«Πονοκέφαλος» στο υπουργείο Οικονομικών από τις λιγοστές φορολογικές δηλώσεις

Ελάχιστες φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί από τους φορολογούμενους, παρά το γεγονός ότι η σχετική διαδικασία λήγει στις 3ο Ιουνίου. Η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών ανησυχεί ιδιαίτερα και αυτό διότι θα αναγκαστεί να παρατείνει τη σχετική διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως και οι φόροι να καταβληθούν αργότερα, δηλαδή μετά την 31 Ιουλίου όπου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση. Αυτό σημαίνει ότι σε με μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία και με τα κρατικά ταμεία να είναι παντελώς άδεια, το υπουργείο Οικονομικών δεν φρόντισε έτσι ώστε οι φορολογικές δηλώσεις να υποβληθούν αν όχι νωρίτερα στην ώρα.

Η παράταση θεωρείται σίγουρη αναφέρουν στελέχη του υπουργείου οικονομικών και σημειώνουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταρρεύσει το ηλεκτρονικό σύστημα taxisnet.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρακαλούσε με ανακοινώσεις της τους φορολογουμένους να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τις 10 το βράδυ και μετά προκειμένου να μην πέσει το σύστημα.

Σημειώνεται ότι φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν οι φορολογούμενοι μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet. Φέτος, έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στους κωδικούς, αλλά και στη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης η οποία έχει απλοποιηθεί, καθώς πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία όλων των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα.

Το ίδιο ισχύει για τα στοιχεία αυτοκινήτων και κατοικιών στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης. Σε πληροφοριακό πίνακα, έχουν αναρτηθεί οι τόκοι καταθέσεων και στις επόμενες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα ενημερωθούν κατ’ αντίστοιχο τρόπο και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επίσης, με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης είναι η 31η Ιουλίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έχουν υποβληθεί 1,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις – Στα 971 ευρώ ο μέσος φόρος

Απομένουν 30 ημέρες για να υποβληθούν περίπου 4.500.000 δηλώσεις Ε1, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποβολές των δηλώσεων πρέπει να γίνεται με ρυθμούς της τάξης των 150.000 κάθε ημέρα. Συγκεκριμένα, μέχρι την Παρασκευή είχαν υποβάλει δηλώσεις 1.276.357 φορολογούμενοι. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλονται,[…]

Περισσότερα »

Γερμανία: Δεσμευτικό το μνημόνιο για τη νέα κυβέρνηση

Η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο διεμήνυσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, προσθέτοντας πως «δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από μια νέα κυβέρνηση». Ερωτώμενος εάν η νέα κυβέρνηση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *