Προκαλεί η ΤτΕ για τα ανεξόφλητα δάνεια των κομμάτων

Αρνείται η Τράπεζα της Ελλάδος να παράσχει στοιχεία για τη χορήγηση δανείων προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τις λεγόμενες «συστημικές τράπεζες» εντός του 2013 και παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των δύο κομμάτων φέρονται να έχουν σταματήσει την εξυπηρέτηση προηγούμενων δανείων. Οι δε «ληξιπρόθεσμες» οφειλές των δύο κομμάτων από δάνεια εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 270εκ ευρώ…

Η διοίκηση της ΤτΕ είχε λάβει σχετικό εξώδικο για την κοινοποίηση των στοιχείων από τους προέδρους της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά , Θ.Σκυλακάκη και Θ.Τζήμερο οι οποίοι πέραν του βασικού ερωτήματος περί χορήγησης ή μη νέων δανείων ζητούσαν επίσης να ενημερωθούν εάν κατά τη τηρήθηκαν στις νέες χορηγήσεις δανείων «οι τραπεζικοί κανόνες και τα πιστοδοτικά κριτήρια». Η ΤτΕ όμως επικαλείται το επαγγελματικό- υπηρεσιακό απόρρητο και αρνείται να εκχωρήσει οποιοδήποτε στοιχείο.
Τα δύο κόμματα έχουν καταγγείλει ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα λάβουν εκλογική χρηματοδότηση 7 εκ. ευρώ,- όπως ψηφίστηκε για φέτος- ενώ ήδη χρωστούν περισσότερα από 270 εκ. ευρώ στις τράπεζες από δάνεια, «η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι μη εξυπηρετούμενα από τον Ιανουάριο του 2013» σύμφωνα και σχετική απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια στον ευρωβουλευτή και Πρόεδρο της Δράσης κ. Θ. Σκυλακάκη.
Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο προέδρων «Διαπιστωμένα τα χορηγηθέντα στα κυβερνώντα κόμματα δάνεια δεν εξυπηρετούνται. Ταυτόχρονα, από πουθενά δεν προκύπτει, ότι οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων που χορήγησαν αυτά τα δάνεια, ενήργησαν, όπως είχαν καθήκον και όπως πράττουν σε βάρος οποιουδήποτε άλλου πιστούχου, για την νόμιμη είσπραξη των μηνιαίων τοκοχρεωλυτικών δόσεων και, σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, στην καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και στην ένδικη διεκδίκηση των οφειλομένων».

«Οι τράπεζες παρανομούν»

Καταγγέλλουν επίσης ότι οι διοικήσεις των τραπεζών «προδήλως παρανομώντας, χορήγησαν εντός των ετών 2012 και 2013 και νέα δάνεια σε ήδη αναξιόχρεους πιστούχους, προκαλώντας την κοινή λογική και το κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Σχολιάζοντας δε την άρνηση της ΤτΕ να παράσχει τα στοιχεία που ζητούνται: «Το επαγγελματικό απόρρητο που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδος καλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες, όχι προδήλως παράνομες πράξεις. Συνεπώς ως ασκούσα την σχετική εποπτεία, οφείλει ξεκάθαρα και δημόσια να ενημερώσει τους πολίτες, εάν έχει επιληφθεί του τεράστιου -και μείζονος πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος- σκανδάλου και εάν, προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και προστασία των συμφερόντων των μετόχων και καταθετών, έχει λάβει ή έστω προτίθεται άμεσα να λάβει τα προβλεπόμενα από το νόμο κυρωτικά μέτρα σε βάρος των δανειοδοτριών Τραπεζών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Ο πρωθυπουργός καρπώνεται τα οφέλη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ”

Επιμέλεια Κ. Πετούση… Την θέση του ΣΥΡΙΖΑότι ο πρωθυπουργός καρπώνεται τα οφέλη της δικής του πολιτικής επανέλαβε μιλώντας στο Κανάλι 1και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία» του

Περισσότερα »

Χωρίς τελική συμφωνία… μεγαλώνει το χάσμα

Χωρίς τελική συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι μαραθώνιες συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.  Πηγές στις Βρυξέλελς επιβεβαιώσαν πως δεν υπήρξε συμφωνία και αντίστοιχα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αφού δεν υπήρξε συμφωνία τότε και το Γιούρογκρουπ ενδέχεται να είναι σύντομο.

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *