ΣΕΤΕ: Στα 19,5 εκατ. ο στόχος για τις διεθνείς αφίξεις φέτος

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η εντυπωσιακή αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου οι διεθνείς αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 13,6% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Σε επίπεδο οκταμήνου, η αύξηση αγγίζει το +15,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο ΣΕΤΕ προχωρά στην αναθεώρηση των στόχων για το 2014 σε 19,5 εκατ. διεθνών αφίξεων έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 19 εκατ., συνολικά 21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας και σε 13,5 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 13 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας, αντίστοιχα.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά πως ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συνεισφορά του τουρισμού στην ενίσχυση άλλων τομέων της οικονομίας, όπως η γεωργική παραγωγή, η μεταποίηση και το εμπόριο, αλλά και στην απασχόληση, με τη δημιουργία 80.000 έως 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την παράλληλη υποστήριξη των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των εσόδων που έχει προκύψει από άλλους τομείς της οικονομίας.

Εκτιμάται, μάλιστα, πως οι στόχοι θα επιτευχθούν, παρά τις απώλειες τουριστικών εσόδων για το τρέχον έτος λόγω της κρίσης σε Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ στην ανακοίνωσή του, οι αναφερόμενοι στόχοι επιτυγχάνονται 2-3 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, βάσει του «Οδικού Χάρτη 2021» για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας άνω του 0,6% για το 2014.

Οι κίνδυνοι για τον τουρισμό

«Ωστόσο και με αφορμή την επικείμενη διοργάνωση της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο ΣΕΤΕ, απευθυνόμενος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου, οφείλει να επισημάνει ότι η εξαιρετικά θετική εικόνα της φετινής περιόδου επισκιάζεται από μια σειρά αναδυόμενων κινδύνων που ενδέχεται να ανακόψουν τη δυναμική της ανοδικής πορείας του ελληνικού τουρισμού, κατά το 2015.

Στους κινδύνους αυτούς, συγκαταλέγονται, η επιδείνωση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, οι πολλαπλές εστίες ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή μας, η μείωση των προοπτικών ανάπτυξης της Ευρωζώνης, αλλά και η διατήρηση του ευρώ σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα», τονίζει ο ΣΕΤΕ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σημειώνει, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική «η θωράκιση του τουρισμού μας με κυρίαρχα ζητούμενα την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν καίρια ζητήματα, όπως η συστηματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της παραβατικότητας, η προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων, η αποκατάσταση της ρευστότητας και η μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων, η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και ροή του νέου ΕΣΠΑ, καταλήγει ο ΣΕΤΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πιθανή συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ σε Νταβός για χρέος

Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να σχεδιάζει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους να βρίσκονται στο επίκεντρο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή εξοικειωμένη[…]

Περισσότερα »

“Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων”

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και το 2020, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης αναφορικά με την καταρχήν συμφωνία που υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα. Όπως αναφέρουν, στα εργασιακά συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *