Πρωτοβουλίες από το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού

«Το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού πρέπει να είναι και θα είναι ένας ισχυρός θεσμικός βραχίονας πολιτιστικής διπλωματίας της πατρίδας μας. Θα προβάλλει τις διαχρονικές αξίες και τα επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού, όχι από κάποιον εθνικό εγωισμό, αλλά διότι ο πολιτισμός μας αποτελεί την ταυτότητά μας και παράλληλα το καλύτερο διαβατήριο για να σταθούμε ισάξια και δημιουργικά στο σύγχρονο κόσμο. Στη σημερινή συνέντευξη τύπου δίνουμε το στίγμα αυτής της νέας εκκίνησης, δηλαδή της ανασυγκρότησης του ΕΙΠ. Επιστρέφουμε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απ’ όπου είχε αποσυρθεί (ή όπου είχε αδρανήσει) το ίδρυμα στο παρελθόν. Προτάσσουμε ως άμεσο στόχο τη δημιουργία της Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στο Πεκίνο, ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα ετοιμάζεται να δημιουργήσει Κέντρο Κινεζικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Σύντομα θα εγκαινιάσουμε στη Λευκωσία το Σπίτι του Ελληνικού Πολιτισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ παράλληλα προχωρούμε σε δημιουργικές δράσεις που αφορούν στο βιβλίο, με πιο κοντινό σταθμό τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, που οργανώνεται από τις 8 έως τις 11 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη».

Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στη νέα φιλοσοφία και στον προγραμματισμό του, καθώς και στις νέες δραστηριότητές του που αφορούν το βιβλίο, με δεδομένο το γεγονός της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ίδρυμα.

Ο υπουργός τόνισε ότι, στη νέα του μορφή και υπό τη νέα του διοίκηση, το ΕΙΠ πραγματοποιεί σοβαρό οικονομικό εξορθολογισμό, που, όμως, δεν πλήττει την ουσία του προορισμού και των δραστηριοτήτων του. Αντιθέτως: «Τέρμα πια τα παραρτήματα- μονάδες δημοσιοϋπαλληλίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Ασφαλώς το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τον σημαντικό αυτό θεσμό, όμως παράλληλα απευθυνόμαστε στην ομογένεια, απευθυνόμαστε στους πολυάριθμους, πολύ συχνά ξένους φίλους της Ελλάδος, που διαθέτουν καταξίωση και διάθεση προσφοράς». Και οι προσπάθειες ήδη αποδίδουν, καθώς παραρτήματα του ΕΙΠ υπάρχουν και λειτουργούν στα Τίρανα, στη Σόφια, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Τεργέστη, στην Αλεξάνδρεια, στην Ουάσινγκτον, στην Οδησσό, με συγκριτικά πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το κοντινό παρελθόν. Το παράρτημα της Οδησσού θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.

Η αναβάθμιση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Κίνας απετέλεσε ένα ξεχωριστό κομμάτι της συνέντευξης τύπου του κ. Παναγιωτόπουλου. Ο πρέσβυς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Τσου Ξιαολί ήρθε να υποδηλώσει με την παρουσία του στη συνέντευξη τη σημασία που προσδίδει το Πεκίνο σε αυτό το γεγονός. Ο Κινέζος πρέσβυς χαιρετίζοντας την προοπτική δημιουργίας πολιτιστικών κέντρων των δυο χωρών σε Αθήνα και Πεκίνο, αντιστοίχως, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι: «Με τον πολιτισμό κάθε έθνος μπορεί να νικήσει τις αντιξοότητες. Η Ελλάδα, εξάλλου, καθημερινά αποδεικνύει ότι το κατορθώνει».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κ. Μαραβέγιας… Κάτω στον Πειραιά και στο Βεάκειο Θέατρο

Ο Κωστής Μαραβέγιας, επισκέπτεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον Πειραιά με ακουστικά όργανα και ρεμπετο-τυμπανοκρουσίες. Μετά τις δυο sold out καλοκαιρινές συναυλίες του στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών επιστρέφει στον Πειραιά και προσκαλεί το κοινό να χορέψει, να τραγουδήσει και να μερακλώσει για μια ακόμη μοναδική ρεμπετάλ βραδιά, την[…]

Περισσότερα »

Έκτακτη παράσταση για την «Ασκητική» στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Η «Ασκητική»(Salvatoresdei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία  AνδρέαΚουτσουρέλη, μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο  παραστάσεων επιστρέφει τη Μεγάλη Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *