Ποτάμι :διάλογος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις των εκπροσώπων των Δήμων Αττικής καθώς και στελεχών του Ποταμιού, για τα μείζονα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά στη λειτουργία, διοίκηση και οικονομική διαχείριση και τους τρόπους επίλυσής τους, συζητήθηκαν χθες Σάββατο στο Χυτήριο, στα πλαίσια του ανοικτού διαλόγου που διεξάγει το ΠΟΤΑΜΙ με τους φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Αττικής.

Στη συνάντηση, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΠΟΤΑΜΙΟΥ με τους εκπροσώπους (δημοτικούς συμβούλους, αντιδημάρχους, γραμματείς κ.λ.π.) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμμετείχαν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρώην βουλευτής Νίκος Ορφανός, μέλη των τοπικών ομάδων, εμπειρογνώμονες του Τομέα Τ.Α., συντονιστές, εθελοντές και φίλοι του Κινήματος.

Η Ολυμπία Αναστασοπούλου, συντονίστρια του Τομέα Τ.Α. & Π.Α. παρουσίασε τις τρεις βασικές αρχές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ για την Τ.Α.: Αυτο-νομία, αυτο-έλεγχος, αυτο-χρηματοδότηση. Επισήμανε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ο.Τ.Α. και τα οποία συνάχθηκαν από την πρώτη συνάντηση του επικεφαλής του κινήματος με τους εκπροσώπους της ΠΕΔ Αττικής και τόνισε την ανάγκη επίλυσής τους.

Ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής φορολογίας των Δήμων με την ταυτόχρονη αναδιάρθρωση και ανασυγκρότηση των εισπρακτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο αυτοέλεγχος και η αυτοδιαχείριση των δήμων. Παράλληλα επισήμανε την αναγκαιότητα διαφάνειας των οικονομικών δραστηριοτήτων των Δήμων, αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων και αξιοκρατίας καθώς και την ανάγκη διαχωρισμού των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων και του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ) σχετικά με τα σχολικά κτήρια και το καθεστώς ιδιοκτησίας τους.
Από το Δήμο Ύδρας, ο κ. Τσακίρης, γενικός γραμματέας του Δήμου και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, τόνισε τον ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα του νησιού και επεσήμανε την ανάγκη στήριξης και ανάδειξης του πολιτισμού από την Τ.Α. μέσω δράσεων και ενεργειών καθώς και πάταξης της διαφθοράς και διαπλοκής στους Ο.Τ.Α. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη το Ποτάμι να παίξει το ρόλο του διαμορφωτή του συστήματος.

Ο Μιχάλης Χρηστάκης, γενικός γραμματέας του Δήμου Διονύσου και Πρόεδρος των Γραμματέων των Δήμων Αττικής έθεσε τις βασικές αρχές:

-Δήμαρχος-παιδαγωγός και ρυθμιστής της πολιτικής του Δήμου σε σχέση με τους πολίτες και τους δημοτικούς υπαλλήλους, έτσι ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της πελατειακής σχέσης μεταξύ Δημάρχου-δημοτών και δημοτικών υπαλλήλων.
-Διαχείριση προσωπικού-πάταξη της κακής νοοτροπίας που διέπει τους δημοτικούς υπαλλήλους ως προς την παροχή εργασίας τους και σε σχέση με τον εκάστοτε Δήμαρχο.
-Λογική Επιτελικής Διοίκησης-Αποκέντρωση-Μητροπολιτικοί Δήμοι-διαμόρφωση νέων δομών, θεσμών και κριτηρίων, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη λειτουργία και διαχείρισή της.
-Λογική Εξυπηρέτησης του πολίτη-ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ηλεκτρονική διοίκηση με στόχο την γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη.
-Ανάγκη διαμόρφωσης ατζέντας πολιτικής για την Τ.Α. έως τη διεξαγωγή των επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών το έτος 2019. Απαραίτητη η δημιουργία τοπικών ομάδων με στόχο την εισχώρηση και διείσδυση του Ποταμιού στην Τ.Α., μέσω συμμαχιών με άλλες υφιστάμενες ομάδας ή αυτόνομα.

Από το Δήμο Αχαρνών, ο Θεόφιλος Αφουξενίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέδειξε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των Δήμων από τους ΚΑΠ, ενώ επισήμανε την υποστελέχωση ή και έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων, για την εκπόνηση μελετών για την κατασκευή έργων ύδρευσης κ.λ.π..

Από τον Δήμο Κηφισιάς, ο Δημήτρης Βαρελάς, πρώην δημοτικός σύμβουλος με πολύχρονη εμπειρία στα θέματα της Τ.Α., έθεσε πέντε μείζονα ζητήματα:

-Αξιολόγηση δομών και προσώπων, μέσω διοικητικής τεχνολογίας και αναμόρφωσης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας.
-Αποκομιδή απορριμμάτων και άμεση παρέμβαση για την εξεύρεση τρόπου διαχείρισής τους.
– Ανακύκλωση
-Οικονομική Αυτονομία της Τ.Α.-απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης και προόδου των Δήμων.
-Διαμόρφωση του πολιτικού στίγματος του Ποταμιού και ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Από το Δήμο Κερατσινίου, ο Μανώλης Γλαμπεδάκης, αυτοδιοικητικό στέλεχος έθεσε δύο σημαντικά ζητήματα για την βιωσιμότητα των Δήμων:
-αναπτυξιακή οικονομική αυτοτέλεια με τη διαμόρφωση μηχανισμών είσπραξης όχι μόνο των κρατικών επιχορηγήσεων αλλά και των εσόδων που προβλέπονται για τους Δήμους. Αναδιαμόρφωση του τρόπου εξοικονόμησης πόρων για τους Δήμους.
-τεκμήριο αρμοδιότητας-νομοθετική παρέμβαση.

Ο Θάνος Αθανασόπουλος, γενικός γραμματέας Δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου ανέδειξε το μείζον θέμα της κοινωνικής τοπικής οικονομίας (ΚΟΙΝΣΕΠ)-κοινωνική επιχειρηματικότητα για ανέργους και την ανάγκη εφαρμογής του μοντέλου αυτού οικονομικής επιχειρηματικότητας για την στήριξη των μακροχρόνια ανέργων.

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, γενικός γραμματέας του Δήμου Αργυρούπολης-Ελληνικού επεσήμανε την εφαρμογή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας στους παιδικούς σταθμούς, κυλικεία κ.λ.π.
Από το Δήμο Χαλανδρίου, ο Άγγελος Νταβίας, δημοτικός σύμβουλος, τόνισε την παντελή απαξίωση του θεσμού της Τ.Α., έτσι όπως λειτουργεί σήμερα και την άμεση ανάγκη να κατατεθεί πρωτίστως εθνικό σχέδιο ανάπτυξης για τη χώρα από το Ποτάμι, που θα εμπεριέχει σχέδιο ανάπτυξης για τους ΟΤ.Α.

Ο βουλευτής στην Β’ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός σφιχτού θεσμικού πλαισίου που να αποτρέπει την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς, ανομίας, πελατειακής σχέσης και διαπλοκής στην Τ.Α. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη μελέτης και ενσωμάτωσης στην Τ.Α. συστημάτων Τ.Α. εφαρμοσμένων με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου-χάρτης αυτοδιοίκησης σύμφωνα με δοκιμασμένα και επιτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών-αναδιαμόρφωση του νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Από τον Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εμπειρογνώμονας Ευαγγελία Μιμίκου επεσήμανε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης με νομοθετική παρέμβαση, της λειτουργίας, διαχείρισης και εκπροσώπησης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια και εκπονούν έργα υποδομών χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, από την Περιφέρεια και από ιδίους πόρους, κατασκευάζουν και διαχειρίζονται τους Βιολογικούς Καθαρισμούς και εξυπηρετούν περίπου 4.000.000 πολίτες.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αθηνά Δρέττα, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου για την Αυτοδιοίκηση του Ποταμιού και με ιδιαίτερη εμπειρία στο χώρο, συνοψίζοντας τα όσα ειπώθηκαν και κάνοντας μια ευρύτερη πολιτική τοποθέτηση με αιχμή και τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ η συντονίστρια του Τομέα ΤΑ, Ολυμπία Αναστασοπούλου ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την ποιοτική συμμετοχή τους και τόνισε ότι όλα τα στελέχη του Τομέα είναι ανοιχτά στην επικοινωνία για προτάσεις που οδηγούν σε βιώσιμες λύσεις από όλους τους χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι της Αγωνίας: Πρωτοβουλία για συγκρότηση διευρυμένης αυτοδιοικητικής συμμαχίας

Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΛτΑ για τις δημοτικές εκλογές στον Δήμο Πειραιά 1/. Το Λιμάνι της Αγωνίας παίρνει την πρωτοβουλία να απευθυνθεί στις δημιουργικές, ανιδιοτελείς και δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης (πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, κινηματικές συλλογικότητες, συλλογικότητες εργαζομένων, κόσμος του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, αλλά και πρόσωπα, πολίτες του Πειραιά)[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *