Πρόστιμο 3,2 δισ. δολ σε 5 τράπεζες για χειραγώγηση

Στα 3,2 δισ. δολ. ανέρχεται το πρόστιμο για πέντε τράπεζες που κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Ανοιχτή παραμένει η έρευνα για την Barclays.

Οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ. σε πέντε τράπεζες για την χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Πρόκειται για τις Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις εποπτικές αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Η βρετανική εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις πέντε τράπεζες ύψους 1,7 δισ. δολ. για «αποτυχία στον έλεγχο της επιχειρηματικής πρακτικής». Δεν προχώρησε σε διακανονισμό με την Barclaysδηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις πρακτικές της τράπεζας. Η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission επέβαλε συνολικά πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο πέλεκυς ήταν πιο βαρύς για την UBS, η οποία καλείται συνολικά να καταβάλει 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές και στην ελβετική Finma.

Το πρόστιμο για τη Citigroup αγγίζει τα 668 εκατ. δολ., για την JPMorgan τα 662 εκατ. δολ. ., για τη Royal Bank of Scotland τα 634 εκατ. δολ. και για την HSBC Holdings τα 618 εκατ. δολ.

«Αμέτρητοι άνθρωποι και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξαρτώνται από αυτά τα σημεία αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος για να ολοκληρώνουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια» δήλωσε ο Aitan Goelman, διευθυντής της CFTC και συμπλήρωσε: «Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία διαμόρφωσης αυτών των τιμών είναι δίκαιη»

Αναφορικά με τις δραστηριότητες των τραπεζών, η ανακοίνωση της FCA αναφέρει: «Μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες πελατών που τις εμπιστεύθηκαν και προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις spot συναλλαγματικές ισοτιμίες της G10, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να πλήξει τους πελάτες και την αγορά»

πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Με ανάπτυξη υψηλότερη του στόχου το 2014

Με αναπτυξιακούς ρυθμούς, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, έκλεισε το 2014, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε μέσα επίπεδα, έχοντας καταγράψει άνοδο κατά 1,7% το τρίμηνο. Η συγκεκριμένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση με την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, καθώς σύμφωνα με[…]

Περισσότερα »

Πρόταση για κούρεμα χρέους σε Ελλάδα και Πορτογαλία

Η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν μπορούν να ανατάξουν τα δημόσια οικονομικά τους μόνες τους, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς-Βέρνερ Ζιν, ο οποίος ζητεί κούρεμα του χρέους και των δύο χωρών, αλλά και αναγκαστικές εισφορές από τους πλούσιους πολίτες των χωρών της νότιας Ευρώπης[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *