Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο «οδικός» χάρτης της κυβέρνησης για το Σεπτέμβριο

0 σχόλια ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι ολιγοήμερες διακοπές που θα κάνει ο πρωθυπουργός -στην Πύλο και στο Ναύπλιο- και μαζί του το κυβερνητικό επιτελείο, θα τους χρειαστούν καθώς από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν έναν σκληρό μαραθώνιο με ορίζοντα τις προεδρικές εκλογές και με εμπόδια από την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός θέλει να ξεχαστεί το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ που κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση, το ποσό που υπολείπεται όμως από την διόρθωση και το οποίο έχει προϋπολογιστεί θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού.

Πάντως την εβδομάδα που τρέχει θα κλείσει η εκκρεμότητα για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ που είναι η καθυστερημένη δόση του Ιουνίου, με τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.

Τα δύσκολα αρχίζουν από τις αρχές του Σεπτέμβρη για τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ η αντιπροσωπεία θα συζητά με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Παρίσι ο κ. Σαμαράς θα βρίσκεται στο Νιούπορτ της Ουαλίας για την σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα κληθεί να συμμετάσχει στην όποια απόφαση της συμμαχίας για την Ουκρανία.

Ήδη ο εμπορικός πόλεμος της Ρωσίας με την ΕΕ που πιέζεται από τις ΗΠΑ έχει συνέπειες στις ελληνορωσικές σχέσεις και οικονομικό κόστος για την Ελλάδα λόγω των συνεπειών στον τουρισμό και στα αγροτικά προϊόντα.

Ενδεχόμενη κλιμάκωση όμως του εμπορικού και οικονομικού πολέμου Ρωσίας-ΕΕ (εάν για παράδειγμα η Ρωσία αποφασίσει να επεκτείνει τα αντίμετρα στα βιομηχανικά προϊόντα ή στην εξαγωγή φυσικού αερίου) αλλάζει συνολικά το οικονομικό περιβάλλον και ενδεχομένως επηρεάσει το μεγάλο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Μέχρι τότε όμως η κυβέρνηση έχει πιο πεζούς πονοκεφάλους. Για να διέλθει την αξιολόγηση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο με τα ισχύοντα δεδομένα θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για νέο ασφαλιστικό, νέο εργασιακό αφού οι τροϊκανοί επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Παράλληλα μέσα στον Σεπτέμβριο θα πρέπει να παρουσιάσει το πλαίσιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους όπου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θα συνεχιστεί η εισφορά αλληλεγγύης και αν υπάρξουν περικοπές στις φοροαπαλλαγές.

Για να καλυφθούν επικοινωνιακά όλα αυτά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση την έγκριση από την Τρόικα για να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ μειώσεις στην φορολογία και τον οδικό χάρτη.

Πρόκειται για δύσκολη εξίσωση καθώς η κυβέρνηση αφενός πρέπει να ικανοποιήσει την Τρόικα προκειμένου να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και αφετέρου να κρατά υπό έλεγχο το κοινωνικό θερμόμετρο.

Το ενδεχόμενο εκλογών επηρεάζει όλη την συζήτηση με τους δανειστές που θέλουν εγγυήσεις πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας ενώ αντιστρόφως οι απαιτήσεις των δανειστών επηρεάζουν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση θα πρέπει να κρατά τις ισορροπίες με τους βουλευτές της συμπολίτευσης ικανοποιώντας ατομικά και συλλογικά ρουσφέτια, καθώς, παρότι ξορκίζουν τον κίνδυνο των πρόωρων εκλογών ταυτόχρονα προετοιμάζονται για αυτές.

Πηγή :protothema.gr

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.