Πάνω από 300.000 «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά

Περισσότερα από 300.000 νέα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σε αγρότες, επιχειρήσεις και όσους πιαστούν στην τσιμπίδα του αυξημένου φόρου πολυτελείας στέλνει από σήμερα, Δευτέρα, η εφορία.

Εντός Οκτωβρίου αναμένεται, επίσης, η αύξηση των επιτοκίων και η μείωση των δόσεων υπό προϋποθέσεις για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση οφειλών, ενώ ο ΕΝΦΙΑ ακολουθεί χωρίς να έχει αλλαγές μιας και φέτος είναι υπολογισμένος με τις αντικειμενικές αξίες του 2007.

Τον επόμενο μήνα έρχονται οι προβλεπόμενες αλλαγές στην φορολογική κλίμακα και η ενσωμάτωση σε αυτή της έκτακτης εισφοράς, με παράλληλη αύξηση των φορολογικών συντελεστών για αγρότες και εισόδημα από ενοίκια, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στα αφορολόγητα για γονικές παροχές – κληρονομιές.

Η πολύ δύσκολη εξίσωση, σύμφωνα με το Mega, που πρέπει να λύσει το υπουργείο Οικονομικών είναι να καταφέρει να εισπράξει τους ίδιους ή και περισσότερους φόρους, μοιράζοντας τα βάρη πιο δίκαια, αλλά από μια πίτα εισοδημάτων που έχει μικρύνει δραματικά.

Μέσα στην πενταετία της κρίσης, χάθηκαν από την εφορία 30,6 δισ. ευρώ. Ειδικά από την αποκαλούμενη ζώνη των μεσαίων εισοδημάτων, δηλαδή μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, που είναι ο βασικός τροφοδότης των κρατικών ταμείων, χάθηκαν πάνω από 13,5 δισ ευρώ.

Είναι ενδεικτικό της ραγδαίας μείωσης εισοδημάτων ότι ως 12.000 ευρώ δηλώνουν, πλέον, περίπου 1 εκατομμύριο περισσότεροι φορολογούμενοι από το 2010, όταν στη ζώνη 20.000 με 30.000 βρίσκονται πια περίπου 200.000 λιγότεροι Έλληνες.

Όσο για αυτούς που δηλώνουν πάνω από 30.000 ευρώ και υποτίθεται ότι θα σηκώσουν τα βάρη, λιγόστεψαν κατά 353.164. Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, που βρισκόταν στο 94% του κοινοτικού μέσου όρου στην αρχή της κρίσης, βρίσκεται πλέον στο 72% με συνεχή καθοδική πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοί απαλλάσσονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης

Οι μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία άνω του 80% καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που εισέπραξαν αποζημίωση απόλυσης ή το εφάπαξ τους, δικαιούνται απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης αρκεί να συμπληρώσουν σωστά τη φορολογική τους δήλωση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. Για τους μακροχρόνια ανέργους προϋπόθεση αποτελεί να είναι[…]

Περισσότερα »

Η ρευστότητα τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένη

Η ρευστότητα των τραπεζών είναι απολύτως διασφαλισμένη και με την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ρευστότητα που διοχετεύει η ΕΚΤ στις τράπεζες θα γίνεται μέσω του μηχανισμού ELA. Αυτό ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *