Home

ΡΟΗ  ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πασχαλινά αυγά Fabergé… το σύμβολο της Τσαρικής Ρωσίας

0 σχόλια Lifestyle

ekanali-ena-moda-ferousi The Athenian Chic
Μέρος της ορθόδοξης χριστανικής παράδοσης είναι τα πασχαλινά αυγά. Σε εικαστικό επίπεδο τα συναντά κανείς ως αντικείμενο δακόσμησης ή σε μορφή κοσμήματος. Μιλώντας για δακοσμητικά πασχαλινά αυγά η σκέψη όλων πάει σ’ έναν από τους κορυφαίους χρυσοχόους και κοσμηματοπώλες όλων των εποχών, τον Peter Carl Fabergé.
 Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένα πολυτελές πασχαλινό αυγό
H ιστορία του είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τσαρική Ρωσία. Τα διασημότερα των κοσμημάτων του είναι τα πασχαλινά αυγά, οι μικροί θησαυροί  που κατασκεύασε κυρίως για την αυτοκράτειρα Marie Fedorovna από το 1885 εώς το 1917. Ο τσάρος Αλέξανδρος ΙΙΙ εμνεύστηκε από ένα αυγό του 18ου αιώνα το οποίο ανήκε στη πριγκίπισσα Wilhelmine της Δανίας, θείας της αυτοκράτειρας Marie Federovna . Το αυγό εκείνο είχε εντυπωσιάσει τη νεαρή Marie στα παιδικά της χρόνια στη Δανία. Ο τσάρος (έχοντας γνωρίσει τον Peter Carl Fabergé στην Παν-Ρωσική Έκθεση της Μόσχας (Moscow Pan-Russian Exhibition) το 1882) του ανέθεσε το 1885 την κατασκευή ενός πασχαλινού αυγού για να το δωρίσει στην αυτοκράτειρα Marie Fedorovna, πιθανότατα ως δώρο για την 20η επαίτειο της ενθρόνισης τους. Λέγεται ότι ο Τσάρος Αλέξανδρος ΙΙΙ συμμετείχε ενεργά με προτάσεις κατά τη χρονική περίοδο της κατασκευής του αυγού. Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένα πολύτιμο, πολυτελές πασχαλινό αυγό μέσα στο οποίο θα υπήρχε μια έκπληξη για την αυτοκράτειρα. Έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε το πρώτο πασχαλινό αυγό Fabergé!

To πρώτο χρυσό αυγό 

Tο πρώτο αυγό είναι γνωστό ως “Αυγό Κότα”. Ήταν φταγμένο από χρυσό και οπάκ λευκό σμάλτο. Όταν άνοιγε το κέλυφος παρουσιαζόταν η πρώτη έκπληξη: ένας κρόκος φταγμένος από ματ χρυσό! Στη συνέχεια ο κρόκος άνοιγε για ν’αποκαλύψει μια χρυσή κότα! Ανοίγοντας την κότα εμφανιζόταν μια μινιόν διαμαντένια ρεπλίκα του αυτοκρατορικού στέμματος από το οποίο κρεμόταν ένα μικρό ρουμπινένιο αυγό! Δυστυχώς τα δύο τελευταία κομάτια του αυγού δεν σώζονται πια!
Η αυτοκράτειρα ενθουσιάστηκε από το δώρο του τσάρου κι έτσι ξεκίνησε μια παράδοση τρανταδύο ετών. Ο πλούτος, η αφθονία, η μεγαλοπρέπεια αλλά και η αναπόφευκτη ματαιοδοξία της αυτοκρατορικής αυλής έπαιρνε μορφή σε αυγά απίστευτης φαντασίας, ευρηματικότητας και πολυτέλειας που φιλοτεχνήθηκαν από τον Fabergé μέχρι το 1917 και την τραγική πτώση των Romanov. O Fabergé κατασκεύαζε τ’αυγά κάθε χρόνο τηρώντας απόλυτη μυστικότητα. Ήταν ελεύθερος στην επιλογή της θεματολογίας του που συνήθως αντλούσε ιδέες από τη ζωή στο παλάτι. Ο μοναδικός του περιορισμός ήταν ότι έπρεπε να υπάρχει πάντα μια έκπληξη στο εσωτερκό του! Η δημουργία τους απετούσε ατελείωτες ώρες δουλειάς! Η αυτοκρατορική άμαξα που περιείχε το πασχαλινό αυγό του 1897 πήρε δεκαπέντε μήνες και δεκαέξι ώρες καθημερινής δουλειάς από εμπειρότατους τεχνίτες για να ολοκληρωθεί!

 Το “Χειμωνιάτικο Αυγό”

Ο τσάρος Αλέξανδρος δώριζε στην αυτοκράτειρα Marie Fedorovna τα πασχαλινά αυγά Fabergé μέχρι το 1895. Μετά τον θάνατό του την παράδοση συνέχισε ο γιος του Τσάρος Νκόλαος ο ΙΙ ο οποίος δώριζε τα μοναδικά αυτά αντκείμενα τέχνης τόσο στη σύζυγο του αυτοκράτειρα Alexandra Fedorovna όσο και στη μητέρα του Marie Fedorovna. Δεν φτιάχτηκαν αυγά το 1904 και το 1905. Το ακριβότερο αυγό είναι αυτό του 1913. Το “Χειμωνιάτικο Αυγό” όπως ονομάζεται σχεδάστηκε από τον Alma Pihl για τον οίκο Fabergé το 1913.Είναι φταγμένο από ορυκτό κρύσταλλο σμιλευμένο ώστε να φτάσει το πάχος λεπτού γυαλιού. Είναι σκαλισμένο και στολισμένο με πλατίνα και διαμάντια για να μοιάζει με πάγο. Στέκεται πάνω σε μια βάση από ορυκτό κρύσταλλο. Ανοίγοντας το η έκπληξη είναι ένα πλατινένιο καλάθι με ανεμώνες. Οι ανεμώνες που είναι φτιαγμένες από λευκές quartz πέτρες, νεφρίτη και γρανάδα ακουμπούν σε χόρτα του αγρού φταγμένα από πράσινο χρυσό. Το ύψος του είναι 14,2 εκατοστά. Το στολίζουν 3,246 διαμάντια! Το 2002 δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη στην αστρονομική τμή των 9,6 εκατομμυριών δολλαρίων! Οι εποχές αλλάζουν μαζί τους και τα αισθητικά κριτήρια. Μπορεί σήμερα τ’αυγά Fabergé να φαντάζουν υπερβολικά διανθισμένα ή δώρα εξωφρενικής σπατάλης. Το σίγουρο είναι πως τα κομψοτεχνήματα αυτά αποτελούν κομμάτια της εικαστικής τέχνης των αρχών του εικοστού αιώνα!

Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα www.faberge.com

Σχετικά Αρθρα

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *