«Πολύ πιθανή» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένει η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. «Αν και κάποτε ήταν αδιανόητη η ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, τώρα οι οικονομολόγοι λένε ότι είναι δεδομένη», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος, σχολιάζοντας παράλληλα ότι δύο μήνες μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Συγκεκριμένα, το 94% των 36 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg στο διάστημα από τις 4 έως τις 11 Σεπτεμβρίου πιστεύει πως μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι όχι μόνο δυνατή, αλλά και πολύ πιθανή.

Τεράστια διαφορά μέσα σε δύο μήνες

Παρατηρώντας ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει άρδην σε δύο μήνες, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι «τον Ιούλιο τα πράγματα φαίνονταν τόσο άσχημα για την Ελλάδα, ώστε το 71% των 31 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg απάντησε ότι θα μπορούσε να δει τη χώρα να βγαίνει από το ευρώ έως το τέλος του 2016. Η ελάφρυνση του χρέους ήταν άπιαστο όνειρο για τη χώρα της Ε.Ε. με το υψηλότερο χρέος».

Αντιθέτως, προστίθεται στο δημοσίευμα, παρόμοια έρευνα του πρακτορείου τον Σεπτέμβριο κατέδειξε πως το 94% των οικονομολόγων πιστεύει πως μια ελάφρυνση είναι πολύ πιθανή.

Η ελάφρυνση θα πάρει διάφορες μορφές

Καθώς, εξηγεί το Bloomberg, μια κυριολεκτική διαγραφή του χρέους (κούρεμα) είναι απίθανη, η βοήθεια στην Ελλάδα θα λάβει τη μορφή «χαμηλότερων επιτοκίων, αναστολής πληρωμής τόκων, μεγαλύτερων περιόδων χάριτος και αποπληρωμής», όπως επισημαίνει ο Ραλφ Βάιντενμαν, οικονομολόγος της Vontobel Asset Management στη Ζυρίχη.

Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα διεξαχθούν «αμέσως μετά» την πρώτη αξιολόγηση του νέου ελληνικού προγράμματος, η οποία, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, θα αρχίσει πιθανότατα τον Οκτώβριο, καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χαμόγελα στη κυβέρνηση εν οψει του Εurogroup

του Νίκου Μπαρδούνια… Μηνύματα αισιοδοξίας εκπέμπουν από το απόγευμα του Σαββάτου στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το αποτέλεσμα των συζητήσεων για την τύχη των τραπεζών. Τα ίδια στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι η χώρα θα πάει στο Εurogroup, της 10η Μαρτίου, έχοντας λυμένο το θέμα των τραπεζών. Διευκρίνιζαν, πάντως,[…]

Περισσότερα »

«Πάγωσαν» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος

Όσοι έχουν βεβαιωμένη οφειλή φόρου ακινήτων δεν θα πάρουν επιστροφή ούτε φορολογική ενημερότητα. Στο μάτι έχει βάλει το υπουργείο Οικονομικών τους φορολογούμενους επιφυλάσσοντας τους κάθε εβδομάδα μία δυσάρεστη έκπληξη. Συγκεκριμένα η γενική γραμματεία δημοσίων έχει μπλοκάρει τις επιστροφές φόρων καθώς και τις φορολογικές ενημερότητες. Όσοι φορολογούμενοι έχουν επιστροφή φόρου εισοδήματος[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *