Στις 6 Ιουνίου η Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη

Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί για έβδομη συνεχή φορά στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 6 Ιουνίου.

Η απόλυτα ειρηνική γιορτή για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που δημιουργεί, για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο και τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, για την απo-ενοχοποίηση του φυσικού γυμνού σώματος.  “Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας. Το σώμα μας είναι ό, τι πιο φυσικό έχουμε και είναι σίγουρα πιο όμορφο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων μας. Στην σημερινή κοινωνία της κλειδαρότρυπας το γυμνό σώμα είναι προϊόν εκμετάλλευσης μιας ολόκληρης βιομηχανίας. Απελευθερώστε το!” τονίζουν οι διοργανωτές. Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 27 Ιουνίου του 2008 με την συμμετοχή εκατό ανθρώπων. Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολύ μεγάλη επιτυχία με περισσότερους από 2.000 ποδηλάτες.

Γιατί με το ποδήλατο;

-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΡΥΠΑΝΣΗ Γιατί συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος χωρίς να εκπέμπουμε ρύπους.

-ΥΓΕΙΑ – ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Γιατί ασκούμαστε καταπολεμώντας την καθιστική ζωή, που ευθύνεται για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα υγείας και την τάση παχυσαρκίας του άνθρωπου της πόλης.

-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ Γιατί έχουμε κουραστεί από τις ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων, το κυνήγι αναζήτησης στάθμευσης, τον χαμένο χρόνο, τα νεύρα και τις κλήσεις.

-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Γιατί κάνουμε καλό στην τσέπη μας με μηδενικό κόστος μετακίνησης και στάθμευσηςκαι απεξαρτόμαστε από την χρήση και το κόστος του πετρελαίου σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

-ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Γιατί είναι υπέροχη εμπειρία να κάνεις ποδήλατο! Γιατί όταν πήγαμε στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στη Στοκχόλμη, στο Στρασβούργο μας άρεσαν τα απελευθερωμένα πεζοδρόμια, οι πλατείες και οι ποδηλατόδρομοι, και αναρωτηθήκαμε γιατί να μην είναι έτσι και στην Ελλάδα.

Παράλληλα στην ανακοίνωση σχετικά με τη δράση στη Θεσσαλονίκη τονίζεται ότι διεκδίκηση των συμμετεχόντων είναι:

-Πράσινη πόλη με μητροπολιτικό πάρκο, ελεύθερους καταπράσινους χώρουςκαι βιώσιμη κινητικότητα με πεζοδρομημένο κέντρο, ΤΡΑΜ και Θαλάσσια Συγκοινωνία.

-Νομοσχέδιο για το Ποδήλατο ώστε να εντάσσεται σε όλες τις κυκλοφοριακές μελέτες και υποδομές.

-Οικονομικά κίνητρα για τη χρήση ποδηλάτου με επιδοτήσεις και μειώσεις στο ΦΠΑ.

-Ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων από τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες προς το κέντρο.

-Ευνοϊκές ρυθμίσεις στον Κ.Ο.Κ για την διευκόλυνση κυκλοφορίας του ποδηλάτου.

-Σταθμοί ενοικίασης και στάθμευσης ποδηλάτων σε όλη την πόλη.

-Μεταφορά ποδηλάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΟΑΣΘ-ΟΣΕ-ΚΤΕΛ.. ) και στο υπό κατασκευή ΜΕΤΡΟ με ειδικό βαγόνι.

-Εκπαιδευτικά προγράμματα για τη διάδοση της χρήσης ποδηλάτου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πειραιάς: Ένα κομμάτι θάλασσας… κι ένα κομμάτι αλάνας μαζί

Ο Πειραιάς είναι τελικά μια ιδανική ευκαιρία για όλους, σκέφτομαι. Θα εξηγήσω τι εννοώ. Η πόλη αυτή δεν είναι απλά το λιμάνι (η ψυχή της βέβαια) η θάλασσα, ο Ολυμπιακός και οι μοναδικές γειτονιές της. Είναι πάνω απ’ όλα ο τρόπος που σ’ αγκαλιάζει αυτή η γη με το που[…]

Περισσότερα »

Φλερτ… Tα Μικρά – μικρά μυστικά της “κατάκτησης”

Γράφει η Μαΐρα… Μικρά μυστικά για να τον – την κατακτήσετε Κριός • Να είστε πάντα χαμογελαστοί • Να μην του τηλεφωνείτε ποτέ εσείς πρώτοι • Να του κάνετε κομπλιμέντα για την εμφάνιση τους • Μην τους υποδεικνύεται τι να κάνουν • Να τους δείχνετε συνέχεια το ενδιαφέρον σας ακόμη[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *