Παμπειραϊκο το αίτημα κατά της μεταστέγασης των Δικαστηρίων

kardaras_giannhs Του Γιάννη Καρδαρά

Με πρωτοβουλία του ΔΣΠ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη 7/7/2014 τέθηκε ως θέμα ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ το αίτημα όλων σχεδόν των φορέων της πόλης για τη μη μεταστέγαση των Δικαστηρίων εκτός του Πειραιά στις Καπναποθήκες ΚΕΡΑΝΗ (στη Νίκαια-Ρέντη).

Αντιπροσωπεία του ΔΣΠ με τους Γ. Σταματογιάννη, Πρόεδρο, τις δύο Αντιπροέδρους του ΔΣΠ Μ. Φλωροπούλου και Ν. Γουργαρέα, τον Π. Πετρόπουλο, Γ. Γραμματέα, Ι. Βρέλλο, Ταμία και Γ. Μπουρλετίδου, μέλος Δ.Σ., παρίστατο στη συνεδρίαση όπου σύμφωνα και με απόφαση του Δ.Σ. ο Πρόεδρος του ΔΣΠ, εισηγήθηκε την επικαιροποίηση και συμπλήρωση προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (644/25-11-2013) περί παραχώρησης της χρήσης του ημιτελούς κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, στο Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να στεγαστούν τα Δικαστήρια του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ τοποθετήθηκε με αυστηρότητα στην απαίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, περί ταχείας μεταφοράς (έως 16/9/2014) των Δικαστηρίων στη Νίκαια-Ρέντη, επισημαίνοντας ότι όσοι έχουν αναλάβει πολιτικές δεσμεύσεις (από τότε που ο Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ήταν Πρόεδρος των Δικαστών και Εισαγγελέων) ή άλλες δεσμεύσεις οποιουδήποτε τύπου (!!! τα θαυμαστικά δικά μου) να αποδεσμευθούν αμέσως, τα δε χρονικά περιθώρια που θέτει είναι εντελώς προσχηματικά.

Ο Δήμαρχος, αφού έδωσε την άδεια στο ΔΣΠ τοποθέτησης «πανό» στο κτίριο της πρώην Ραλλείου με αρχιτεκτονική απεικόνιση της μελλοντικής πρόσοψης, δήλωσε ότι θα είναι παρών αυτός και η Δημοτική Αρχή και μέσα στον Αύγουστο και έκανε δεκτή την πρόταση της Δημοτικής Συμβούλου, Μ. ΣΤΑΘΑΚΗ (ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ), ότι εάν υπάρξει ανάγκη θα συγκαλέσει έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο μεσούντος του Αυγούστου για λήψη μέτρων αποτροπής της μεταφοράς. Τέλος δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στην προηγούμενη Διοίκηση του ΔΣΠ και τον κ. Σ. Μανουσάκη καθώς και στον Γ. Μίχα που είχαν τοποθετηθεί υπέρ της μεταστέγασης στη Νίκαια-Ρέντη.

Από τις τοποθετήσεις όλων των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων διαπιστώθηκε ομοφωνία για την παραμονή των Δικαστηρίων στην πόλη και τη στέγασή τους, έστω και μερικά στο κτίριο της πρώην Ραλλείου. Εντελώς ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ι. ΞΥΠΟΛΙΑΣ δήλωσε ότι θλίβεται για τη συμπεριφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης που προσβάλλει τον ίδιο ως πολίτη ως δικηγόρο και ως Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και συμπλήρωσε ότι η τυχόν μεταφορά των Δικαστηρίων εκτός πόλης προσβάλλει βάναυσα τους πολίτες του Δήμου Πειραιά.

Στην ίδια ένταση και με το δικό τους τρόπου τοποθετήθηκαν και οι λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Τέλος λαμβάνοντας το λόγο (με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου) επισήμανα από την πλευρά μου ότι το αίτημα παραμονής των Δικαστηρίων δεν είναι συντεχνιακό των δικηγόρων αλλά αίτημα όλων σχεδόν των φορέων της πόλης λόγω του επαπειλούμενου οικονομικού μαρασμού του Πειραιά και

α) με δημόσια δήλωση σημείωσα την ευθύνη των Βουλευτών της Α’ Πειραιά που με εξαίρεση τον Θ. ΔΡΙΤΣΑ (με τις συνεχείς ερωτήσεις του στη Βουλή) και τον Π. ΜΕΛΑ (στο παρελθόν) οι υπόλοιποι δεν έχουν παρέμβει με δυναμισμό στο Παμπειραϊκό αίτημα, ενώ σημείωσα ιδιαίτερα την ευθύνη του Βουλευτή και πρώην Υπουργού Παιδείας, Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ, και τη σιωπή του αλλά και την ευθύνη των Βουλευτών, ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΥ και ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ που δεν το έθεσαν στις προτεραιότητές τους, ηγούμενοι ενός αγώνα όταν ακόμη και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά που εκπροσωπεί εργαζόμενους της Α’ και Β’ Πειραιά έχει δηλώσει την αντίθεσή του.

β) ότι η πρόσφατη επιστολή του Μητροπολίτη Πειραιά προς τον Πρωθυπουργό αναδεικνύει το εύρος της συμπόρευσης στο κοινό αίτημα.

γ) ότι χρειάζεται αναζήτηση κενών κτιρίων στην πόλη προς μίσθωση μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό από το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αφαιρεθεί το προσχηματικό επιχείρημα του Υπουργού Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ να μεταφερθούν με τη γνωστή μέθοδο της σαλαμοποίησης, αρχικά το ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ-ΠΤΑΙΣΜΑΤΟΔΙΚΕΙΟ (λόγω της επιχειρούμενης συγχώνευσης με τα αντίστοιχα Δικαστήρια της ΝΙΚΑΙΑΣ) αλλά και του όντως απαράδεκτου κτιρίου όπου σήμερα στεγάζεται το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ.

δ) ότι κατά εξακριβωμένες πληροφορίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αναθέσει στην «ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ» τη μεταφορά του εξοπλισμού των ανωτέρω Δικαστηρίων, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός η Θηβών είναι έτοιμη να «υποδεχθεί» αυτά τα Δικαστήρια.

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου αντίθεσης στη μεταστέγαση και η παραχώρηση του κτιρίου της πρώην Ραλλείου διατράνωσε την πίστη των φορέων ότι το έγκλημα κατά της πόλης με ευθύνη του Υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και η επικείμενη περαιτέρω υποβάθμισή της δεν θα συντελεστεί.

6. Σήμερα 8/7/2014 ημέρα αποχής από τα καθήκοντά τους οι Δικηγόροι που είμασταν παρόντες

Α) αναρτήσαμε πανό στην είσοδο του Πρωτοδικείου Πειραιά «ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΑΡΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ»

Β) ενημερώσαμε τους κ.κ. Δικαστές και διαδίκους για το λόγο της αποχής και την κλιμάκωση του αγώνα μας στις επόμενες ημέρες

Γ) δώσαμε τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο

Δ) συνδέσαμε τον κίνδυνο πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ σε ιδιώτες με τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων σε κτίριο που επίσης ανήκει σε ιδιώτη (ΚΕΡΑΝΗΣ) και το Δημόσιο σήμερα καταβάλλει ενοίκιο 2.652.000 ευρώ ετησίως. Οι οικονομικές επιπτώσεις και από τις δύο αυτές ενέργειες θα είναι τεράστιες αφού δύο βασικοί πυλώνες της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της πόλης αλλά και της παραγωγικής της ανασυγκρότησης βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ε) συναντηθήκαμε (Ι. ΚΑΡΔΑΡΑΣ, Ι. ΒΡΕΛΛΟΣ) με τον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Πειραιά, κ. ΖΑΒΙΤΣΑΝΟ, ο οποίος μας δήλωσε ότι σε μία πόλη-λιμάνι όπως είναι ο Πειραιάς πρέπει να παρέχονται ευκολίες προσβασιμότητας στους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης αλλά και τους διαδίκους της πόλης και των νησιών και ότι η πόλη απαιτείται να έχει Δικαστήρια όπου απονέμεται η Δικαιοσύνη αποκλείοντας τη μεταστέγαση στη Νίκαια-Ρέντη όπου δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Ο Γιάννης Καρδαράς είναι  Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το «Λιμάνι της Αγωνίας» (Συμμαχια Στον Πειραια)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι θα φέρει στην Ευρώπη το 2016;

Μετά το συγκλονιστικό, από κάθε άποψη, 2015, η Deutsche Welle προχωρά σε μία προεπισκόπηση των γεγονότων που θα απασχολήσουν την Ευρώπη το επόμενο έτος. Από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ μέχρι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Γερμανία το 2015. Πόλεμοι στη Συρία, στο Ιράκ και στην[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *