Σειρά εκδηλώσεων Μουσική και Ποίηση στο μέγαρο Μουσικής

Συνέντευξη στην Αιμιλία Σεληνίδου

Ρωτήσαμε  τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του δικτύου δράσης “Music is” και συνθέτη Νίκο Παναγιωτάκη για τον 1ο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο “Μουσική και Ποίηση”

Πως έγινε η σύλληψη αυτής της ιδέας?

“Η ιδέα γεννήθηκε το 2004, όταν ήμουν καλλιτεχνικός διευθυντής στο μουσικό τμήμα του Δήμου Χαϊδαρίου. Σε συνεργασία με την φίλη και συνεργάτιδα Αγγελική Σιγούρου που επιμελήθηκε την επιλογή των ποιητών, ο κύκλος παρουσιάστηκε το Χειμώνα 2004-05. Ήταν πολύ επιτυχημένη προσπάθεια αλλά η αποχώρησή μου από την συνεργασία μου με το δήμο εκτός των άλλων διέκοψε και αυτή την δράση. Από τότε έκανα διάφορα άλλα, πάντα όμως είχα στο μυαλό μου να επαναλάβω τον κύκλο με καλύτερες και ωριμότερες συνθήκες και προδιαγραφές και τώρα νομίζω είρθε η ώρα”.

Θα μπορούσε να πει κανείς, πως η μουσική κι η ποίηση συνυπάρχουν από όταν φτιάχτηκε το πρώτο τραγούδι. Επομένως δεν φαίνεται σαν κάτι καινούριο.  Υπάρχει όμως κάτι διαφορετικό σε αυτό το εγχείρημα?

“Ναι. Η διαφορετικότητα έγκειται στο ότι δεν μιλάμε για μελοποίηση, τραγούδια δηλαδή με στίχους από ποιήματα. Παρόλο ότι μπορεί να συμβεί και αυτό, η ουσιαστική προσέγγιση αφορά μουσική η οποία είναι εμπνευσμένη από υλικό του ποιητή. Κάθε βραδιά παρουσιάζεται ένα ζευγάρι, ποιητής-συνθέτης και το υλικό τους έχει δουλευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει γεννηθεί από τη μια και την άλλη πλευρά μέσα από μια διάδραση μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Σε αυτή την περίπτωση Το σύνολο του υλικού,

Μουσικού και Ποιητικού, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ξεχωριστά αποτελεί στο σύνολο ένα ολοκληρωμένο έργο”.

Πως επιλέχθηκαν τα “ζευγάρια” συνθέτη – ποιητή που πρόκειται να παρουσιαστούν? Ο Συνθέτης εμπνεύστηκε από τον ποιητή ή έγινε και το αντίστροφο?

“Τα ζευγάρια δημιουργήθηκαν ελεύθερα μέσα από κάποιες συναντήσεις που κάναμε όλοι οι συμμετέχοντες ποιητές και συνθέτες. Πριν τις συναντήσεις αυτές, οι δύο συνδιοργανωτές το Δίκτυο Δράσεων “Music is” στο οποίο είμαι καλλιτεχνικός Διευθυντής και  το διαδικτυακό περιοδικό για την ποίηση “poema”στο οποίο είναι υπεύθυνος και βασικός συντελεστής ο εκδότης και ποιητής Βασίλης Ρούβαλης, φροντίσαμε να έχουν όλοι υλικό όλων, ποιήματα και συνθέσεις, ώστε να υπάρχει ενημέρωση για τη δουλειά που κάνει ο καθένας, την αισθητική κατεύθυνση της δουλειάς του, την ιδιοσυγκρασία και την δυναμική του υλικού. Έτσι, με τις συναντήσεις, έγινε ουσιαστικότερη προσέγγιση ανθρώπινων χαρακτήρων και μέσα από όλη αυτή την διαδικασία επέλεξαν οι ίδιοι οι δημιουργοί με ποιον θα συνεργαστούν”.

Εκτός από συντονιστής, συμμετέχετε και ως συνθέτης στο “Μουσική και Ποίηση” Θα ήθελα να μου περιγράψετε την εμπειρία σας. Πως είναι να υπηρετείτε την τέχνη σας αυτήν της μουσικής με τέτοιο τρόπο ώστε ταυτόχρονα να προβάλετε  την άλλη τέχνη, την ποίηση? Πόσο εύκολο είναι  αποτέλεσμα? Αποζητούσατε μια ισοτιμία στις δυο αυτές τέχνες όταν τις ενώσατε?

“Προσωπικά, λειτουργώ με το ένστικτο. Μια εσωτερική διαδικασία, σχεδόν αυτόματη με οδηγεί, αφού υπάρξει κάποιο κίνητρο, μια αιτία έμπνευσης στο να δημιουργήσω το μουσικό μου υλικό. Το αποτέλεσμα σίγουρα ενσωματώνει, την γνώση και την εμπειρία, αλλά με ένα τρόπο φυσικό. Δεν νοιώθω όταν γράφω, η γνώση να υπερισχύει έναντι του αυθόρμητου η το αντίθετο. Νοιώθω μια ισορροπία και μόνο τότε γράφω, όταν η μουσική ρέει γιατί υπάρχει λόγος εσωτερικός. Και όταν έχεις ένα δυνατό κείμενο να εμπνευστείς, αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος και κίνητρο”…

ΜΟΥΣΙΚΗ  ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ

Νοέμβριος 2014 – Μάιος 2015

«ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ» ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΧΝΩΝ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΕΣΤΩΤΑ.

Η σειρά των επτά εκδηλώσεων με πρωταγωνιστές τον μουσικό και τον ποιητικό λόγο διερευνά μορφές συνεργασίας μεταξύ συνθέτη και συγγραφέα, στο πλαίσιο μιας γόνιμης αλληλεπίδρασης με αντικείμενο τη συνέργεια των δύο τεχνών. Εκπρόσωποι από αυτά τα δύο καλλιτεχνικά πεδία, οι επτά συν επτά δημιουργοί αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και την εκφραστική ποικιλία στη συνύφανση κοινών, πρωτότυπων έργων.  Τη σκυτάλη παίρνουν οι νότες, οι λέξεις, τα νοήματα επί σκηνής… Στο αποτέλεσμα συνδράμουν επίσης η θεατρική δράση, η εικαστική γλώσσα, η σκηνογραφική χωροθέτηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Νικήτας Κίσσονας – Βασίλης Ρούβαλης: 6 Νοεμβρίου 2014

Νίκος Καρύδης – Λένα Καλλέργη: 11 Δεκεμβρίου 2014

Νίκος Παναγιωτάκης – Γιώργος Γώτης: 8 Ιανουαρίου 2015

Βασίλης Γκότσης – Σταυρούλα Γάτσου: 5 Φεβρουαρίου 2015

Γιώργος Παπουτσής – Γιώργος Ψάλτης: 5 Μαρτίου 2015

Αλέξης Πορφυριάδης – Αγγελική Σιγούρου: 2 Απριλίου 2015

Φανή Κοσώνα – Βασίλης Ζηλάκος: 7 Μαΐου 2015

ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΒΟΥΡΗ

Στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  ώρα έναρξης 20.00  εισιτήριο  10 και 7 ευρω (μειωμενο-φοιτητικο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινέλλα και Κώστας Χατζής στο Κατράκειο Θέατρο (Νίκαια)

Επί σκηνής οι δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες δικαιώνουν τις προσδοκίες όσων περίμεναν αυτή τη σύμπραξη, δημιουργώντας μια αληθινή εμπειρία μουσικής απόλαυσης. Ενώνουν τις φωνές τους και τη μοναδική ερμηνεία τους για να μας θυμίσουν τραγούδια γεμάτα νοσταλγία. Το αξέχαστο “ΡΕΣΙΤΑΛ” του χειμώνα του 1976 επιστρέφει και φέρνει μαζί του μελωδίες και[…]

Περισσότερα »

Στην εκπομπή “ΚαλλίΠόλις” του Σαββάτου 6/4

Στο στούντιο του Καναλιού Ένα για την πρώτη εκπομπή του Απρίλη με τον αξιόλογο ηθοποιό Φίλιππο Ζαρφειάδη Filippos Zarfeiadis που μας μίλησε με ευαισθησία και ειλικρινές ενδιαφέρον για την παράσταση-καταγγελία 

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *