Ο Ευ.Τσακαλώτος ενημερώνει το Eurogroup για το ασφαλιστικό

Τα βασικά σημεία του σχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρόκειται να αναπτύξει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος την Τετάρτη ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, συναντώντας τον γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε.

Αν και τα μέλη του Eurogroup αναμένουν την μετάφραση του σχεδίου των 170 σελίδων, ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.
Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές.

Οι πληροφορίες από τις πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία κοστολόγησης πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση για την πρόταση της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα πειστικότερο σχέδιο.

Η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Κι αυτό γιατί η όποια ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στο ύψος του χρέους την επόμενη δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων.
Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή δεν «βλέπει» επίσης αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο εν λόγω αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει. Τόνισε, πάντως, ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

Εκτός από το Ασφαλιστικό, υπάρχουν κι άλλα θέματα στην αξιολόγηση όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οι στόχοι του προϋπολογισμού 2016.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στόχος των δανειστών είναι να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί. Το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι περιορισμένες σχετικά δίνει ασφαλώς στην κυβέρνηση άνεση χρόνου, αν και πολιτικά τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΝΤ: Θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις εάν αποδειχθεί ότι είναι απαισιόδοξες

Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής[…]

Περισσότερα »

Η Ελλάδα μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων

Μέλος του διεθνούς οργανισμού οικονομικής ανάπτυξης, της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Υποδομών AIIB είναι από σήμερα η Ελλάδα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο. Παράλληλα κατά τις επαφές που υπήρξαν εκδηλώθηκε έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για την προοπτική συνεργασίας γύρω από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *