Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…….

600 εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν καθημερινά από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εξαφανίζονται οι καρχαρίες, ενώ οι καύσωνες θα είναι πλέον σφοδρότεροι και συχνότεροι όπως και τα ακραία καιρικά φαινόμενα!

Γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πολλές δράσεις για την προστασία του πλανήτη σ΄ολο τον κόσμο. Συγκεκριμένα ο Ιούνιος χαρακτηρίζεται ως ο πιο δυνατός μήνας για την προστασία του πλανήτη, καθώς στις μέρες του γιορτάζονται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στις 8 Ιουνίου η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως θέμα “Επτά δισεκατομμύρια όνειρα. Ενας πλανήτης. Καταναλώστε με προσοχή.” Πρωταρχικός στόχος να μάθουμε τον τρόπο να περνάμε καλά, ποτέ όμως εις βάρος του πλανήτη.
Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών που γιορτάζεται την ερχόμενη Δευτέρα είναι “Υγιείς Ωκεανοί, Υγιής Πλανήτης” με την ζυγαριά να γέρνει στην προστασία από την ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά. Προτροπή: Φορέστε όλοι μπλε, ένας τρόπος να διαδοθεί το σύνθημα για καθαρές θάλασσες.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Για την σημερινή μέρα που παγκοσμίως είναι αφιερωμένη στο Περιβάλλον, η Unisef θέτει το θέμα των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει κυρίως στα παιδιά η υποβάθμιση του περιβάλλοντος εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Η ανάγκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, όπως και για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι επιτακτική ειδικά όταν αναφερόμαστε στην προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών στον κόσμο. Ανάμεσα τους 600 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, καθώς έχουν την ατυχία να ζουν σε χώρες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Σέ χώρες, όπου η πρόσβαση στο νερό είναι απίστευτα δύσκολη, η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με την Unisef “τόσο τροφοδοτεί όσο και επιμείνει την ανισότητα”.

Το αποτέλεσμα είναι να παρατηρούμε σ΄εκείνες τις πατρίδες αύξηση του υποσιτισμού εξ αιτίας της ξηρασίας, καύσωνες, ερημοποίηση, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης και εξάπλωσης των ασθενειών, “η κλιματική αλλαγή τόσο τροφοδοτεί, όσο και επιτείνει την ανισότητα”.

Ακόμα όμως και στις αστικές περιοχές, η ρύπανση του αέρα, οι κίνδυνοι από τα χημικά, τα απόβλημα, το μολυσμένο νερό η έλλειψη πρασίνου και καθαρών χώρων, είναι από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που σύμφωνα με την Unisef, πρέπει να αντιμετωπιστούν το γρηγορότερο καθώς κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην υγεία, στην ανάπτυξη και στην ζωή.

Δυστυχώς σήμερα τα πλέον περιθωριοποιημένα παιδιά βιώνουν τις συνέπειες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος.Συγκεκριμένα κάθε χρόνο ο μολυσμένος αέρας στην κατοικία επιφέρει πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις!

Σφοδρότεροι οι καύσωνες!

Οσο περνάει ο καιρός οι ξηρασίες σύμφωνα με έρευνες θα είναι σε άνοδο αυξάνοντας την πείνα, τον υποσιτισμό και τον εκτοπισμό των πληθυσμών. Την ίδια ώρα, οι καύσωνες θα γίνουν σφοδρότεροι και συχνότεροι, ενώ θα σημειωθεί αύξηση στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, σεισμοί κ.α.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει σύμφωνα με την Unisef τις προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σύμφωνα με τις τρέχουσες δεσμεύσεις πρέπει να πληρούν την διεθνώς συμφωνημένη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, κάτι όμως μοιάζει απίθανο μολονότι μια αύξηση πάνω από τους δυο βαθμούς επιβαρύνει ιδιαίτερα τα παιδιά.

Με εξαφάνιση απειλούνται kαρχαρίες και σαλάχια!

Περιβαλλοντικός συναγερμός έχει επίσης σημάνει για πουλιά και ψάρια, καθώς σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαικής Ενωσης, το 15% των πτηνών και το 7,5% των θαλάσσιων ψαριών της Ευρώπης απειλούνται με εξαφάνιση!

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Πράσινη Εβδομάδα, την μεγαλύτερη διάσκεψη της Ευρώπης που ασχολείται ειδικά με την περιβαλλοντική πολιτική, τα σαλάχια και οι καρχαρίες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς απειλούνται με εξαφάνιση, ήδη μείωση των πληθυσμών αντιμετωπίζουν τα σαλάχια κατά 39,7% και οι καρχαρίες 40,4%.

Ενα ακόμα ψάρι που απειλείται με εξαφάνιση είναι ο “άγγελος,” που ενώ κάποτε βρισκόταν σε όλες τις ευρωπαικές θάλασσες τώρα έχει περιοριστεί μονάχα στα Κανάρια Νησιά.

Σύμφωνα με την έκθεση κάποιοι πληθυσμοί ψαριών μειώνονται εξ αιτίας της υπεραλίευσης, της μεταβολής της χρήσης γης, της ρύπανσης, της ανάπτυξης υποδομών και της κλιματικής αλλαγής.Την ίδια ώρα πάντως 20 είδη ψαριών που κάποτε ήταν απειλούμενα, έχουν ξεφύγει σήμερα από το πρόβλημα, ανάμεσα τους το κιρκινέζι, ο αργυροπελεκάνος, ο τσίφτης κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίντεο από την εισβολή του Ρουβίκωνα στην SPEEDEX

Δείτε καρέ καρέ το βίντεο από τη στιγμή της εισβολής στα κεντρικά γραφεία της ταχυμεταφορικής Speedex στην Κάτω Κηφισιά, που έδωσε στη δημοσιότητα η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας. Τα μέλη της οργάνωσης καταγγέλλουν απλήρωτες υπερωρίες και έλλειψη μέτρων προστασίας των υπαλλήλων, με αφορμή τον θάνατο σε τροχαίο εργαζομένου της εταιρείας. Πηγή:[…]

Περισσότερα »

Πολλά τα προβλήματα από τις μετεγγραφές φοιτητών

Με επιπλέον χρήματα, θέσεις έκτακτου διδακτικού προσωπικού αλλά και καταμερισμό μόνιμων θέσεων διδακτικού επιστημονικού προσωπικού στο μέλλον, θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις μετεγγραφές φοιτητών σε κεντρικά ιδρύματα της χώρας. Ανάκληση της διαθεσιμότητας για όλους του διοικητικούς υπαλλήλους του ιδρύματος, ζητά ο πρύτανης του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *