Στον Γοργοπόταμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με μια πράξη ισχυρού πολιτικού συμβιβασμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα μεταβεί την Κυριακή στο Γοργοπόταμο, προκειμένου να τιμήσει την ιστορική επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του ποταμού από τις δυνάμεις του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, σε συνεργασία με ομάδα άγγλων σαμποτέρ.

«Θα τιμήσω την ενωμένη εθνική αντίσταση. Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πράγματα που μοιάζουν απραγματοποίητα. Όταν όμως ξεκινά ο εθνικός διχασμός γίνονται όσα έγιναν μετά εθνική αντίσταση, με τον αιματηρό αδελφοκτόνο εμφύλιο» φέρεται να ενημέρωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος τους συνεργάτες του, ανακοινώνοντας την απόφασή του να συμμετάσχει στο γιορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στο εορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1942, και θεωρείται η κορυφαία πράξη της ελληνικής αντίστασης εναντίον των δυνάμεων του άξονα.

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, ακριβώς επειδή έγινε σε συνεργασία των δυνάμεων του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, εορτάζεται ως η ημέρα της ενωμένης εθνικής αντίστασης κατά των δυνάμεων κατοχής.

Η μάχη του Γοργοποτάμου και η ανατίναξη της γέφυρας

Η Μάχη του Γοργοποτάμου έγινε στις 25 Νοεμβρίου 1942 από αντιστασιακούς των οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ, που συνεργάστηκαν υπό το συντονισμό Βρετανών πρακτόρων, εναντίον κυρίως ιταλικών και γερμανικών δυνάμεων που υπεράσπιζαν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της γέφυρας, μια συμβολική επιτυχία της Αντίστασης που έδρασε ενωμένη.

Ο στόχος της ήταν κυρίως ψυχολογικός και είχε συμβολική σημασία, αφού η μάχη του Ελ-Αλαμέιν είχε ήδη γίνει και η τύχη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρική είχε πια καθοριστεί. Το 1982, με τον Νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Ο Γοργοπόταμος έχει συνδεθεί με την Εθνική Αντίσταση εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής. Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα και του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη, με συντονισμό από Βρετανούς πράκτορες της οργάνωσης SOE, ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 86 αντάρτες του ΕΛΑΣ, 52 του ΕΔΕΣ και 14 Αγγλοι κομάντος, ενώ την γέφυρα υπερασπιζόταν μία φρουρά αποτελούμενη από εκατό Ιταλούς στρατιώτες και πέντε Γερμανούς, οι οποίοι διέθεταν βαρύ οπλισμό. Η επιχείρηση της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναζητείται “φυγή” από την υπόθεση Μπαλτάκου

Η υπόθεση Μπαλτάκου προκαλεί «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει με «μία φυγή προς τα μπρος» να την αφήσει πίσω της. Έτσι, στις 10 το πρωί της Παρασκευής έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων θα συζητηθούν το[…]

Περισσότερα »

Η κυβέρνηση επενδύει στις… διαδηλώσεις συμπαράστασης

Ως επιβεβαίωση της στήριξης της κοινωνίας προς την κυβέρνηση εκλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου τα δεκάδες συλλαλητήρια… συμπαράστασης, που έλαβαν χώρα χθες στην Αθήνα και πολλές μεγάλες ελληνικές, αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, με την ελπίδα οι πρεσβείες των χωρών-πιστωτών να… έχουν σημειώσει την αθρόα προσέλευση σ’ αυτά τα συλλαλητήρια και να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *