ΠΟΕ-ΟΤΑ: Απολύσεις πίσω από τη “δήθεν επανεξέταση”

της Μαρκέλλας Καλφοπούλου

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπαίνουν περίπου 42.000 συμβάσεις, όπου τα τελευταία 15 χρόνια μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου και έργου, σε αορίστου. Η υπουργική απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, θα καθορίζει τα εφαρμοσμένα κριτήρια και τη διαδικασία επανελέγχου, καθώς και τις προτεραιότητες των φορέων ή των ειδικοτήτων που θα ελεγχθούν, τη σύνθεση των κλιμακίων ελέγχου, τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την περαίωση του έργου και την υποβολή περιοδικών θέσεων προόδου του έργου.

«Οφείλουμε να ελέγξουμε τον τρόπο που μετατράπηκε το σύνολο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου, προκειμένου να διαλύσουμε οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι αυτές οι μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο», τόνισε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα παράγοντες του υπουργείου αναφέρουν, ότι όσοι εργαζόμενοι δεν πληρούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα τεθούν εκτός δημοσίου.

Ποιοι θα μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου
Ο επανέλεγχος αφορά 42.000 συμβασιούχους, εκ των οποίων 35.000 πέτυχαν μονιμοποίηση μέσω του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου και 5.000 συμβασιούχοι μονιμοποιήθηκαν με το νόμο Παπανδρέου. Επιπλέον από το μικροσκόπιο θα περάσουν και 2.000 υπάλληλοι δημοτικών επιχειρήσεων που έκλεισαν με τον Καλλικράτη, που όμως μεταφέρθηκαν στους δήμους με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Με τον επανέλεγχο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σκοπεύει να περάσει από κόσκινο τις συμβάσεις των δημοσίων υπαλλήλων που υπογράφηκαν την τελευταία δεκαπενταετία υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και εάν αποδειχτεί πως κάποιοι πέρασαν από την πίσω πόρτα, θα οδηγηθούν σε απόλυση.
Αντιδράσεις ωστόσο, όπως ήταν και αναμενόμενο, έχει προκαλέσει το γεγονός του σαρωτικού επανελέγχου στους δημοσίους υπαλλήλους και στους εργαζόμενους των ΟΤΑ. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Θέμη Μπαλασόπουλου στο Κανάλι 1, θα υπάρξει άμεση αντίδραση από τους υπαλλήλους με οποιοδήποτε μέσο μετά το πέρας των εκλογών.

«Όλη αυτή η διαδικασία είναι προσχηματική, έρχεται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους δανειστές για απολύσεις», τόνισε ο Θέμης Μπαλασόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης εφόσον εφαρμοστεί η «δήθεν επανεξέταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεκινούν οι εγγραφές μαθητών στα δημοτικά

Από τη φετινή σχολική χρονιά αλλάζει η ημερομηνία των εγγραφών στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Θα γίνονται πλέον από 2 έως 19 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Καλούνται οι γονείς και κηδεμόνες που τα παιδιά τους: -έχουν γεννηθεί το έτος 2012 και 2013 να κάνουν[…]

Περισσότερα »

“Προσχηματικό το νέο αίτημα έκδοσης των 3 Τούρκων στρατιωτικών”

Χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό» το νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, η Εισαγγελέας πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών την απόρριψή του. Όπως είπε «οι τουρκικές αρχές απαξιώνουν και περιφρονούν το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία έχει κριθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο» προσθέτοντας πως «υπάρχει μια επανάληψη των πραγματικών περιστατικών που[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *