ΠΟΞ: Αντιδράσεις και δυσαρέσκεια για το νέο ΦΠΑ

«Ο ξενοδοχειακός κλάδος, όπως και ολόκληρος ο τουριστικός κόσμος, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του αλλά και τη βαθιά ανησυχία του για την ενδεχόμενη αύξηση από το 6,5% στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής. Το σκεπτικό και η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου δεν αντέχει σε καμία κοινά αποδεκτά λογική. Όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου του τουριστικού τομέα, οι επιπτώσεις σε βάθος 12 και 24 μηνών θα είναι καταστροφικές, όχι μόνον για τα ξενοδοχεία, τα καταλύματα και τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και για την εθνική οικονομία και για όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που επηρεάζονται από την τουριστική δραστηριότητα» σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Α. Ρέτσος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εφαρμογή του μέτρου, το 2015, θα προκαλέσει απώλεια 2 μονάδων στο ΑΕΠ, με απώλειες 2,6 εκατ. αφίξεων και 1,6 δισ. Ευρώ άμεσων εσόδων καθώς και τουλάχιστον 60.000 θέσεων εργασίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Και το 2016, ο “λογαριασμός” θα αυξηθεί περαιτέρω. Αυτά με στόχο να εισπραχθούν περίπου 300 εκατ. Ευρώ.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει αιφνίδια το μέσο πακέτο για την Ελλάδα κατά 5%, την περίοδο ακριβώς που ξεκινά ο κύριος όγκος κρατήσεων και ενώ οι τιμές με τους touroperators έχουν συμφωνηθεί με συμβόλαια από το καλοκαίρι. Προκαλείται, επομένως, ένα βαρύ πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, στην πιο κρίσιμη περίοδο, ενώ ακυρώνονται και οι ελπίδες ανάκαμψης του εσωτερικού τουρισμού, που είχαν αναπτερωθεί φέτος.

Η ΠΟΞ τέλος τονίζει: «καλεί την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσει στη βάναυση, όπως υποστηρίζει ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας και να προλάβει τη ζημιά που, μακροπρόθεσμα, θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει πολλαπλάσια η ελληνική οικονομία και κοινωνία».ούμε την κυβέρνηση, ακόμα και αυτήν την ύστατη στιγμή, να μην προχωρήσει στη βάναυση ανακοπή της δυναμικής πορείας του πλέον ελπιδοφόρου τομέα της οικονομίας και να προλάβει τη ζημιά που, μακροπρόθεσμα, θα κληθεί εκ νέου να πληρώσει πολλαπλάσια η ελληνική οικονομία και κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βρυξέλλες: «Κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι»

Πηγές των Βρυξελλών εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ, που θα επιτρέψει την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα. «Δεν θα υπάρξει κανένα δράμα για την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Η δόση θα εκταμιευθεί εγκαίρως», δηλώνουν οι ίδιες[…]

Περισσότερα »

Με μοναδικό προαπαιτούμενο την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών θα χορηγείται ενημερότητα σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Οι πρώτες αντιδράσεις των πιστωτών, τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και τι σχεδιάζεται για τα χρέη των ασφαλισμένων. Με βασική προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *