Ο πραγματκός έρωτας δεν μπορεί να είναι ανεκπλήρωτος… σκέψεις για τον Márquez

ekanali-ena-moda-ferousi  the athenian chic

Μεγάλη Παρασκευή κι ενώ χτυπούσε πένθιμα η καμπάνα της εκκλησίας άκουσα στο ραδιόφωνο για το θάνατο του Gabriel García Márquez. Ο θάνατός του με λυπεί. Ήταν ένας κλασικός συγγραφέας που έγραψε συγκλονιστικά βιβλία τα οποία θα παραμείνουν αθάνατα.

Ήταν ο πρώτος λατινοαμερικάνος συγγραφέας που τα βιβλία του είχαν παγκόσμια απήχηση. Ο νομπελίστας συγγραφέας ήταν ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος του μαγικού ρεαλισμού. Στα βιβλία του υπάρχει η ουσία της ζωής, ο τρόπος που μπορεί κανείς να ερμηνεύσει το είναι του. Είναι γραμμένα  με τέτοιο τρόπο που το φανταστικό κα το πραγματικό εναλλάσσονται σπάζοντας τα όρια του χρόνου. Εκφράζει με απύθμενη φαντασία αυτά που είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους: τον έρωτα, τα πάθη, το δίκαιο, την ευτυχία, τη μοναξιά, τη μοναχική πορεία της ζωή και το θάνατο.

Θα μου μείνει αλησμόνητη η πρώτη μου επαφή με τη γραφή του. Ήταν  Πάσχα, ήμουν σχεδόν δεκαεπτά χρονών όταν μετά από πρόταση της φιλολόγου μου πήρα στα χέρια μου το δεύτερο του βιβλίο “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας”. Το θέμα του ο ανεκπλήρωτος έρωτας. Από την πρώτη σελίδα ένιωσα την εσωτερική δύναμη του βιβλίου, τη ροή της πλοκής του που σου παίρνει την ανάσα. Η ρεαλιστική περιγραφή συναισθηματικών καταστάσεων που σε κρατούν ξάγρυπνο μέχρι να βρεθεί η δικαίωση. Ζωές επιτυχημένες επιφανειακά αλλά στο βάθος γεμάτες πικρία, κενότητα και μελαγχολία λόγω του ανεκπλήρωτου έρωτα.

Ο πραγματκός έρωτας όμως δεν μπορεί να είναι ανεκπλήρωτος! Μπορεί οι ήρωες του βιβλίου να τον έζησαν μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες κα 4 μέρες ωστόσο δικαίωσαν τη φράση -φιλοσοφία ζωής – που από την πρώτη στγμή ειπώθηκε από την κουβερνάντα της νεαρής ηρωίδος: είναι καλύτερο να μετανιώσεις για τα ναι που λες παρά για τα όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωζώνη: Δηλώσεις μέσω twitter και πλεύση σε θολά νερά

Της Κωνσταντίνας Πετούση… Σε αχαρτογράφητα νερά “πλέει” η Ευρωζώνη μετά και από την απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου να προχωρήσει σε Δημοψήφισμα επί των προτάσεων των Δανειστών. Παρόλο που υπάρχουν φωνές που μιλούν για grexit, ωστόσο έντονη είναι και η υποστήριξη διαφόρων κρατών προς την Ελλάδα, ειδικά από τον Ευρωπαϊκό Νότο (Ιταλία[…]

Περισσότερα »

Πως ερωτεύεται το κάθε ζώδιο…

Γράφει η Μαΐρα… Κριός:  Τα συναισθήματα τους είναι αθώα σαν του μικρού παιδιού.  Όμως είναι και σαν πυροτεχνήματα που εκδηλώνονται έντονα αλλά γρήγορα χάνονται.  Εξαιτίας του εγωκεντρισμού τους, δεν δείχνουν να έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και γι’ αυτό παρεξηγούνται από τον σύντροφο τους.  Όμως αν θέλουν να μην χάσουν κάποιον από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *