Προσχέδιο ΤτΕ : Τι αλλάζει στα «κόκκινα» δάνεια

Τον επικαιροποιημένο Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα παρουσιάσει μέσα στην επομένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αν και η Κεντρική Τράπεζα είχε παρουσιάσει προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας στα τέλη Μαρτίου μετά από διαβουλεύσεις που είχε με τις τράπεζες και τις ενώσεις καταναλωτών προχώρησε σε συγκεκριμένες προσαρμογές του αρχικού κειμένου.

Σύμφωνα με τις ενώσεις καταναλωτών η πρόβλεψη τυπικών διαδικασιών που τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να εφαρμόσουν και περιλαμβάνονται στις ειδικότερες διατάξεις του αρχικού Κώδικα δεν αποτελούσαν υποχρεώσεις συμπεριφοράς. Έτσι, η απουσία της ρητής αναφοράς σε υποχρεώσεις επεξηγεί και την απουσία κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης αυτών.

Ακόμη, οι ενώσεις καταναλωτών υπογράμμισαν πως απουσίασαν και πρέπει να προβλεφθούν υποχρεώσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων προς αναστολή νομικών ενεργειών και καταδιωκτικών μέτρων κατά τη διάρκεια εξέλιξης των προβλεπομένων στον Κώδικα διαδικασιών. Αλλιώς, το κλίμα εμπιστοσύνης που ο Κώδικας επιχειρεί να ενισχύσει ουσιαστικά θα ακυρωθεί.

Οι αρχικές προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος περιλάμβαναν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Περίοδο χάριτος, προσωρινή αναβολή της πληρωμής μιας ή περισσότερων δόσεων, μειωμένη καταβολή της δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
-Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας με αποτέλεσμα να μειωθεί και η μηνιαία δόση.
-Αλλαγή του τύπου του επιτοκίου χωρίς πέναλτι, όπως π.χ. ένα κυμαινόμενο να γίνει σταθερό.
-Διάσπαση του δάνειου στα δύο. Το πρώτο μέρος με εμπράγματη εξασφάλιση, και για το οποίο ο δανειολήπτης πληρώνει δόση. Στο δεύτερο μέρος που είναι το υπόλοιπο του δανείου, δεν υπολογίζονται τόκοι για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με την τράπεζα.
-Στα επιχειρηματικά δάνεια θα μπορεί ο επιχειρηματίας που χρωστά στην τράπεζα να ανταλλάξει μέρος του χρέους με την είσοδο του πιστωτικού ιδρύματος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
-Δυνατότητα μεταβίβασης του ακίνητου που είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα και να το ενοικιάζει έναντι ενοικίου.
-Αντικατάσταση του παλαιού δάνειου με νέο αλλά και μεταβίβαση του δάνειου σε άλλη τράπεζα.

πηγή : matrix24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιστροφές φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων

Επιστροφές φόρων σε όσους προέβησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων, δωρεές, κληρονομιές ή γονικές παροχές με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες από τις 21 Μαΐου 2015 και μετά, προβλέπει η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή. Ο φόρος θα επαναπροσδιοριστεί και όπου προκύπτουν διαφορές μετά τις μειώσεις των αντικειμενικών αξιών, αυτές[…]

Περισσότερα »

Μετατίθενται για το 2016 οι μειώσεις φόρων

Του Νίκου Μπαρδούνια… Αν και προεκλογικά έγιναν πολλές δηλώσεις για μειώσεις φόρων και αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική εν τούτοις, φαίνεται ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική… έστω κι αν το μήνυμα της κάλπης ήταν ξεκάθαρο : Αλλάξτε οικονομική πολιτική ! Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *