Στη δημοσιότητα το ηχητικό απόσπασμα του Γ. Βαρουφάκη

Το επίμαχο ηχητικό απόσπασμα από την τηλεδιάσκεψη του πρώην υπουργού Οικονομικών με hedge funds, για το οποίο έγραψε η Καθημερινή, δόθηκε στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF. Το ηχητικό είναι από τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου και δημοσιεύεται με την άδεια του κ. Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με την ηχογράφηση, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να δηλώνει πως μια κλειστή ομάδα σχεδίασε ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα ετίθετο σε εφαρμογή σε περίπτωση τραπεζικής αργίας. Το σύστημα θα ήταν συνδεδεμένο με τα ΑΦΜ πολιτών και επιχειρήσεων και θα περιελάμβανε την έκδοση κωδικών πρόσβασης για όλους, προκειμένου να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται συναλλαγές.

Ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα προβλήματα και τα εμπόδια που υπήρξαν στην άσκηση μιας ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούσαν οι δανειστές. Κάνει μάλιστα ευθεία αναφορά στην Γ.Γ Εσόδων, για την οποία δηλώνει ότι ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Μάλιστα, επικαλείται τον ασφυκτικό αυτό έλεγχο ως την αιτία που έπρεπε να επινοηθεί τρόπος να σχεδιαστεί το Σχέδιο Β χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη της Γ.Γ Εσόδων.

Ο κ. Βαρουφάκης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω του ιστολόγιο του στην οποία αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης.
[…]
Στη διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ότι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει.»

Ανακοίνωση εξέδωσε από την πλευρά του και ο καθηγητής James K. Galbraith , στην οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι η ομάδα εργασίας πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή προωθούσε οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. «Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, για αυτό τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μην διαδοθεί οτιδήποτε σχετικά με τις εργασίες μας. Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε».

με πληροφορίες από ert.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Κανείς δεν πρόκειται να έχει περικοπή σύνταξης…”

Αναδιανομή πλούτου, εγγυημένες συντάξεις και πάταξη της φοροδιαφυγής είναι οι βασικοί άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» τον Κώστα Μπλιάτκα, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι[…]

Περισσότερα »

Μοσκοβισί: Δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος

Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ελληνικού προγράμματος έδωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλο σενάριο, πέρα από την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου. «Ας μην αφήνουμε να πλανώνται αβεβαιότητες ή[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *