Στην τελική ευθεία για το συνέδριο το ΠΑΣΟΚ

Την πλατφόρμα τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζουν ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος, με τα χαρτιά τους πάντως να μην αναμένεται να ανοίξουν πλήρως πριν από το συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Ιουνίου.

Στο μεταξύ, την προσεχή Κυριακή, διεξάγεται η ψηφοφορία στη βάση για την εκλογή συνέδρων, ενώ τρεις εβδομάδες αργότερα –και μία μετά το συνέδριο-αναμένεται η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο, που παρουσίασε εν πολλοίς τις θέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Βόλο, την σκυτάλη πήρε χθες ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που έδωσε το στίγμα του για την επόμενη μέρα στον χώρο.

«Είναι ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να μετασχηματιστεί σε ένα νέο κόμμα», είπε μιλώντας στον Σκάι, προκειμένου να ανοίξει ένας νέος ιστορικός κύκλος για την παράταξη, βασισμένος στις πολιτικές της κεντροαριστεράς και στις αρχές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

«Κρατάμε τα θετικά πρόσημα από την πορεία και την ιστορία μας, αλλά προχωράμε προς το μέλλον», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη μετεξέλιξης του χώρου σε ένα νέο κόμμα και δεσμευόμενος πως εφόσον πάρει την σχετική εντολή, θα υλοποιήσει το σχέδιό του.

«Αν τα μέλη και οι φίλοι της παράταξής μας μου εμπιστευθούν αυτή την ευθύνη, θα μετασχηματίσω την παράταξη σε ένα νέο κόμμα, μέσα από μία νέα συλλογικότητα», είπε, βάζοντας ψηλά τον πήχη και κάνοντας λόγο για ‘νέες πολιτικές’ στη βάση των οποίων θα πρέπει ο χώρος να απευθυνθεί στην κοινωνία, ώστε να εκπροσωπήσει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Την ίδια ώρα πάντως, φαβορί για τη θέση του προέδρου του κόμματος θεωρείται η Φώφη Γεννηματά, ενώ διάχυτη είναι η εντύπωση στο ΠΑΣΟΚ ότι οι υποψηφιότητες στο τέλος του δρόμου, ήτοι στο συνέδριο, θα ξεπερνούν σε αριθμό αυτές που έχουν ήδη κατατεθεί.

Πέραν της Φώφης Γεννηματά που δεν έχει καταθέσει επισήμως υποψηφιότητα για την ηγεσία, πλην όμως θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι θα την διεκδικήσει και μάλιστα με αξιώσεις, το «παρών» στην κούρσα έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς, που παλεύουν τώρα να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπογραφές (σ.σ. το 10% των συνέδρων) για να κατοχυρώσουν την υποψηφιότητά τους.

Κλειδί για τις εξελίξεις στον χώρο, πάντως, θεωρείται η ενδεχόμενη εμφάνιση και νέων διεκδικητών στην κούρσα της διαδοχής. Τα ονόματα που ακούγονται σε αυτή την περίπτωση είναι αυτά του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη που προς ώρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, αλλά και του πρώην υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, που δείχνει να αμφιταλαντεύεται…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Θεσμική η ανεξαρτησία μεταξύ Κομισιόν και Eurogroup”

Με πρόσχημα τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup, η Κομισιόν απέκλεισε από τη δημοσίευση των ειδικών Εκθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, την Ελλάδα, αδιαφορώντας με αυτό τον τρόπο για την εκπλήρωση των στόχων της στρατηγικής ΕΕ-2020, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η καταπολέμηση της[…]

Περισσότερα »

“Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μία δημοκρατική Ευρώπη”

«Χρειαζόμαστε μία μεγάλη προοδευτική συμμαχία για να βρει η Ευρώπη τις ιδρυτικές της αξίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά το βρετανικό δημοψήφισμα. «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές τομές στην Ευρώπη, αλλαγές πολιτικών για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά», επισήμανε, τονίζοντας[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *