Προβληματισμός για την παραχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο

Της Κωνσταντίνας Πετούση

Διευκόλυνση προς ίδιον όφελος προσφέρει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους που δεν έχουν χρήματα να εξοφλήσουν το φόρο κληρονομιάς. Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που δεν έχουν μετρητά θα μπορούν να εξοφλούν το φόρο κληρονομιάς με την παραχώρηση του ακινήτου τους προς το δημόσιο.

«Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα που ξεκινά να στήνεται» δήλωσε στο Κανάλι 1 ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου, εξηγώντας ότι πολλοί ήταν οι φορολογούμενοι που το θέλανε αυτό, όχι για λόγους κληρονομιάς αλλά επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων. «Ουσιαστικά είναι μια αρχή σε αυτό που προβλεπόταν δηλαδή ότι το δημόσιο θα δίνει τη δυνατότητα στο φορολογούμενο να συμψηφίζει το φόρο που οφείλει με ακίνητο που έχει στην κατοχή του και αυτό ξεκινά από το φόρο κληρονομιάς» σημείωσε, αναφέροντας ότι «πχ. εάν η αξία ενός ακινήτου είναι 50.000 ευρώ και ο φόρος κληρονομιάς 5.000 ευρώ, στο συμψηφισμό ο φορολογούμενος δεν θα πάρει τη διαφορά που προκύπτει, χαρίζοντας ουσιαστικά το ακίνητό του στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο και θα μπορεί να το αξιοποιήσει όπως επιθυμεί».

«Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα που ξεκινά να στήνεται μέσω του φόρου κληρονομιάς και εν συνεχεία θα μπορεί να περάσει σε οποιοδήποτε φόρο οφείλει ο φορολογούμενος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.  Χατζηγεωργίου σημείωσε ως θετικό τη δυνατότητα που δίνεται σε κάποιον εφόσον περιέλθει στην κατοχή του ένα ακίνητο χωρίς να το επιθυμεί, τόνισε όμως ότι είναι άδικο να γίνεται αυτός ο συμψηφισμός και να καρπώνεται το κράτος κάτι, με πολύ χαμηλότερο αντίτιμο από αυτό που αξίζει το ακίνητο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου

Κορυφώνονται σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Αθήνα, και τη μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη. Στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη[…]

Περισσότερα »

Στην έκδοση 7.000 επικουρικών συντάξεων μηνιαίως στοχεύει το ΕΤΕΑΕΠ

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) προωθεί σχέδιο έκδοσης τουλάχιστον 7.000 επικουρικών συντάξεων κάθε μήνα. Επιδίωξη του Ταμείου είναι να εκκαθαριστούν οι 120.000 εκκρεμείς αιτήσεις για επικούρηση έως το τέλος του 2018, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εν αναμονή στο ΕΤΕΑΕΠ σε ορισμένες περιπτώσεις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *