«Πολύ πιθανή» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. «Αν και κάποτε ήταν αδιανόητη η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, τώρα οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι δεδομένη», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι δύο μήνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Συγκεκριμένα, το 94% των 36 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg στο διάστημα από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου πιστεύει πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και πολύ πιθανή.

Τεράστια διαφορά μέσα σε δύο μήνες

Παρατηρώντας ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει άρδην σε δύο μήνες, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι «τον Ιούλιο τα πράγματα φαίνονταν τόσο άσχημα για την Ελλάδα, ώστε το 71% των 31 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg απάντησε ότι θα μπορούσε να δει τη χώρα να βγαίνει από το ευρώ έως το τέλος του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν άπιαστο όνειρο για τη χώρα της Ε.Ε. με το υψηλότερο χρέος».

Αντιθέτως, προστίθεται στο δημοσίευμα, παρόμοια έρευνα του πρακτορείου τον Σεπτέμβριο κατέδειξε πως το 94% των οικονομολόγων πιστεύει πως μια ελάφρυνση είναι πολύ πιθανή.

Η ελάφρυνση θα πάρει διάφορες μορφές

Καθώς, εξηγεί το Bloomberg, μια κυριολεκτική διαγραφή του χρέους (κούρεμα) είναι απίθανη, η βοήθεια στην Ελλάδα θα λάβει τη μορφή «χαμηλότερων επιτοκίων, αναστολής πληρωμής τόκων, μεγαλύτερων περιόδων χάριτος και αποπληρωμής», όπως επισημαίνει ο Ραλφ Βάιντενμαν, οικονομολόγος της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα διεξαχθούν «αμέσως μετά» την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, θα αρχίσει πιθανότατα τον Οκτώβριο, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολιτική παρέμβαση προ του Eurogroup για διαφωνίες

Δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη θεωρούσαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες την επίτευξη συμφωνίας σήμερα, είτε σε τεχνικό επίπεδο είτε στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας είναι το «αγκάθι» στην επίτευξη συμφωνίας, δεδομένου ότι για τα υπόλοιπα θέματα φαίνεται ότι υπάρχει προσέγγιση. Σύμφωνα[…]

Περισσότερα »

Ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα – Στο 4,59% η απόδοση του δεκαετούς

Θετικά υποδέχτηκαν και τα ελληνικά ομόλογα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν καθώς συνεχίζεται και σήμερα η άνοδος των τιμών τους. Πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά η τιμή του 10ετούς ομολόγου είχε αυξηθεί στις 93,25 μονάδες βάσης με αποτέλεσμα

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *