Ποιοι μπορούν να φύγουν με πρόωρη σύνταξη

Την ερχόμενη Δευτέρα οι κ.κ. Σκουρλέτης, Στρατούλης και Ρωμανιάς θα έχουν συνάντηση στη Γενεύη με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Guy Ryder προκειμένου να συζητήσουν τη δημιουργία κοινών πληροφοριακών συστημάτων για όλα τα ταμεία, ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και είσπραξης των ανασφάλιστων οφειλών, καθώς και κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Τη διασφάλιση των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις περιλαμβάνει η τελική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές.

Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης όσο και ο γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται να θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε ότι στο θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ανοιχτό παραμένει το θέμα των πρόωρων για εκείνους τους εργαζομένους που δεν έχουν «θεμελιώσει» ακόμη το συγκεκριμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά απλά το έχουν «κατοχυρώσει».

Οι διαχωριστικές γραμμές του ασφαλιστικού

Για τον συγκεκριμένο αριθμό των εργαζομένων που έχουν «κατοχυρώσει» ή «θεμελιώσει» δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά εκτιμήσεις.

Ετσι, σύμφωνα με τον γ.γ. κοινωνικής ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά, ο αριθμός των ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των νομοθετικών ρυθμίσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση ανέρχεται σε περίπου 270.000 άτομα στο σύνολο των Tαμείων.

Από το σύνολο αυτών των ασφαλισμένων, περίπου 80.000 – 100.000 ασφαλισμένοι έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος και να συνταξιοδοτηθούν.

Πάντως, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιες από τις πρόωρες συντάξεις να κοπούν, επειδή όπως ανέφερε «δεν είναι όλες οι πρόωρες συντάξεις το ίδιο». Σημεία συμφωνίας με τους δανειστές υπάρχουν και στο θέμα των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε λειτουργικό επίπεδο.

Η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινών πληροφοριακών συστημάτων για όλα τα Tαμεία, ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και είσπραξης των ανασφάλιστων οφειλών, καθώς και κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει ζητήσει τη συνδρομή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και την ερχόμενη Δευτέρα οι κ.κ. Σκουρλέτης, Στρατούλης και Ρωμανιάς θα έχουν συνάντηση στη Γενεύη με τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Guy Ryder.

Οταν ο φόβος εγκλωβισμού δημιουργεί μαζική φυγή

Αρχικά οι εκπρόσωποι των θεσμών πρότειναν η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τους πρόωρα συνταξιοδοτούμενους να εφαρμοστεί από το 2016. Δηλαδή, πρότειναν από την επόμενη χρονιά να αυξάνεται κάθε έτος κατά έξι μήνες το όριο συνταξιοδότησης για τις πρόωρες συντάξεις.

Αυτή η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ελληνική κυβέρνηση επειδή θα έθιγε ώριμα και θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα εργαζομένων και θα ανέτρεπε τον προγραμματισμό μιας ολόκληρης ζωής για περίπου 100.000 ασφαλισμένους.

Παράλληλα θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο και δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος πληρωμής δεκάδων χιλιάδων νέων συντάξεων σε μία χρονιά (τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ). Και εδώ έχουμε το εξής, φαινομενικά, παράδοξο γεγονός.

Ενώ ο διακηρυγμένος στόχος των πολιτικών που εφαρμόστηκαν με τα δύο μνημόνια ήταν η μείωση των δαπανών του Δημοσίου για μισθούς, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο ασφαλιστικό οδήγησαν στη σύνταξη περισσότερους εργαζόμενους από οποιαδήποτε άλλη περίοδο των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών και έτσι αύξησαν σε δυσθεώρητα επίπεδα τη συνταξιοδοτική δαπάνη, η οποία σε ετήσια βάση πλησιάζει τα 28 δισ. ευρώ.

Χωρίς να συνυπολογίζεται το δημοσιονομικό όφελος από τις 12 περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων που έγιναν μετά το 2010.

Εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν τα δεδομένα της τελευταίας περιόδου, θα διαπιστώσει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στην τετραετία 2006 – 2009 το σύνολο των νέων συνταξιούχων ανήλθε σε όλα τα ταμεία σε 692.105 άτομα.

Στην τετραετία του μνημονίου, 2010 – 2013, είχαμε μια πρωτόγνωρη έξοδο προς τη σύνταξη.
Ο αριθμός των νέων συνταξιούχων εκτινάχθηκε στα 860.613 άτομα. Συγκεκριμένα, στην τετραετία 2010 – 2013 οδηγήθηκαν στη συνταξιοδότηση επιπλέον 168.000 εργαζόμενοι σε σύγκριση με την τετραετία 2006-2009. Αυτά τα δεδομένα καταγράφει η στατιστική υπηρεσία.

Αγεφύρωτες διαφορές

Στο θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες. Η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να ανασταλεί η εφαρμογή της ρήτρας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016.

Μέχρι τώρα όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι τα «βαριά» θέματα του ασφαλιστικού θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι η καταβολή της 13ης σύνταξης, η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για κατώτατη σύνταξη από 4.500 σε 5.500, καθώς και η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με βάση τον νόμο 3863/2010.

Θεμελιωμένα – κατοχυρωμένα δικαιώματα

Θεμελιωμένο δικαίωμα. Η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος επέρχεται όταν ο ασφαλισμένος έχει σωρευτικά τις ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: α) Εχει συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και β) έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη λήψη του ποσού που αναλογεί.

Κατοχυρωμένο δικαίωμα είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να συνταξιοδοτηθούν, δηλαδή «να κλειδώσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν» με τις προϋποθέσεις που προσδιορίζει το κάθε ασφαλιστικό ταμείο, ανάλογα με το καταστατικό του.

Δηλαδή, ο ασφαλισμένος πρώτα «κατοχυρώνει» το δικαίωμα συνταξιοδότησης και όταν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ενσήμων και ηλικίας, που προβλέπονται από τα ταμείο το οποίο θα του δώσει τη σύνταξη, τότε «θεμελιώνει» το δικαίωμα να βγει στη σύνταξη όποτε θελήσει ο ίδιος.

Ποιοι μπορούν να φύγουν με πρόωρη σύνταξη

Για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ προβλέπονται από τον νόμο δύο βασικές προϋποθέσεις: α) Συμπλήρωση ενός ορισμένου ορίου ηλικίας και β) πραγματοποίηση ενός ελάχιστου αριθμού ημερών εργασίας στην ασφάλιση, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο κάθε ασφαλισμένος.

Οταν υπάρχουν αυτές οι δύο προϋποθέσεις γεννιέται το δικαίωμα του ασφαλισμένου (θεμελίωση δικαιώματος) να λάβει σύνταξη λόγω γήρατος, ανεξάρτητα από τον χρόνο που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση για συνταξιοδότηση.

Η ημερομηνία υποβολής της αίτησης από τον ασφαλισμένο έχει σημασία μόνο για την έναρξη της καταβολής της σύνταξης, καθώς από τον νόμο ορίζεται ότι η καταβολή της σύνταξης γήρατος αρχίζει από την ημέρα που ο ασφαλισμένος θα υποβάλει την αίτηση για συνταξιοδότηση.

Μητέρες με ανήλικα παιδιά

Σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες, από 1/1/2013 αυξάνονται κατά 2 έτη τα όρια ηλικίας λήψης πλήρους και μειωμένης σύνταξης, όπως αυτά είχαν καθοριστεί από τον Ν. 3863/2010.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αυξημένες οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, οι οποίες έφτασαν τις 1.083.551, έναντι 1.047.161 στο αντίστοιχο περσινό

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *