Πως μιλάμε στο παιδί για το διαζύγιο!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…….

Το …θετικό για τα παιδιά διαζύγιο!
Το διαζύγιο μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα προς όφελος των παιδιών. Κι αυτό, γιατί με τον χωρισμό των γονιών απαλλάσονται από το αρνητικό κλίμα στο σπίτι, από την “πολεμική” οικογενειακή ατμόσφαιρα. Οι ψυχολόγοι μάλιστα υποστηρίζουν, πως δεν είναι το διαζύγιο που δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα χειριστούν την κατάσταση οι ίδιοι οι γονείς. Ολα φτιάχνουν, αν το παιδί νιώσει πως ο μπαμπάς και η μαμά, παρά το διαζύγιο θα βρίσκονται πάντα κοντά του, έτσι ώστε να συνεχίσει με ασφάλεια την γνωστή του ρουτίνα.

Πως θα του το πείτε
Μιλήστε στο παιδί σας για το διαζύγιο με απλές κουβέντες χωρίς να δείχνετε πικραμένες ούτε να φαίνεται πως τα έχετε χαμένα, ας καταλάβει πως δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Συμβουλευτείτε παιδοψυχολόγο, αν δεν ξέρετε πως να χειριστείτε την κατάσταση. Θυμηθείτε, πως σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά πληγώνονται λιγότερο από τον χωρισμό των γονιών τους, όταν τον μαθαίνουν ταυτόχρονα και από τους δυο μαζί, έτσι ώστε να φαίνεται πως πρόκειται για κοινή απόφαση. Σε μια τέτοια φάση, οι γονείς δεν μαλώνουν, ούτε ο ένας ρίχνει την ευθύνη του χωρισμού στον άλλον.
Επίσης, οι γονείς ποτέ δεν αναφέρουν στα παιδιά τις λέξεις “χωρίζω” και “διαζύγιο” τους εξηγούν απλά πως ο μπαμπάς και η μαμά αποφάσισαν να μένουν σε διαφορετικά σπίτια όπως έκαναν πριν τον γάμο τους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα καταλάβουν πως τα ίδια δεν χωρίζουν από τον μπαμπά και την μαμά.Θυμηθείτε, πως τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από το διαζύγιο όσο από την εχθρότητα και την αντιπαλότητα των γονιών τους η από την διαπίστωση πως ο ένας από τους δυο είναι δυστυχισμένος. Αν αντιληφθούν πως και μετά το διαζύγιο οι γονείς είναι καλά συνεχίζοντας να παραμένουν κοντά τους δεν θα έχουν λόγο να μην αισθάνονται ήρεμα.
Είναι σημαντικό να μην δίνετε ψεύτικες ελπίδες στο παιδί για να το ηρεμήσετε, να μην το παρηγορείτε δηλαδή πως στο μέλλον μπορεί να ζήσετε ξανά όλοι μαζί γιατί αν όσο περνάει ο καιρός τίποτα τέτοιο δεν γίνεται, θα ρίχνει το φταίξιμο στον εαυτό του.

Αντιδράσεις των παιδιών
Κάθε παιδί όταν ακούει πως οι γονείς του πρόκειται να χωρίσουν, κυριεύεται από τον φόβο της εγκατάλειψης, οτι δηλαδή κανένας πια δεν θα το νοιάζεται. Σε μια τέτοια φάση, μπορεί πάντα ανάλογα με την ψυχοσυναισθηματική του ωριμότητα:
1 Να εκφράσει επιθετικότητα και θυμό.
2 Να μην αποδίδει πια στα μαθήματα του.
3 Να παρουσιάσει διαταραχές στο φαγητό και στον ύπνο.
4 Να έχει τάσεις απομόνωσης η παλινδρόμησης, όπως να αρχίσει να μιλάει ξανά μωρουδίστικα.
5 Να νιώθει ενοχές, καθώς συχνά τα παιδιά αισθάνονται πως τα ίδια φταίνε για τις συγκρούσεις των γονιών τους όταν οι καυγάδες γίνονται μπροστά στα μάτια τους.

Η προσαρμογή στο νεο τρόπο ζωής
Τα παιδιά θα δεχθούν το διαζύγιο, αν πεισθούν με ήρεμο γλυκό τρόπο, πως είναι καλύτερα ο μπαμπάς να μένει σε άλλο σπίτι και να είναι ήρεμος, παρά όλοι μαζί και να τον βλέπουν συνέχεια γκρινιάρη και στεναχωρημένο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ξέρουν πως θα μπορούν να βλέπουν όποτε θέλουν τον γονιό που έχει αφήσει το σπίτι, ενώ στα θέματα που τα αφορούν πρέπει πάντα να υπάρχει μια ικανοποιητική επικοινωνία με τον πρώην σύντροφο. Σε περίπτωση που ο έγγαμος βίος έχει γίνει αβίωτος, υπάρχει η πιθανότητα τα παιδιά να ανακουφιστούν στο άκουσμα του διαζυγίου των γονιών.Η επαφή τους με στενούς συγγενείς και κυρίως με γιαγιάδες και παππούδες θα βοηθήσει στην προσαρμογή τους σ΄ενα νέο τρόπο ζωής.

Απαραίτητοι κανόνες
Δεν επιφορτίζονται τα παιδιά με ευθύνες που δεν ταιριάζουν με την ηλικία τους
Δεν απομακρύνονται από τον γονιό που έχει φύγει από το σπίτι.
Δεν μιλάει ο ένας γονιός άσχημα για τον άλλον
Διατηρούνται οι καθημερινές συνήθειες του παιδιού
Συνεχίζεται να μπαίνουν όρια στην συμπεριφορά του παιδιού
Υπάρχει κατανόηση στις απρόβλεπτες αντιδράσεις του παιδιού
Δεν χησιμοποιείται το παιδί ως μέσον για να κερδίσουν οι γονείς πράγματα, όπως για παράδειγμα την επιμέλεια του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πάμε απ’ την αρχή»: Το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιλεγεί ελληνικό και νησιωτικό ήχο στην έναρξη ενός καλοκαιριού -βάση των συνθηκών- διαφορετικού άλλα πάντα ξεχωριστό και όμορφο! Επίκαιρη όσο ποτέ η φράση «Πάμε απ’ την αρχή» έγινε ο τίτλος της νέας κυκλοφορίας του Λούκα Γιώρκα στην οποία για πρώτη φόρα ο ίδιος υπογραφεί τη μουσική σε[…]

Περισσότερα »

Ο Σταμάτης Γονιδης για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων

Με αφορμή την κρίση που πλήττει και τον καλλιτεχνικό κλάδο, λόγω κορωνονοϊού, ο Σταμάτης Γονίδης παραχωρώντας συνέντευξη σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρθηκε και στο πολύπαθο και πολυετές άλυτο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. «Ο καλλιτεχνικός κόσμος, είναι ένα κάρβουνο που καίει γι αυτό και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, θα πρέπει να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *