Πρόστιμο 3,2 δισ. δολ σε 5 τράπεζες για χειραγώγηση

Στα 3,2 δισ. δολ. ανέρχεται το πρόστιμο για πέντε τράπεζες που κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Ανοιχτή παραμένει η έρευνα για την Barclays.

Οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας επέβαλαν πρόστιμο ύψους 3,2 δισ. δολ. σε πέντε τράπεζες για την χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος. Πρόκειται για τις Citigroup, HSBC, JPMorgan Chase, UBS και Royal Bank of Scotland, οι οποίες συμφώνησαν σε συνολικό διακανονισμό με τις εποπτικές αρχές και παραδέχθηκαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Η βρετανική εποπτική αρχή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις πέντε τράπεζες ύψους 1,7 δισ. δολ. για «αποτυχία στον έλεγχο της επιχειρηματικής πρακτικής». Δεν προχώρησε σε διακανονισμό με την Barclaysδηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τις πρακτικές της τράπεζας. Η αμερικανική Commodity Futures Trading Commission επέβαλε συνολικά πρόστιμο 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες.

Ο πέλεκυς ήταν πιο βαρύς για την UBS, η οποία καλείται συνολικά να καταβάλει 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές και αμερικανικές εποπτικές αρχές και στην ελβετική Finma.

Το πρόστιμο για τη Citigroup αγγίζει τα 668 εκατ. δολ., για την JPMorgan τα 662 εκατ. δολ. ., για τη Royal Bank of Scotland τα 634 εκατ. δολ. και για την HSBC Holdings τα 618 εκατ. δολ.

«Αμέτρητοι άνθρωποι και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εξαρτώνται από αυτά τα σημεία αναφοράς στην αγορά συναλλάγματος για να ολοκληρώνουν χρηματοοικονομικά συμβόλαια» δήλωσε ο Aitan Goelman, διευθυντής της CFTC και συμπλήρωσε: «Η αγορά μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν ο κόσμος έχει εμπιστοσύνη ότι η διαδικασία διαμόρφωσης αυτών των τιμών είναι δίκαιη»

Αναφορικά με τις δραστηριότητες των τραπεζών, η ανακοίνωση της FCA αναφέρει: «Μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες πελατών που τις εμπιστεύθηκαν και προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις spot συναλλαγματικές ισοτιμίες της G10, με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να πλήξει τους πελάτες και την αγορά»

πηγή: euro2day.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωζώνη: Ξανά ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές

H Ευρωζώνη έχει γίνει ξανά ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές, επειδή θεωρείται πιο σταθερή από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία τώρα που ο κίνδυνος διάσπασής της φαίνεται να έχει εξαλειφθεί πλήρως, δήλωσε

Περισσότερα »

Ανακάμπτει η Βρετανία μετά το αρχικό σοκ για το Brexit

Η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας από το αρχικό σοκ της ψήφου υπέρ του Brexit αρχίζει να γίνεται εμφανής στον τομέα των προσλήψεων και στην αγορά κατοικίας της χώρας, σύμφωνα με δύο έρευνες που είχαν προηγουμένως αποτυπώσει αρνητικές προοπτικές. Η Συνομοσπονδία Προσλήψεων και Απασχόλησης (REC- Recruitment and Employment Confederation) ?που τον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *