Πρόστιμο 3,2 δισ. δολ σε 5 τράπεζες για χειραγώγηση

Στα 3,2 δισ. δολ. ανέρχεται το πρόστιμο για πέντε τράπεζες που κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Ανοιχτή παραμένει η έρευνα για την Barclays.

Οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ. σε πέντε τράπεζες για την χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Πρόκειται για τις Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις εποπτικές αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Η βρετανική εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις πέντε τράπεζες ύψους 1,7 δισ. δολ. για «αποτυχία στον έλεγχο της επιχειρηματικής πρακτικής». Δεν προχώρησε σε διακανονισμό με την Barclaysδηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις πρακτικές της τράπεζας. Η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission επέβαλε συνολικά πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο πέλεκυς ήταν πιο βαρύς για την UBS, η οποία καλείται συνολικά να καταβάλει 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές και στην ελβετική Finma.

Το πρόστιμο για τη Citigroup αγγίζει τα 668 εκατ. δολ., για την JPMorgan τα 662 εκατ. δολ. ., για τη Royal Bank of Scotland τα 634 εκατ. δολ. και για την HSBC Holdings τα 618 εκατ. δολ.

«Αμέτρητοι άνθρωποι και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξαρτώνται από αυτά τα σημεία αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος για να ολοκληρώνουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια» δήλωσε ο Aitan Goelman, διευθυντής της CFTC και συμπλήρωσε: «Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία διαμόρφωσης αυτών των τιμών είναι δίκαιη»

Αναφορικά με τις δραστηριότητες των τραπεζών, η ανακοίνωση της FCA αναφέρει: «Μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες πελατών που τις εμπιστεύθηκαν και προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις spot συναλλαγματικές ισοτιμίες της G10, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να πλήξει τους πελάτες και την αγορά»

πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάτω και από τα 63 δολ. η τιμή του μπρεντ

Κάτω από τα 63 δολάρια το βαρέλι – στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2009 – υποχώρησε η τιμή του μπρεντ, υπό το βάρος των ανησυχιών για τη μεγάλη προσφορά του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο και τις υποτονικές προοπτικές ζήτησης. Συγκεκριμένα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε νωρίτερα στα 62,75 δολάρια[…]

Περισσότερα »

1η Σύνοδος Κορυφής «3+1»: Στο επίκεντρο η ενεργειακή συνεργασία

Στην 1η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος «3+1» στα Ιεροσόλυμα, με τη συμμετοχή των ηγετών Κύπρου – Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Μάικ Πομπέο, θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *