ΣΕΤΕ: Στα 19,5 εκατ. ο στόχος για τις διεθνείς αφίξεις φέτος

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η εντυπωσιακή αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 13,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση αγγίζει το +15,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ΣΕΤΕ προχωρά στην αναθεώρηση των στόχων για το 2014 σε 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 19 εκατ., συνολικά 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και σε 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 13 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αντίστοιχα.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων που έχει προκύψει από άλλους τομείς της οικονομίας.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ στην ανακοίνωσή του, οι αναφερόμενοι στόχοι επιτυγχάνονται 2-3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, βάσει του «Οδικού Χάρτη 2021» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας άνω του 0,6% για το 2014.

Οι κίνδυνοι για τον τουρισμό

«Ωστόσο και με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΤΕ, απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, οφείλει να επισημάνει ότι η εξαιρετικά θετική εικόνα της φετινής περιόδου επισκιάζεται από μια σειρά αναδυόμενων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, κατά το 2015.

Στους κινδύνους αυτούς, συγκαταλέγονται, η επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και η διατήρηση του ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα», τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σημειώνει, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική «η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ, καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οnline οι φοροελεγκτές με τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Σφίγγει ο κλοιός κατά της φοροδιαφυγής με νέα εργαλεία ελέγχου που εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους επιτήδειους να αποκρύπτουν εισοδήματα από την εφορία ή να μην αποδίδουν τους φόρους τους στο ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, από το 2015 τίθεται[…]

Περισσότερα »

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων έως και 50 έτη

Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων διάσωσης που έχει λάβει έως και στα 50 έτη θα προτείνει επισήμως η Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει τη μείωση του επιτοκίου στα διμερή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *