Σκύλος: Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά… και όχι μόνο!

Της Ροδιάνας Αδαμίδη

Οι τετράποδοι φίλοι μας δεν μας προσφέρουν μόνο ανιδιοτελή αγάπη και συντροφιά, αλλά μας προστατεύουν κιόλας από την εγκληματικότητα!

Με την βοήθεια ειδικών σκύλων, το Υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να «σκανάρει» στο εξής, λιμάνια και αεροδρόμια, για μετρητά που ετοιμάζονται να μεταφερθούν στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στρέφεται στην γερμανική αγορά για την απόκτηση τεσσάρων σκύλων, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν ο γερμανικός ποιμενικός, τα λαμπραντόρ και τα Μαλινουά, ηλικίας από 12 έως 24 μηνών.

Στο «Κανάλι 1» μίλησε ο εκπαιδευτής εργασιακών σκύλων, Μάκης Μπατιστάτος, ο οποίος μας εξήγησε γιατί επιλέγονται οι συγκεκριμένες φυλές σκύλων, γιατί θα πρέπει να είναι πάνω από 12 μηνών, αλλά και ποια είναι η διαδικασία εκπαίδευσής τους.

«Αυτές οι τρεις φυλές σκύλων, χρησιμοποιούνται από την αστυνομία και τον στρατό, καθώς έχουν πολύ ανεπτυγμένα ένστικτα, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα και αποτελεσματικά για τους συγκεκριμένους σκοπούς. Πρέπει να είναι πάνω από 12 μηνών, έτσι ώστε να έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις. Δηλαδή, θα πρέπει να εξακριβωθεί ότι δεν έχουν κάποιο γενετικό πρόβλημα ή κάποια δυσπλασία», επεσήμανε ο κ. Μπατιστάτος. Επιπροσθέτως, τόνισε πως σε αυτή την ηλικία, είναι πιο ώριμα και μπορούν να δουλέψουν πιο σωστά, καθώς δεν βρίσκονται πλέον στο στάδιο του κουταβιού.

Όσον αφορά την διαδικασία εκπαίδευσης εργασιακών σκύλων, ο κ. Μπατιστάτος μας εξηγεί πως γίνεται με τον τρόπο της ανίχνευσης. «Δίνουμε στον σκύλο να κυνηγήσει ένα μπαλάκι, και όταν το βρίσκει, τον ανταμείβουμε με μια λιχουδιά. Έπειτα, το μπαλάκι μπορεί να αντικατασταθεί με ό,τι επιθυμούμε -στην συγκεκριμένη περίπτωση με χρήματα- με αποτέλεσμα, ο σκύλος να μάθει να το ανιχνεύει».

Τι μας προσφέρει ο σκύλος; Αστείρευτη αγάπη, πίστη, αφοσίωση, ασφάλεια.  Άραγε, υπάρχει κάποιος που εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες πως δεν είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένταση με πυροσβέστες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Ένταση υπήρξε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης όπου κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας των πυροσβεστών πενταετούς διάρκειας που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους. Οι συγκεντρωμένοι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης που πραγματοποιούν πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Όταν δεν τους επετράπη η είσοδος, ορισμένοι έσπασαν την τζαμαρία του ισογείου. Αυτήν την ώρα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *