είναι ακόμη αρκετά, με κύρια αυτά των θεμάτων που είναι στη Βουλή για ψήφιση, αλλά και την ΜΗ έκδοση από την Διοίκηση, δύο σχεδόν χρόνια από την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/23.7.2013), βασικών εγκυκλίων, όπως αυτή των εκπιπτόμενων και μη δαπανών.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να φτάσουμε στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη πώς θα φορολογηθούμε. Και αυτό οφείλεται κύρια στην ολιγωρία της Διοίκησης, που δεν έχει πάρει ακόμη θέση πάνω σε βασικά προβλήματα που έχουν προκύψει με τον νέο νόμο.

Ποιες εκκρεμότητες έχουμε στο δρόμο;

Στην ολομέλεια της Βουλής βρίσκεται για συζήτηση και ψήφιση η τροπολογία που κατατέθηκε από την αρμόδια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, σχετικά με εκκρεμότητες για φορολογικά θέματα.

Οι αλλαγές που επέρχονται με αυτή την τροπολογία είναι αρκετές και αλλάζουν άρδην την εκκαθάριση του φόρου σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι προτάσεις αυτές βέβαια είναι σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα, αφού κάποιοι φορολογούμενοι αδικούνται και δεν είναι ίσοι σε σχέση με κάποιους άλλους. Με τις παρεμβάσεις αυτές οι αγρότες δεν θα φορολογηθούν για εισοδήματα από αποζημιώσεις και θα έχουν αφορολόγητο ποσό 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις, σε αντίθεση με τους άλλους φορολογούμενους που θα φορολογηθούν άμεσα ή έμμεσα τα ποσά αυτά.

Όσον αφορά στην επιτυχία της ΠΟΜΙΔΑ σχετικά με την εκχώρηση ενοικίων στο Δημόσιο, θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στο προεδρείο της για την επιτυχία του και στο οικονομικό επιτελείο για την καταπάτηση του Συντάγματος, αφού οποιοσδήποτε άλλος φορολογούμενος δεν εισπράξει από πελάτη του ένα ποσό είναι υποχρεωμένος και να αποδώσει ΦΠΑ που δεν εισέπραξε και να φορολογηθεί για το ποσό αυτό.

Να θυμίσουμε εδώ, για πολλοστή φορά, ότι το Υπουργείο δεν έχει εκδώσει ακόμη βασικές εγκυκλίους σχετικά με τη συμπλήρωση των δηλώσεων, όπως αυτή που αφορά στις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες των επιχειρήσεων με βάση τα άρθρα 22 και 23 του Ν.4172/2013.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι και αυτές οι εγκύκλιοι που έχουν βγει μέχρι σήμερα, ελάχιστα διαφώτισαν λογιστές – φοροτεχνικούς και φορολογούμενους πάνω στη συμπλήρωση των νέων εντύπων, μιας και έχουν ασάφειες και αρκετές φορές έρχονται σε αντίθεση με άλλες αποφάσεις της ίδιας Διοίκησης.

Ο παραλογισμός του ελληνικού Δημοσίου

Ενώ είναι αδύνατον να συντάξουμε δηλώσεις και ισολογισμούς, το ΓΕΜΗ (ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ) απαιτεί να καταθέσουμε ισολογισμούς για Ε.Π.Ε. μέχρι 31.3.2015, για Ι.Κ.Ε. μέχρι 30.4.2015 και για Α.Ε. κ.λπ., είκοσι ημέρες πριν από την Γενική Συνέλευση της οντότητας, που έχει καταληκτική ημερομηνία πραγματοποίησής της την 30.6.2015, για όσες έχουν κλείσει χρήση την 31.12.2014.

Πέραν βέβαια από το παράλογο που θέματος να καταθέτεις δήλωση 30.6.2015 και να πρέπει να συντάξεις ισολογισμό τρεις μήνες νωρίτερα, για τις Ε.Π.Ε., υπάρχει και άλλη μία αντίθεση στο όλο θέμα, αντίθεση που δείχνει την έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών του ίδιου του Δημοσίου.

Με βάση τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ), οι εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση μέσα σε έξι μήνες από το κλείσιμο της χρήσης. Στην σύνταξη των ΕΛΠ συμμετείχαν και εκπρόσωποι της εποπτεύουσας αρχή (ΓΕΜΗ) μιας και ο νόμος αυτός (Ν.4308/2014) έφερε σημαντικές αλλαγές στους ιδρυτικούς νόμους των προαναφερόμενων εταιρειών (Ν.2190/1920 για τις Α.Ε., Ν.3190/1955 για τις Ε.Π.Ε. και Ν.4072/2012 για τις Ι.Κ.Ε.).

Κανείς όμως δεν μίλησε για εναρμόνιση λογιστική, φορολογική και διοικητικής λειτουργίας αυτών των οργανισμών.

Σε συζήτηση με στελέχη του ΓΕΜΗ «μας έκαναν την χάρη», όπως είπαν, να κάνουν τα στραβά μάτια και να μην επιβάλλουν πρόστιμα στις επιχειρήσεις. Κανείς δεν σκέφτηκε να μιλήσει με την πολιτική ηγεσία και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα, που μπορεί να λυθεί σήμερα με «τα στραβά μάτια» των αρμοδίων, αλλά του χρόνου που θα είναι κάποιοι άλλοι αρμόδιοι, ίσως να έχουν πιο… γερακίσιο βλέμμα!!!

Σχετικά με τις δηλώσεις το μόνο σίγουρο είναι, για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια από την εποχή του Θεοχάρη (Χάρη) Θεοχάρη, τότε Γενικού Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, ότι θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για φορολογούμενους, επιχειρήσεις και λογιστές.

Καλό κουράγιο λοιπόν, αν και την ευχή την έκανε ο Όλι Ρεν στην αρχή του μνημονίου.

Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι Οικονομολόγος – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας
Α. Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Κεντροδεξιά χρειάζεται ηγεσία με νέες ιδέες

Η ανασυγκρότηση της κεντροδεξιάς, συνδεδεμένη εκ των πραγμάτων με τις διαδικασίες εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, θα ήταν λάθος να ακολουθήσει το καθ’ υπαγόρευση αφήγημα της Αριστεράς, με όρους “παλιού”- “νέου”. Επιπλέον και πολιτικά αφελές να αποδεχθεί ότι με βασικό κριτήριο την ηλικία θα επιτευχθεί η ανασύνθεση του κεντροδεξιού χώρου.[…]

Περισσότερα »

Πως γίνεται να είσαι απόγονος και του Μ. Αλεξάνδρου και του Τσάρου Σαμουήλ;

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… «Μακεδονικό έθνος δεν υπήρξε ποτέ στους αρχαίους χρόνους, όπως δεν υπήρξε και έθνος Αθηναίων ή Σπαρτιατών», δήλωσε ορθά κοφτά στο Έθνος της Κυριακής ο

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *