Στουρνάρας: Εφικτός ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3% το 2018

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, παρουσιάζοντας τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της ΤτΕ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Συνδέσμου, ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φθάσει το 2018 το 3% από 2,5% που προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2017.

Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν Πρώτον, τη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί. Δεύτερον, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό η Τράπεζα της Ελλάδος, ταυτόχρονα με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση της αδρανούσας δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων είναι τα ισχυρότερα μέσα, όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους.

Τρίτον, αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα.

Τέταρτον, τη σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης, τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους.

Πέμπτον, στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην τόνωση της εξωστρέφειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρισμός: Ελλάδα «ψήφισαν» οι Γερμανοί ταξιδιώτες

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο μεταξύ των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) στη γερμανική αγορά εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η αεροπορική κίνηση προς την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, από τον Ιούνιο, καταγράφονται ισχυρές ενδείξεις ολικής επαναφοράς της Αιγύπτου και σταδιακή ανάκαμψη της Τουρκίας στην αγορά της Γερμανίας. Τα[…]

Περισσότερα »

WSJ: Oι επενδυτές επιστρέφουν στο ελληνικό real estate

Tους τελευταίους 18 μήνες επενδυτές έχουν αγοράσει στοιχεία ενεργητικού αξίας 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως από τράπεζες και από το ΤΑΙΠΕΔ Οι επενδυτές επιστρέφουν στην αγορά real estate της Ελλάδας εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της χώρας αρχίζει να ανακάμπτει, αναφέρει δημοσίευμα της WSJ. Η καναδική Fairfax, η Colony Capital[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *